Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στο Δήμο η Ιαματική Πηγή των Καμένων Βούρλων

Για πρώτη φορά ο Δήμος στα Καμένα Βούρλα αποκτά δική του ιαματική πηγή!

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την  απόφαση αναγνώρισης της Ιαματικής Πηγής Δημαρχείου στα Καμένα Βούρλα που υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η οποία δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ: Αρ.φύλλου 1113, 19/4/2016, αρ.5538) είναι μεγάλες αρκεί ο Δήμος να τις εκμεταλευτεί.

Την απόφαση της υπουργού Τουρισμού χαιρετίζει με ικανοποίηση ο Αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Δημήτρης Μακρυνίτσας δηλώνοντας στο “ΛΤ” ότι  πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης είναι πλεόν σημαντικές. Σύμφωνα με τον κ. Μακρυνίτσα που τυχαίνει να είναι και Χημικός στο επάγγελμα “η απόφαση της υπουργού αφορά μία ιαματική πηγή με νερό θερμοκρασίας 42οC, χαρακτηρισμένο ως «μεταλλικό, υποτονικό, χλωριονατριούχο, βοριούχο, όξινο, ασθενώς ραδιενεργό, μεσόθερμο ιαματικό νερό» και η Λουτροθεραπεία ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματικές παθήσεις, και ήπιες περιφερικές αποφρακτικές αγγειοπάθειες”.

Η πηγή προέρχεται από γεώτρηση που είχε γίνει στο παρελθόν “και στον Δήμο είχαμε την πρόβλεψη και πρόθεση να την χρησιμοποιήσουμε ως ιαματικό φυσικό πόρο” όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος.

Τα τελευταία 30 χρόνια τα Καμένα Βούρλα παρότι είναι μία από τις γνωστότερες λουτροπόλεις στην χώρα, είχαν σημαντικό πρόβλημα με την υποβάθμιση της λουτροθεραπείας, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας του κράτους. Τώρα πια ο Δήμος και οι πολίτες μέσω του Δήμου, έχουν τον πλούτο στα χέρια τους. Μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε τρόπους αξιοποίησης του πολύτιμου αυτού αγαθού, αναμφίβολα του μεγαλύτερου πλέον, περιουσιακού στοιχείου του Δήμου.
Μεταφέροντας τις εμπειρίες του απο τα ισχύοντα διεθνώς ο κ. Μακρυνίτσας σημειώνει τα εξής:

“Η διεθνής τάση για εναλλακτικές μορφές θεραπείας, η πρόληψη αλλά και η αναψυχή - ευεξία που προσφέρει η χρήση του ιαματικού νερού, είναι εμφανής και στην περιοχή μας. Η αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια στις πηγές Καλλυντικές-Αφροδίτης-Κονιαβίτη παρά την εγκατάλειψη τους από το κράτος και την έλλειψη σοβαρών υποδομών, δείχνει ότι οι πολίτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας αγαπούν την επαφή με το ιαματικό νερό και την επιζητούν.

Επειδή στα Καμένα Βούρλα δοκιμάσαμε όλα αυτά τα χρόνια και το κρατικό μοντέλο διαχείρισης και το ιδιωτικό και μπορούμε να κρίνουμε, πιστεύω ότι είναι πλέον μονόδρομος η αξιοποίηση της πηγής μας μέσω του Δήμου. Τα παραδείγματα διαχείρισης άλλων πηγών από δήμους όπως Πόζαρ, Λουτρακίου αλλά και σε μικρότερη κλίμακα Σμοκόβου, Κρινήδων (και Άγκιστρου από τον σύλλογο Ξενοδόχων) δείχνουν κατά την γνώμη μου ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μας. Και προσπερνώντας το αυτονόητο παράδειγμα των Λουτρών Πόζαρ με τους χιλιάδες επισκέπτες στις αμιγώς δημοτικές (και φυσικά κερδοφόρες) ιαματικές πηγές, θα σταθώ στα μάλλον άγνωστα λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας με κέρδη για τον δήμο ως το 2012 πάνω από 100.000 Ε το χρόνο και 14 εργαζόμενους, αλλά και τα λουτρά Σμοκόβου που ενώ βρίσκονται σε μάλλον δυπρόσιτη περιοχή, απασχολούν όλο τον χρόνο 7 άτομα, είναι κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση και πριν 10 χρόνια έκανε επένδυση μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της τάξης των 500.000 ευρώ. Αν με ρωτήσετε πόσες θέσεις εργασίας προσφέρουν οι ιαματικές πηγές όλης της Φθιώτιδας θα σας πω ότι είναι ίσως λιγότερες ακόμη και από του Σμοκόβου…

Όμως τουλάχιστον στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, έχουμε πια την δυνατότητα να ξεφύγουμε από το τέλμα και να αναπτύξουμε την δυναμική που πραγματικά μπορούν να δώσουν οι ιαματικές πηγές μας. Το ιαματικό νερό είναι πολύ και φτάνει για όλους, ιδιώτες επενδυτές και Δήμο. Ας μην ξεχνάμε και το παράδειγμα της Αιδηψού με τις 20 διαφορετικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ιαματικό νερό (ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήρια, ΕΟΤ). Τα Καμένα Βούρλα μπορούν και πρέπει να είναι ένας προορισμός με πολλαπλές προσβάσεις στη χρήση του ιαματικού νερού. Άλλωστε έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε διαφορετικής σύστασης νερά αλλά και να βρισκόμαστε δίπλα σε ένα ακόμα πολύτιμο νερό, το θαλασσινό νερό. Οι λέξεις «μεσόθερμο, βοριούχο και κυρίως ασθενώς (όχι ισχυρό) ραδιενεργό ιαματικό νερό» για όσους έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στα ιαματικά νερά αποτελούν πολύτιμο συνδυασμό και μοναδικό, τουλάχιστον σε πανελλαδικό επίπεδο”.

“Οι προκλήσεις πια είναι μεγάλες όπως και οι ευθύνες μας” τονίζει ο Αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων και προσθέτει οτι ο τελευταίος νόμος για τις ιαματικές πηγές (ν. 3498/2006, άρθρο 3, παρ. 4) αναφέρει ότι εφόσον το ιαματικό νερό μίας αναγνωρισμένης πηγής επαρκεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς όπως η γεωθερμία.”

    

 

Απόψεις

# Τελικά εμείς εδώ στη Λαμία χαμπάρι δεν θα παίρναμε ότι χθες ήταν ημέρα γενικής απεργίας, αν το Εργατικό Κέντρο δεν είχε προγραμματίσει απεργιακή κινητοποίηση στην...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.