Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Λαμία : Αδιαχώρητο στο Δημοτικό Θέατρο στην ομιλία του καθηγητή Γλωσσολογίας Γιώργου Μπαμπινιώτη

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής 

Τον διακεκριμένο καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, υποδέχτηκαν χθες εκατοντάδες Λαμιώτες  στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης , στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων ,ο  Σύλλογος  για την ιστορία της εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ» , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Φθιώτιδας και το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών . Ο Ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τη δύναμη της νεοελληνικής γλώσσας σε μια κατάμεστη απο κόσμο αίθουσα ,γεγονός που δείχνει την μεγάλη απήχηση που εχει στην κοινωνία το  τεράστιο εργο του διακεκριμένου καθηγητή .  

Η ελληνική γλώσσα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό της χώρας μας, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, και συνεχίζοντας την συγκλονιστκή ομιλία του 

ανέφερε ότι κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας είναι η τριαδικότητα, γλώσσα-νους-κόσμος, που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες μορφές του ζωικού κόσμου.

Επίσης τόνισε ότι η γλώσσα πάνω από όλα είναι «αξία» και «εθνική ταυτότητα», και σημείωσε ότι η γλώσσα κάθε λαού είναι ο πολιτισμός του, η ιστορία του, είναι η σκέψη του, είναι ο ψυχισμός του, είναι τα πάντα, δηλαδή έχει ένα υπαρξιακό χαρακτήρα». ''Η νεοελληνική γλώσσα είναι εθνικό κεφάλαιο και προνόμιο του Ελληνα '' υπογράμμισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρόσθεσε οτι δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός θεσμός απο τη γλώσσα αφου είναι δικαίωμα κάθε πολίτη . 

«Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της ελληνικής» είναι η συνέχεια, η διαχρονικότητα της γλώσσας, πώς από τα πρώτα στοιχεία της γλώσσας έρχονται και δημιουργούνται τα νέα στοιχεία, επεσήμανε και τόνισε: «Αυτό είναι η δεύτερη διάσταση της δύναμής μας, η διαχρονία 40 αιώνων ελληνικής γλώσσας». Συνεχίζοντας την πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του ο καθηγητής εκανε λόγο για «λογισμικό του νου απόλυτα συνδεδεμένο με το λογισμικό της γλώσσας», αφού έχουν «κοινή έδρα τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε συγκεκριμένες περιοχές». Ποταμός στη συνέχεια οι λέξεις που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη μία έννοια πίσω από την άλλη ξεκινώντας από την ιδέα και να αποκαλύψει μέρος του μεγαλείου του εργαλείου που έχουμε ως λαός και πρέπει να φυλάσσουμε αλλά και να αξιοποιούμε σωστά ώστε να επεκτείνουμε τα όρια μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική γλώσσα, είναι η συνέχεια, προφορική και γραπτή, για 40 αιώνες στον προφορικό λόγο, για 35 αιώνες στον γραπτό λόγο. Αυτό, συνέχισε, «είναι μοναδικό, είναι δύναμη και αλίμονο αν δεν το πιστεύουμε, αν δεν το αξιοποιούμε και αλίμονο αν δεν το διδάσκουμε».

Καθηγητής Γλωσσολογίας με ευρεία επιστημονική δράση και ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, συμβούλια, ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, αφιερώθηκε από πολύ νωρίς στην μελέτη και την έρευνα της γλώσσας. 

Ανήκει στους εισηγητές της Σύγχρονης (Μοντέρνας) Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Εισήγαγε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την Κειμενογλωσσολογία και την Υφολογία, αναδεικνύοντας επιστημονικά τον ρόλο της γλώσσας στα λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά κείμενα και τις μεθόδους ανάλυσης των κειμένων.

Επέμεινε ιδιαιτέρως στον τρόπο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας βάσει της επικοινωνιακής μεθόδου συνδυασμένης με τη γραμματική και τη σύνταξη. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη λεξικογραφία. Καρπός της ενασχόλησής του με τα αντικείμενα αυτά είναι συνολικά 11.500 σελίδες και τα 8 λεξικά .

Xαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραίσκος και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ,ενω τον καθηγητή προλόγισαν η Πρόεδρος του Συλλόγου «Μιχ. Παπαμαύρος» Ελένη Μπενιάτα, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Στερεάς Ελλάδας, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Σοφία Κατσούδα και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Φθιώτιδας, Οδυσσέας Γκοτζαμάνης. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης επεσήμανε οτι η  δύναμη της ελληνικής γλώσσας, ο γλωσσικός μας θησαυρός δεν έχει να κάνει μόνο με την μακραίωνη και αδιάκοπη συνέχειά της, ούτε μόνο με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά για μεγάλα τουλάχιστον χρονικά διαστήματα.
Πρωτίστως, έχει να κάνει με τη δομή της, με την παραγωγή και σύνθεση λέξεων και προτάσεων που αυξάνουν τη συνοχή της, την ακρίβεια της έκφρασης, τη συνοχή της και την δηλωτική της ικανότητα''.
''Η γλώσσα μας είμαστε εμείς''  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος γι΄ αυτό ,είπε ,  πρέπει μέσα από την γνώση και την ξεχωριστή της αξία να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο σύνθετο και απαιτητικό κόσμο που ζούμε''.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Μιχελής και Γιάννης Σαρακιώτης ,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας Ζαχαρίας Χαλβαντζής , δημοτικοί σύμβουλοι ,ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Δημητρίου , ο Προσιτάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μάκης Γκούμας , εκπαιδευτικοί ολων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου .  

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

➥ Eικόνες από τις όμορφες εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών Αμφίκλειας, Ελάτειας και Κάτω Τιθορέας για να τιμήσουν την γιορτή της Μητέρας.

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness