Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή, διαίρεσης της Κύπρου και παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και το Σύλλογο Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης (23/1) στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, Ηρωδίων Ρίζος, εκπρόσωπος του Υπουργού Μεταφορών & Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Τάσος Βελισσαρίου, η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Μπενιάτα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, Σταύρος Φωτίου, πάρα πολλοί άνθρωποι της Εκπαίδευσης, Διευθυντές και Καθηγητές Σχολείων της Φθιώτιδας όπως και πολλοί μαθητές.
Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν η γνωριμία των μαθητών και των μαθητριών και της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ιστορία της Κύπρου και τον Κυπριακό Ελληνισμό.
Την κεντρική ομιλία, πραγματοποίησε ο Μελέτης Μελετόπουλος, ιστορικός, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με μεταπτυχιακές σπουδές Κοινωνιολογίας και Διδακτορικό Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, καταφέρνοντας να μεταφέρει τα γεγονότα εκείνης της εποχής και πραγματικά συνεπήρε το κοινό, καταφέρνοντας να διδάξει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που βρέθηκαν στην αίθουσα και τον άκουγαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο κ. Σπαλιώρας, δώρισε στον κ. Μελετόπουλο, ένα βιβλίο με την ιστορία της Λαμίας, του συνεργάτη μας, Νίκου Δαβανέλλου, σημειώνοντας την εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει ο συγγραφέας, ένα δώρο που εκτίμησε βαθύτατα και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Επίσης, τη συγκεκριμένη εκδήλωση, πλαισίωνε η έκθεση φωτογραφίας της Μουσειολόγου και συνεργάτιδάς μας, Ηλιάννας Ζιώγα, που επίσης άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στον κόσμο, που πέρναγε μαζικά από το φουαγιέ του θεάτρου, για να απολαύσει τη δουλειά της.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος το Γυμνάσιο Σπερχειάδας, το Γυμνάσιο Αταλάντης, το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, το ΕΠΑΛ Αταλάντης, το 4ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Λαμίας, το Γυμνάσιο Δομοκού, το 1ο Γυμνάσιο Λαμίας και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας.
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, Ηρωδίων Ρίζος, στο σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στο κοινό και ιδίως στα παιδιά: «Είναι μεγάλη αρρώστια η λήθη. Το να λησμονούμε, το να ξεχνούμε. Αλλά αυτή η εκδήλωση καταθέτει σε όλους και στην κοινωνία ολόκληρης της Φθιώτιδος ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε. Και είναι αξιέπαινη τόσο μεν η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες τις βαθμίδες της αλλά και τα παιδιά μας που συνεργούν σε αυτό. Στο να μην… αρρωστήσουμε φοβερά από αυτή την “ανίατη” ασθένεια της λήθης.
Το σύνθημα το οποίο ακούμε για πολλά χρόνια για την ελληνικότατη Κύπρο μας, το “Δεν Ξεχνώ” πρέπει να είναι πάντοτε ζωντανό. Τον “Δεν Ξεχνώ” δε σημαίνει μίσος, δε σημαίνει ότι δεν θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά σημαίνει ότι δεν διαγράφουμε την ιστορία μας. Ακόμα κι αν κάποιοι σε πλαίσια αναθεωρητισμού ίσως να επιδιώκουν το να ξεχάσουμε και να ξαναγραφτεί η ιστορία απαλείφοντας ίσως, όπως λένε, κάποιες “μελανές” σελίδες, η απάντηση όλων μας και ολάκερου του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μας, πρέπει να είναι αυτό το “Δεν Ξεχνώ”. Να προσπαθούμε όχι μόνο να επιλύσουμε το Κυπριακό μας πρόβλημα, αλλά να προσπαθούμε να διδάσκουμε, όπως το κάνει τούτη η εκδήλωση και τη χαιρετίζουμε με αγάπη και σεβασμό. Αυτή η εκδήλωση, υπογράφει το “Δεν Ξεχνώ” της Κύπρου που πρέπει να υπάρχει όχι μόνο σε αφίσες, ούτε απλώς να αναρτάται επετειακά. Αλλά υπάρχει στις καρδιές μας, υπάρχει σε όλο τον Ελληνισμό. Η Κύπρος δεν είναι μακράν αλλά είναι εγγύς!».
