Το Δημόσιο λαμβάνει ενδεικτικές προσφορές για το 5ετές ομόλογο
Το ελληνικό Δημόσιο άρχισε να συγκεντρώνει ενδεικτικές προσφορές από τους επενδυτές για την σχεδιαζόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου. Το Δημόσιο διόρισε τις Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley ως αναδόχους για το ομόλογο, που αναμένεται να τιμολογηθεί την Πέμπτη, δήλωσε ένας από τους βασικούς αναδόχους την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters. Στόχος της έκδοσης η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με την απόδοση να κινείται στο 5% ή αν είναι δυνατόν και χαμηλότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχία της έκδοσης. «Θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%» τόνισε.
Ανακούφιση προκάλεσε στην κυβέρνηση η σημαντική μείωση του επιτοκίου (διαμορφώθηκε στο 3,01% από 3,60% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου) στη χθεσινή (Τρίτη) δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων Δημοσίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και την υψηλή προσφορά κεφαλαίων. Ενδεικτική της ικανοποίησης της κυβέρνησης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταικούρα μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας:
«Η απόδοση, η οποία διαμορφώνεται πλέον σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο προ-μνημονίου μήνα (Απρίλιος 2010), καθώς και το ύψος και η σύνθεση των προσφορών καταδεικνύουν ότι η Ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».
Το παρασκήνιο και οι αντίθετες γνώμες
Ως επίτευγμα και περίτρανη απόδειξη της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα εμφανίζει η κυβέρνηση την επιστροφή στις αγορές ομολόγων. Όπως υποστηρίζει, η επιτυχία της έκδοσης θα πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι η ελληνική οικονομία ανακάπτει, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- αξίζει απολύτως το τίμημα του υψηλότερου επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για το πενταετές ομόλογο. Το μεσοσταθμικό κόστος των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα απο την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι γύρω στο 2-2,5%. Με τη νέα έκδοση του 5ετούς η χώρα θα δανειστεί 2,5 δισ. με ένα επιλέον κόστος περίπου 3%, οπότε η επιβάρυνση θα είναι περίπου 75 εκατ. ευρώ.
Τη μεγάλη συμβολική σημασία της εξόδου στις αγορές έχουν σημειώσει επίσης αναλυτές και ο διεθνής Τύπος. Χαρακτηριστική η ανάλυση του Reuters που σημείωνε ότι με κριτήριο το κόστος δανεισμού η κίνηση αυτή είναι παράλογη, η συμβολική, όμως, σημασία της είναι μεγάλη: αν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τους επενδυτές 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους να αγοράσουν ομόλογα αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.
Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την οπτική. Την πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πανάκριβη εκλογική καμπάνια» αφού χρησιμοποιεί την έξοδο τις αγορές για να επιβεβαιώσει εν όψει εκλογών το σενάριο του «success story». Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει υψηλότερο κόστος δανεισμού, από αυτό που πληρώνει στους διεθνείς πιστωτές (ΕΚΤ- ΔΝΤ-Ευρωζώνη), επιβαρύνοντας το ήδη δυσβάστακτο χρέος και ενώ δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για λεφτά αυτή τη στιγμή. Εκτός, όμως, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεύτερες σκέψεις -αν και με ιδιαιτέρως προσεκτικό τρόπο- έχουν διατυπώσει και αξιωματούχοι των Βρυξελλών.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές έλεγε σε συνέντευξή του στο Βήμα ότι
οι Αρχές πρέπει να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν, προσθέτοντας με νόημα ότι: «Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια, παραμένει ωστόσο ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια, προσθέτει στο βάρος του χρέους».
Ο λόγος που ο Ρέγκλινγκ και όποιος άλλος αμιφσβητεί την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να επιστρέψει τώρα στις αγορές δεν χρησιμοποιεί πιο αυστηρό τόνο, είναι προφανώς η «αλλαγή γραμμής» των Βρυξελλών για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ελλάδα διατύπωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να βγει εντός του 2014 στις αγορές είχε αντιμετωπιστεί με -αν μη τι άλλο- επιφυλακτικότα από τους εταίρους στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη. Αντίθετα, πιστεύoυν ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στο νότο της Ευρωζώνης, της θετικής αξιολόγησης της τρόικας, αλλά προφανώς και λόγω της ανάγκης ύπαρξης απόδειξης ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει, εν όψει των ευρωεκλογών. Μια επιτυχής έκδοση από την Ελλάδα, προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής, σχολίαζε το Reuters.