Η κυβέρνηση πληρώνει τον εναγκαλισμό με Νετανιάχου
Ενώ η Δύση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, που προχωρά σε εθνοκάθαρση στη Γάζα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και βρίσκεται πλέον πολιτικά “στη γωνία”
Τα κράτη χαράσσουν εξωτερική πολιτική με βάση τα συμφέροντα και όχι το συναίσθημα, αλλά και με βάση ορισμένες αρχές και κανόνες, έστω για τους τύπους. Άλλωστε χωρίς κάποιους κανόνες, το διεθνές παιχνίδι θα ήταν εντελώς απρόβλεπτο.
Επομένως και η Realpolitik έχει τα όρια της. Και όριο αποτελεί σίγουρα η γενοκτονία ή η εθνοκάθαρση, όπως επιχειρεί αυτή τη στιγμή το Ισραήλ στη Γάζα. Για αυτό η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο καθεστώς του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Πλην βεβαίως των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν σέβεται διόλου το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλλά και στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες καθώς έχει ποντάρει στη “στρατηγική συμμαχία” με το Ισραήλ και το καθεστώς Νετανιάχου, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην Τουρκία και κυρίως θα ανοίξει διαύλους με τη διακυβέρνηση Τραμπ.
Κατακραυγή προκάλεσε ειδικότερα το “όχι” της Ελλάδας στην αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ και η απουσία της χώρας μας από την ανακοίνωση της EEAS για τη Γάζα. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προσπαθεί “να τα μαζέψει”, ενώ δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.
Βέλη εξ αριστερών στην κυβέρνηση για τα “χάδια” στον Νετανιάχου
Προσβολή απέναντι στον ελληνικό λαό χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, (ΣΚΑΪ). Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα και υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ προχθές είχε καταγγείλει τη στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ αλλά και την απουσία από την πρωτοβουλία των δωρητών χωρών.
“Η σιωπή του κ.Μητσοτάκη για τη Γάζα είναι συνενοχή” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλος. Υποστήριξε δε ότι η στάση της κυβέρνησης: “Νομιμοποιεί τις δολοφονίες αμάχων, τους θανάτους ανυπεράσπιστων μικρών παιδιών και τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού”.
Ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να αναγνωρίσει η Ελλάδα την Παλαιστίνη ως κράτος, όπως έχει αποφασίσει άλλωστε το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη έχει καταθέσει δε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Σημειωτέον ότι Κυριάκος Βελόπουλος και Αφροδίτη Λατινοπούλου, που διαγκωνίζονται για το franchise του τραμπισμού στην Ελλάδα, σιώπησαν… Άλλωστε ενώ κάποτε η ακροδεξιά ήταν ταυτισμένη με τον αντισημιτισμό, πλέον η λεγόμενη alt-right από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη κραδαίνει αντιμουσουλμανική σημαία και στηρίζει το κράτος του Ισραήλ, αλλά οχι βέβαια τον εβραϊκό λαό.
Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης
Μπροστά στις εγχώριες αντιδράσεις, αλλά και καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι όπως η Μεγάλη Βρετανία παίρνουν αποστάσεις από το καθεστώς Νετανιάχου, η κυβέρνηση επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στάση της και να υποστηρίξει ότι δεν αδιαφορεί για το δράμα των άμαχων Παλαιστίνιων.
Έτσι ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική για τις “ίσες αποστάσεις” που κράτησε σε συνέντευξη του στο Associated Press, επικοινώνησε χθες με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Μουσταφά.
Διπλωματικές πηγές την ίδια στιγμή τόνιζαν ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και πως η χώρα μας διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν δε ότι ο κ.Μητσοτάκης συζήτησε προχθές την κατάσταση στη Γάζα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση εκεχειρία και η προστασία των αμάχων. Τόνιζαν επίσης ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας και υπό τον κ.Γεραπετρίτη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων γενικότερα, σημειώνοντας ότι θα αφορά τη Γάζα ειδικότερα.
Όσον αφορά στην κριτική για την απουσία της Ελλάδας από την επιστολή της EEAS, από την κυβέρνηση απαντούν πως: “Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών. Στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ε.Ε. και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα.”
Ενώ στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα καταψήφισε την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ, ανώτατη διπλωματική πηγή υποστήριζε ευθαρσώς: “Αυτή τη στιγμή η διάρρηξη των σχέσεων δεν θα ωφελήσει” το σχέδιο ειρήνευσης. “Τώρα είναι η ώρα να χτίζουμε γέφυρες”, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ διαβεβαίωσε πως “η λογοδοσία θα υπάρξει στην ώρα της και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο”.
Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση σε μία “στρατηγική συμμαχία” χωρίς οφέλη
Σημειωτέον δε ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους κυβερνητικά στελέχη είναι ιδιαίτερα προσεκτικά απέναντι στο Ισραήλ. Ο κ. Γεραπετρίτης για παράδειγμα δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και ότι έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό, όπως και το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Γάζας, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους, θεωρώντας εαυτόν ως έναν «έντιμο μεσολαβητή».
Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε (Αθήνα 984) τη στάση της κυβέρνησης “ξεκάθαρη, ισορροπημένη και αυτονόητη”. Φράση η οποία πυροδότησε έναν πόλεμο ανακοινώσεων με το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση άλλωστε, όπως αναφέρθηκε, έχει επενδύσει στη “στρατηγική συμμαχία” με το Ισραήλ, η οποία πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει απτά διπλωματικά οφέλη είτε απέναντι στην Τουρκία είτε ανοίγοντας πόρτες προς τις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου που μελλοντικά το σχέδιο είναι να φτάνει και στο Ισραήλ, παραμένει στον αέρα λόγω των τουρκικών απειλών. Η κυβέρνηση βέβαια στο θέμα αυτό θυμίζει την αλεπού που θεωρεί αγουρίδες τα σταφύλια που δεν φτάνει.
“Η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει και όχι σε αργό χρόνο. Το θεμελιώδες, κατά την άποψη μου, είναι να γίνει με όρους οι οποίοι δεν θα κλονίσουν ούτε τη δική μας ασφάλεια ούτε τη διεθνή περιφερειακή ασφάλεια”, έλεγε ανώτατη διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Η κυβέρνηση έχει επίσης αποφασίσει να συσφίξει την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου έχει προκρίνει την προμήθεια αντιπυραυλικών συστημάτων για την “Ασπίδα του Αχιλλέα” από το Ισραήλ, το οποίο υπόσχεται συμπαραγωγή με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Επιπλέον η κυβέρνηση δεν θέλει να δυσαρεστήσει μερίδα του σκληρού δεξιού κοινού της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ακολουθώντας την τάση που όπως αναφέρθηκε ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τη MAGA, αλλά και λόγω αντιμουσουλμανικων συναισθημάτων, στηρίζει το ισραηλινό καθεστώς. Θεωρεί επίσης ότι και μέρος του κεντρώου κοινού ιδίως μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς βλέπει με συμπάθεια το Ισραήλ, αλλά και τάσσεται υπέρ μίας “ρεαλιστικής” εξωτερικής πολιτικής γενικότερα.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR