Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αύριο η εκδήλωση για την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης»

Σημαντικά πρόσωπα του πολιτισμού που θα προκαλέσουν αίσθηση, θα παραστούν αύριο (11:30) στην εκδήλωση για το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί η Επιστημονική Επιτροπή που απαριθμεί 23 άτομα του πνεύματος, του πολιτισμού, καθηγητές πανεπιστημίου, πρόσωπα από την πολιτική, την τέχνη, τον αθλητισμό. Θεωρείται μέρα-σταθμός στην πορεία της κατασκευής της «Αγιά Σοφιάς» αφού υλοποιεί τον χαρακτήρα του που ξεπερνάει τα όρια της ΑΕΚ και φυσικά δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό γήπεδο
Η εκδήλωση αρχίζει στις 11.30, με σημαντικούς χαιρετισμούς, από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ενώ θα υπάρξει και σύνδεση με Κωνσταντινούπολη και καθηγητή Μουσειολογίας ο οποίος έχει δώσει τις πρώτες κατευθύνσεις και για τη δημιουργία αλλά και για τη θεσμοθέτηση του μουσείου.
Ήδη υπάρχουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα προς την ΠΑΕ ΑΕΚ στα οποία εκφράζεται διάθεση για δωρεά σπάνιων κειμηλίων ενώ η πρόθεση είναι να υπάρξει η συνεργασία με όλους τους φορείς του μικρασιατικού, του ποντιακού Ελληνισμού και οργανώσεων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Στόχος θα είναι η χρήση όλων των μέσων τεχνολογίας για εικονική περιήγηση σε όλες τις πόλεις της Ανατολής αλλά και η καταγραφή της διαδρομής που έκαναν οι Πρόσφυγες.
Πέραν της Επιστημονικής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί έχει ήδη καταρτιστεί η Επιτροπή Αξιολόγησης, Συλλογής και Ταξινόμησης όλων των πιθανών εκθεμάτων. Εχουν ήδη υπάρξει σημαντικές δωρεές ακόμα και του συνόλου των γνήσιων χαρτών της μικρασιατικής εκστρατείας ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης του Μουσείου σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το ICOM (International Council of Museums).
Παρών θα είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης και σύσσωμο το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ το αγωνιστικό τμήμα θα εκπροσωπήσει ο τεχνικός διευθυντής, Νίκος Λυμπερόπουλος. Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα βρίσκονται επίσης παλαίμαχοι, προσφυγικά σωματεία όλης της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, φορείς της τέχνης και του πολιτισμού.
Σύντομα θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα και φυσικά σελίδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που θα επιτρέψει την άμεση σπρόσβαση ε Έλληνες και οργανώσεις απανταχού της γη, στην «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης».

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

randomness