Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

Νέες μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα (9/4/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για επιβολή επιπλέον δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, που πλέον ανέρχονται σε 84%. Σε απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ, η Κίνα έχει λάβει ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.  

Παράλληλα, «παραμένει δεσμευμένη στην επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, με πολλαπλούς γύρους συνομιλιών με την αμερικανική πλευρά για τη σταθεροποίηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων», αναφέρει το σχετικό έγγραφο του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Ο νέος γύρος επιθετικών δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πυροδοτεί φόβους για οικονομική επιβράδυνση και επιπτώσεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι τα εμπορικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίμετρα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα πλήξουν τη διεθνή οικονομία, προκαλώντας επιβράδυνση ή και ύφεση. Οι ασιατικές οικονομίες πρόκειται να είναι μεταξύ εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς, με το Βιετνάμ να στοχοποιείται με δασμούς 46%, την Κίνα με νέους δασμούς που φτάνουν στο 104%, ενώ η Καμπότζη έχει πληγεί με δασμούς 49% και η Σρι Λάνκα με 44%. Πολλές από τις οικονομίες της περιοχής διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού των διεθνών επιχειρήσεων. Οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ θα επιφέρουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και επιτάχυνση του πληθωρισμού, εκτίμησε από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν σε συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο ΟΟΣΑ ενθαρρύνει άπαντες να επιδοθούν σε εξεύρεση λύσεων, σημείωσε.

Είμαστε σε μια εποχή αβεβαιότητας. Και πρέπει να αποφασίσουμε πώς και με ποιον τρόπο θα απαντήσουμε ως ΕΕ στους εμπορικούς φραγμούς, τόνισε από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του. ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι <<είμαστε μια ελεύθερη οικονομία στην ΕΕ. Οπότε και εμείς σαν κυβέρνηση θα ακολουθήσουμε τις επιταγές των Βρυξελλών>>.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μηδένισε τα υψηλά κέρδη που κατέγραφε από τις αρχές του 2025, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε πάνω από 15 δισ. ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 υποχωρεί κατά 3,10%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 3,19%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 2,75% και το Μιλάνο καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 3,08% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 2,74%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 230 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στις 1520 μονάδες καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό σχεδόν 3%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,59%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει μείωση κατά 1 μονάδες βάσης, στο 3,39%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 2 bps στο 3,87%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,36% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 3,24%, με πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,54%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Νέες ισχυρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια τη ζήτηση καυσίμων.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει μεγάλες απώλειες κατά 4,63%, στα 56,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη πτώση 4,62%, υποχωρεί στα $59,92.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1063 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 144,66 γιεν/δολ.

Με σημαντική ανάκαμψη διαπραγματεύεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να κινούνται στα 3.075,30 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται υψηλότερα και επιστρέφει πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.


Πηγή: ertnews.gr