Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αμφίκλεια : Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Μάχης του Δαδιού

Σήμερα Κυριακή 03.11.2024 πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, όπως έχει καθιερωθεί, γιορτάστηκε περίλαμπρα στην Αμφίκλεια η επέτειος της Μάχης του Δαδιού {01.11.1822} στο χώρο όπου περίπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, πλησίον του σημερινού Γυμνασίου – Λυκείου, με μέριμνα των Δημοτικών αρχών. Υπήρξε μεγάλη προσέλευση τόσο επισήμων όσο και απλών πολιτών στην τελετή, η δε άκρως ενδιαφέρουσα, εναργέστατη και ιστορικά τεκμηριωμένη ομιλία περί των συγκεκριμένων γεγονότων από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, φιλόλογο κ. Ν. Ζυγούρο, ολοκλήρωσε με τον καλλίτερο τρόπο τη σεμνή επετειακή γιορτή.-Την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας , οι Δήμαρχοι Λιβαδειάς κ. Καραμάνης , Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , Διστόμου-Αράχωβας Γιάννης Σταθάς , εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας , και φορέων της περιοχής . 

Στην ομιλία της η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή ανέφερε πως ''η Μάχη του Δαδιού υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης, αφού τα 1.200 γενναία παλικάρια του Οδυσσέα Ανδρούτσου αντιστάθηκαν με σθένος και ανέκοψαν την προέλαση των 12.000 περίπου Τούρκων του Κιοσέ Μεχμέτ Πασά, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Πελοπόννησο. Μία μάχη ιστορικής αξίας για τον Δήμο μας, για την οποία αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας .''  Τις εκδηλώσεις μνήμης διοργάνωσε  ο Δήμος   από κοινού με την Κοινότητα Αμφίκλειας, στο Μνημείο Πεσόντων στην Αμφίκλεια.
 
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων αναλύθηκε  το χρονικό της μάχης, ενώ ο Λαογραφικός Σύλλογος Αμφίκλειας  πλαισίωσε  χορευτικά την εκδήλωση.

Η Μάχη του Δαδίου είναι μέρος της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και έλαβε χώρα στο Δαδί Φθιώτιδας, την 1η Νοεμβρίου 1822, κατά την προσπάθεια του Χουρσίτ Πασά να εισβάλει στη Στερεά Ελλάδα με σκοπό να καταπνίξει το κέντρο της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Αποτέλεσμά της ήταν η ήττα των Ελλήνων.

Αποτέλεσμα της μάχης ήταν η καταστροφή του Δαδιού. Όσοι άντρες δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν εκτελέστηκαν και τα γυναικόπαιδα αιχμαλωτίστηκαν. Τα επαναστατικά σώματα της Ανατολικής Στερεάς διασκορπίστηκαν και, μαζί με τη διάλυση των επαναστατικών στρατοπέδων της Εύβοιας, κατέστη σχεδόν αδύνατη η απόκρουση του Κιοσέ Μεχμέτ. Ο Ανδρούτσος, με τις ελάχιστες πια στρατιωτικές δυνάμεις που διέθετε, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εικονικές διαπραγματεύσεις («καπάκια») με τους Οθωμανούς, ειδοποιώντας γι' αυτό την Κυβέρνηση και τον Δημήτριο Υψηλάντη, από τις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτή η κίνησή του, παρόλο που έσωσε την ανατολική Στερεά Ελλάδα, δίνοντας χρόνο στους επαναστάτες να αναδιοργανωθούν, συνετέλεσε στην αμαύρωση της φήμης του και στο τραγικό τέλος του, αργότερα.

Δ. Καλπύρης 

Φωτογραφίες