Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ανάπτυξη με «όχημα» τις τοπικές κοινωνίες Του Γιάννη Περλεπέ *


Το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η απουσία συνεκτικής οικονομικής πολιτικής η οποία στόχο θα έχει την προσέλκυση κεφαλαίων για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.
Φαίνεται ότι ακόμη, αυτό που απασχολεί τους ασκούντες την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και η δημιουργία πλεονασμάτων που όμως δεν είναι αποτέλεσμα  της οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά της υπερ-φορολόγησης και της συγκράτησης των δαπανών. Ο στόχος ενός οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα υπηρετεί αφενός τη δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου τη σταδιακή έξοδο από την ύφεση προς την ανάπτυξη, πρέπει να είναι η μεταφορά πόρων σε ανταγωνιστικούς κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγράμματος, είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκερασμός ιδεών, προτάσεων και απόψεων των κεντρικών αλλά και των περιφερειακών φορέων. Με τον τρόπο και τη διαδικασία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα στις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγράμματος που θέλουν να υλοποιήσουν και δεν θα τα περιμένουν όλα από το Κέντρο. Άλλωστε  η κεντρική διοίκηση, ο κεντρικός φορέας εξουσίας, δεν μπορεί και δεν είναι παντογνώστης. Σύμφωνα με συμπεράσματα μελετών, υπό προϋποθέσεις οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να διαμορφώνουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επιχειρήσεων στην περιφέρειά τους. Η απογείωση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να ενισχυθεί παραπέρα αν οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να ασκήσουν οι ίδιες πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων στην περιοχή τους, σε ανταγωνισμό με άλλες περιφέρειες. Θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη για το οικιστικό περιβάλλον  στο οποίο θέλουν να ζήσουν και το είδος των επιχειρηματικών μονάδων που θέλουν να προσελκύσουν στην περιοχή τους. Μια τέτοιου είδους αποκέντρωση μπορεί ενδεχομένως να απελευθερώσει  τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις και να οδηγήσει  σε ρυθμούς ανάπτυξης που δεν τους έχουμε δει στη χώρα μας. Βεβαίως αναγκαία είναι και η παροχή των χρηματοδοτικών εργαλείων προς την περιφέρεια, επαρκών για να στηρίξουν μια τέτοια φιλόδοξη πολιτική. Δεν γίνεται ανάπτυξη με ψίχουλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ποσό που αναλογεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), είναι 533.353.050 ευρώ (δημόσια δαπάνη). Πρόκειται για ποσό που υπολείπεται κατά 900 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο κονδύλι που δόθηκε την προηγούμενη περίοδο 2007-2013.
Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Αλλάζουμε , στην καρδιά της Ελλάδας» υπό τον Κώστα Μπακογιάννη, υπάρχει λεπτομερής αναφορά στην ανάγκη προσαρμογής του παραγωγικού μοντέλου στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τονίζεται στο πρόγραμμά μας, απαιτεί  σχεδιασμό ώστε η οικονομία της Στερεάς Ελλάδας να μεταβεί σε μια οικονομία παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Πυρήνας της οικονομίας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να σημειώνουν χαμηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας και εισαγωγής  καινοτομιών, με αποτέλεσμα ο τομέας της μεταποίησης να δέχεται συνεχώς πιέσεις και να υποχωρεί σε σχέση με τον εξωτερικό ανταγωνισμό. Με περιορισμένες εξαγωγές, προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας, με απουσία επενδύσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας έχουν αντέξει με μεγάλη δυσκολία στα πλήγματα που δέχτηκαν από την κρίση.
        
Συγκροτημένο σχέδιο

Η αναγέννηση της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας, η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με ένα συγκροτημένο σχέδιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα  χρηματοδοτηθεί κυρίως από το τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Η αξιοποίηση όμως, αυτών των πόρων, θα απαιτεί υψηλού επιπέδου προτάσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια, η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός, με τη δημιουργία δομών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας, εστιάζοντας στην εξωστρέφεια. Θα δημιουργήσει το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Στερεάς Ελλάδας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων για πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την αναδιοργάνωσή τους και την προώθηση των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας θα αναπτυχθεί σε ένα δίκτυο με παραρτήματα, τα οποία θα βρίσκονται στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων και θα λειτουργούν υπό την κεντρική διοίκηση στην έδρα της Περιφέρειας. Το Κέντρο θα υλοποιηθεί μέσα από διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς (Επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις) και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Εξυπηρέτηση των Δήμων

Το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Στερεάς Ελλάδας θα  εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας -κυρίως τους Δήμους- και θα βοηθά στη δημιουργία ενεργειών και δράσεων για τη βελτίωση της  ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα, την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της απασχόλησης, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, τη βελτίωση στη χρήση τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη διευκόλυνση της πορείας προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καταγράφει ακόμη το πρόγραμμα την πλήρη δραστηριότητα του Κέντρου Υποστήριξης με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων και ανάπτυξης της περιφέρειάς μας.

* O Γιάννης Περλεπές είναι Οικονομολόγος – Γενικός Διευθυντής ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας με τον Κώστα Μπακογιάννη

    

 

Απόψεις

Γράφει ηΑρχοντούλα Ζωγραφοπούλου - Τσιάμη ✎  Πέρασαν  τα Χριστούγεννα του 2024, το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Χριστού μας, η ημέρα της ενσάρκωσής του...
randomness