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση, ωστόσο αναγνώστηκε το μήνυμά του, στο οποίο σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Παρά το ότι έχουν περάσει 50 χρόνια από τη μαύρη εκείνη μέρα για τον Ελληνισμό, το σύνθημα “Δεν Ξεχνώ” παραμένει επίκαιρο. Οφείλουμε όλοι μας να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη της αποτρόπαιης αυτής ενέργειας που διχοτόμησε βίαια και βάναυσα το νησί. Οφείλουμε η καθεμία και ο καθένας μας να τιμούμε και να θυμόμαστε τους ανθρώπους που χάθηκαν ηρωικά μαχόμενοι, να μη λησμονούμε τους ανθρώπους που ακόμη αγνοούνται τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η δική μας αποστολή είναι να επιμείνουμε ότι δε γίνεται ανεκτό να υπάρχει στρατός κατοχής στο έδαφος ευρωπαϊκής χώρας στον 21ο αιώνα».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Τάσος Βελισσαρίου, επισήμανε στο δικό του χαιρετισμό: «Η πολυπληθής παρουσία γονέων και μαθητών στην τόσο σημαντική εκδήλωση, δείχνει ότι όχι μόνο δεν ξεχνάμε αλλά ότι προχωράμε και σε ενέργειες. Και οι ενέργειες - και αυτού του είδους - είναι πολύ σημαντικές, για να εδραιώσουμε και να προωθήσουμε το αίσθημα του να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να προασπίσουμε την ελευθερία του κυπριακού Έθνους».
Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, Σταύρος Φωτίου, ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό: «Χρέος μας είναι να ενημερώνουμε τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον και η συνέχεια του ελληνισμού, να μην ξεχάσουν. Επιτακτική αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο αγώνας για να φύγει ο τούρκικος στρατός εισβολής και κατοχής από την Κύπρο και η νήσος μας, να πορευθεί στο μέλλον, ενιαία και ελεύθερη. Εντός αυτού του πλαισίου συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση διότι είναι αναγκαίο τα παιδιά μας να μάθουν την ιστορία της Κύπρου και να μην ξεχνούν την παράφορη αδικία που έγινε και συνεχίζει να γίνεται εδώ και 50 χρόνια εις βάρος του ελληνισμού και της πατρίδας μας».
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Μπενιάτα, υπογράμμισε στο δικό της χαιρετισμό: «Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των γεγονότων που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, μια επέτειος, οδυνηρή και τραγική που παραμένει με “ανοικτές πληγές” ακόμα στις καρδιές μας και στην ψυχή του Ελληνισμού.
Η Κύπρος δεν είναι ένα γεωγραφικό σημάδι στο χάρτη της Μεσογείου. Αυτό το όμορφο νησί της Μεσογείου, αυτά τα 50 χρόνια, έγινε σύμβολο πολιτισμού, ηρωικών αγώνων, αντοχής αλλά και ελπίδας. Οι Κύπριοι αδερφοί μας κι εμείς μαζί, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία , τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επανένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα, αποφασιστικότητας και πίστης στα ιδανικά της πατρίδας. Η ιστορική μνήμη, το “Δεν Ξεχνώ”, το να μην πέσουμε στη λήθη, δεν είναι βάρος. Είναι δύναμη! Είναι εκείνο το ισχυρό εργαλείο και ο συνεκτικός ιστός που εξασφαλίζει τη συνέχεια και τη δύναμη να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα και την ελευθερία της πατρίδας μας».
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κώστας Σπαλιώρας, στο δικό του μήνυμα, υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Αν κοιτάξουμε την ιστοριογραμμή του ελληνικού Γένους μέσα στο γίγνεσθαι, θα δούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές “τελείτσες”, που είναι οι “σταθμοί” εκείνοι που ξεχώρισαν και μας ξεχωρίζουν, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Εξ ου και το γεγονός ότι αν γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο θα δούμε τύμβους, μνημεία και επιγραφές που δείχνουν αυτό ακριβώς το σημείο. Τους πεσόντες μας, που μαρτύρησαν, που πέθαναν, που έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθερα και να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας. Το τελευταίο γεγονός που σηματοδότησε το σύγχρονο ελληνισμό, ένα τέτοιο σημείο αναφοράς πεσόντων συνανθρώπων μας, των προγόνων μας, είναι η Κύπρος μας. Αυτά τα “σημάδια” στην… ιστοριογραμμή, πρέπει να αποτελούν για την καθεμία και τον καθένα από ‘μας, τους “οδοδείκτες” της πορείας μας μέσα στο χρόνο και να μπορέσουμε όλοι μας να διδάσκουμε. Η εκδήλωση αυτή, αυτό το σκοπό έχει, να δώσουμε μια ξεχωριστή “νότα” ιστορίας σ’ αυτή τη βραδιά και να τιμήσουμε τους πεσόντες».