Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η επόμενη γενιά των προγραμμάτων συνοχής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλες

Στην τελική ευθεία οδεύει η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής της ΕΕ, με την έναρξη σήμερα στις Βρυξέλλες της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων. Η συνεργασία μεταξύ πολιτών, τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι το κλειδί για την πολιτική συνοχής και το μέλλον της ΕΕ, ήταν το μήνυμα που έστειλαν κατά την εναρκτήρια εκδήλωση με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρμόδια επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαιρετίζοντας την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής συνοχής και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η πολιτική συνοχής θα αποδειχθεί πιο χρήσιμη τα επόμενα χρόνια και ότι χωρίς συνεργασία και συνοχή τίποτα δεν ήταν εφικτό στην Ευρώπη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το μέλλον της Ευρώπης, των περιφερειών και των πόλεων της είναι αλληλοσυνδεμένο.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν είναι πάντοτε αρκετά ορατά, διότι οι εθνικοί ηγέτες έχουν την τάση να ενεργούν σαν να ήταν δικό τους επίτευγμα.

Έκανε ειδική αναφορά στην αρχή της επικουρικότητας, λέγοντας πως πρέπει να βρει την πρακτική εφαρμογή της.

«Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα κράτη, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους και με τις περιφέρειές τους. Αυτό είναι το νόημα της επικουρικότητας. Η ΕΕ έχει τη βούληση να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία» προσέθεσε και παρατήρησε: «Δεν μπορούμε να συλλάβουμε την Ευρώπη χωρίς τα κράτη και τις περιφέρειες τους. Τα κράτη και η ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν μαζί χέρι χέρι».

Σημείωσε επίσης, ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες προτεραιότητες, «νέες πολιτικές για το μέλλον», αναφέροντας ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τη μετανάστευση, την άμυνα, την καινοτομία και τους νέους, με έμφαση την ανεργία.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ και επισήμανε πως η πολιτική συνοχής πρέπει να εστιάσει στο περιεχόμενο των πολιτικών.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να ακούσει τους πολίτες της, αλλά και «οι πολίτες της να μας ακούσουν γιατί η Ευρώπη ανήκει σε κάθε μια από τις πόλεις και τις περιφέρειες της».

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Πρέπει να πούμε όχι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, έστειλε μήνυμα κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού. «Λέω όχι στον εθνικισμό και στον λαϊκισμό. Πρέπει να πούμε όχι σε όλα τα είδη εθνικισμού και λαϊκισμού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τις εντυπώσεις «έκλειψε» η χορευτική κίνηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα της συνόδου να απευθύνει τον χαιρετισμό του, θυμίζοντας την πρόσφατη αντίστοιχη της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο συνέδριο του κόμματός της, υπό τους ήχους των 'Αμπα.

Κορίνα Κρέτσου: Πρέπει να εγκριθούν οι προτάσεις για τη νέα πολιτική συνοχής πριν από τις ευρωεκλογές

Νωρίτερα, το πρωί, είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου της αρμόδιας επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αρμόδια επίτροπος ανέδειξε τη σημασία των πολιτικών συνοχής, σκιαγραφώντας το μέλλον τους, και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσή τους στο νέο σχεδιασμό της ΕΕ για το 2020-2025, κάνοντας λόγο πως «σήμερα μιλάμε για την επόμενη γενιά προγραμμάτων». Μάλιστα, δήλωσε υπερήφανη για τις προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση των πολιτικών συνοχής που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο, επειδή «περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες, χωρίς να μείνει απέξω καμία περιοχή».

Σκιαγραφώντας τον άξονα στον οποίο κινούνται οι προτάσεις, είπε πως βούληση της Κομισιόν είναι μια σύγχρονη πολιτική, επικεντρωμένη στις δίδυμες προτεραιότητες εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα μείωσης της γραφειοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της υλοποίησης. «Η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων είναι σήμερα στο μυαλό μου. Επειδή η δουλειά δεν τελειώνει με προτάσεις. Για τις επενδύσεις που είναι να ξεκινήσουν το 2021, ο σχεδιασμός του προγράμματος πρέπει να ξεκινήσει τώρα» ανέφερε.

Με μοχλό τις προτάσεις της Επιτροπής και τις προτεραιότητες της ΕΕ και αφορμή την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων, η κ. Κρέτσου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για να βοηθήσουν, όπως είπε, τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες να ξεκινήσουν τη δουλειά για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων. Το τετράπτυχο των προτάσεων που κατέθεσε είναι:

α) «Μια πιο έξυπνη Ευρώπη», δηλαδή στρατηγικές καινοτομίας που βασίζονται σε τοπικά πλεονεκτήματα,

β) μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, με καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

γ) μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με τοπικές στρατηγικές με στόχο τοπικά ζητήματα με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, και

δ) μια Ευρώπη με διοικητική ικανότητα. «Σήμερα μοιράστηκα το όραμά μου με τις 4 κύριες κατευθύνσεις γιατί πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, για την αποφυγή καθυστερήσεων στην προετοιμασία των επόμενων προγραμμάτων» εκμυστηρεύτηκε η κ. Κρέτσου και έκανε γνωστό πως οι προτάσεις της Επιτροπής βρίσκονται επί του παρόντος στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη και στα δύο αυτά θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους προέτρεψε να μην καθυστερήσουν, επισημαίνοντας την ανάγκη να έχουν συμφωνήσει πριν από τις ευρωεκλογές.

«Μια Ένωση χωρίς συνοχή, απλώς δεν θα υπήρχε»

Σε συνομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα, συζητήθηκαν το μέλλον της ΕΕ και το μέλλον της πολιτικής συνοχής και η κλιματική αλλαγή, με την επίτροπο Κορίνα Κρέτσου να σημειώνει καταληκτικά, καμία περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Εκπροσωπώντας το ευρωκοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος του Τσέχος ευρωβουλευτής Πάβελ Τέλιτσκα είπε πως η πολιτική συνοχής δεν είναι στόχος, αλλά δίαυλος για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Καρλ Χάινζ Λαμπέρτ μιλώντας από το ίδιο βήμα, είπε πως πρέπει «να μιλήσουμε για τις επιτυχίες της Ευρώπης» και συμπλήρωσε ότι οι δεσμεύσεις των πολιτικών της αυτοδιοίκησης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ΕΕ. «Πρέπει να προσεγγίσουμε τους πολίτες» προέτρεψε και υπογράμμισε πως όλα έχουν να κάνουν με την επανασύνδεση των πολιτών της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων είναι μια υπενθύμιση ότι η πολιτική συνοχής έχει σημασία και είναι αναγκαία, «εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο μέλλον για την Ευρώπη, με τις πόλεις της και τις περιφέρειες της». Εστιάζοντας στην πολιτική συνοχή, επισήμανε πως δεν είναι μια πολιτική του παρελθόντος αλλά του μέλλοντος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουν και να δουν τι μπορούν να κάνουν όλοι μαζί. Μια ένωση χωρίς συνοχή, απλώς δεν θα υπήρχε, διαμήνυσε.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση στην αίθουσα Αγορά, όπου οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επιτυχημένες ιστορίες ευρωπαϊκών πρότζεκτ, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων είναι μια τετραήμερη σύνοδος που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Είναι επίσης μια πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας ως προς την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, χάρη στην οποία οι φορείς λήψης αποφάσεων ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση τέτοιου είδους. 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)