Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ιστορική αναδρομή Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας Π.Ε.Λ. (1966-σήμερα)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος, φυσικός
Συνέχεια από το χθεσινό φύλλο

 

4    Η ετήσια εκθεσιακή περίοδος για σειρά ετών

 

   Το Μάρτιο 1976, η ΠΕΛ, με έγγραφο του Γραμματέα αυτής, ζήτησε από το ΕΒΕ Λαμίας ένα χώρο για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Το Επιμελητήριο αποφάσισε ομόφωνα τη φιλοξενία των υπηρεσιών της ΠΕΛ στα γραφεία του ΕΒΕ και επιπλέον να συμπαρασταθεί στην οργάνωση της φετινής 11ης περιόδου της ΠΕΛ, με επιπλέον βοήθεια από το προσωπικό του Επιμελητηρίου. Για το έτος 1976, το Δ.Σ. του ΕΒΕ Λαμίας αποφάσισε οικονομική ενίσχυση στην ΠΕΛ, με ποσό 50.000 δρχ.

   Μέχρι το μήνα Μάιο 1976, το Δ. Σ. του ΕΒΕ Λαμίας ασχολήθηκε με την οργάνωση της 11ης ΠΕΛ. Οικονομικές ενισχύσεις για την ΠΕΛ ζητήθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου (ποσό 1.500.000 δρχ.), από τράπεζες, οργανι­σμούς, κ.ά. Ο αριθμός δηλώσεων συμμετοχής κρίθηκε ικανοποιητικός και προερχόταν από σοβαρές επιχειρήσεις, αντιπροσωπείες, κλπ. Έγιναν οι αναγκαίοι διαγωνισμοί, η προβολή σε ΜΜΕ, οργανώθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα πυροτεχνήματα, κ.ά.

   Tο 1977 αγοράστηκε το ακίνητο από το Νομαρχιακό Ταμείο και εγγράφηκε σαν περιουσία στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η δε εποπτεία του ανήκε στο Υπουργείο Εμπορίου (τότε).

    Το Μάρτιο 1978 το υπουργείο Εμπορίου διέθεσε στην Π.Ε.Λ. ως οικονομική ενίσχυση, ποσό 1 εκατ. δρχ. Τον Απρίλιο 1978, το Επιμελητήριο αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην φετινή εκθεσιακή περίοδο της 13ης ΠΕΛ, μεταθέτοντας τη συμμετοχή του για την επόμενη χρονιά, με καλύτερες προϋπο­θέσεις.

   Το Φεβρουάριο 1979 συντασσόταν η χωροταξική μελέτη της Π.Ε.Λ. για χρηματοδότηση. Τον Απρίλιο 1980, το υπουργείο Εμπορίου, μετά από σχετικές ενέργειες του ΕΒΕ Λαμίας, ενέκρινε τη διάθεση ποσού 50.000 δρχ., με σκοπό την ενίσχυση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

    Για το 5ετές Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης 1983-1987, σε Έκτακτο Δ.Σ. του ΕΒΕ Λαμίας, που έγινε στις 5 Μαΐου 1982, για την ΠΕΛ αποφασίστηκε :

Αν και λειτουργεί 16 χρόνια, είναι ΝΠΔΔ και διαθέτει ιδιόκτητο χώρο, δεν έχει κτίρια.

   Τον Απρίλιο 1988 από το υπουργείο Εμπορίου διατέθηκε ποσό 100 εκατ. δρχ. για να γίνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Π.Ε.Λ.

      Η 24η Εκθεσιακή περίοδος της Π.Ε.Λ. ήταν στις 19-27 Μαΐου 1990. Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Εμπορίου Αθαν. Ξαρχά. Την Έκθεση επισκέφθηκαν 180.000 άτομα. Τα οικονομικά της Έκθεσης ήταν αισιόδοξα, με θετικό αποτέλεσμα 5.502.873 δρχ.

   Το ζητούμενο για την Π.Ε.Λ. ήταν να εγκριθούν συμπληρωματικές πιστώσεις, για αποπεράτωση και επέκταση των στεγασμένων χώρων της ΠΕΛ, να γίνει επισκευή του ηλεκτρικού δικτύου και μετά να αρχίσει η διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων.

   Κατά την περίοδο 23-27 Μαρτίου 1991 έγινε στο χώρο της ΠΕΛ, με επιτυχία η 1η Κλαδική Έκθεση. Επιβαλλόταν να οργανωθούν και άλλες. Την περίοδο από 18 έως 26 Μαΐου 1991, η ΠΕΛ λειτούργησε την 26η Εκθεσιακή Περίοδο, με απόλυτη επιτυχία.

Το Φεβρουάριο 1992 έγινε στο Δ.Σ. του ΕΒΕ Φθιώτιδας-Ευρυτανίας ευρεία συζήτηση για την Π.Ε.Λ. Ο σύμβου­λος και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στο Δ.Σ. της ΠΕΛ Αθαν. Καραχάλιος, εξέθεσε το ιστορικό ίδρυ­σης πριν από 25 χρόνια, η οποία στηρίχθηκε από το ΕΒΕ Λαμίας και τη Διεύθυνση Γεωργίας Φθιώτιδας. Το έτος 1975 η ΠΕΛ έγινε με νόμο Ν.Π.Δ.Δ. Όπως ανέφερε ο Αθαν. Καραχάλιος, το 1992 η ΠΕΛ διαθέτει χώρο 168 στρεμμάτων, 2 λυόμενα κτίρια και ένα τρίτο υπό κατασκευή. Έχει κονδύλια 120 εκατ. δρχ. για να απορροφήσει και το έτος 1992, το Νομαρχιακό Ταμείο Φθιώτιδας διέθεσε 100 εκατ. δρχ. Τούτο τον καιρό γίνονται τα προπύλαια της ΠΕΛ, που θα αλλάξουν την όψη της. Στόχος της, εκτός της κύριας Έκθεσης είναι να οργανώνονται Ειδικές Εκθέσεις. Ο Αθαν. Καραχάλιος παρέθεσε Πίνα­κα (που παρατίθεται), από το 1976, με στοιχεία για τις επιχορηγήσεις, τους αριθμούς εκθετών, επισκεπτών και εμπορικών πράξεων. Για τη χρονική πορεία των έργων και μελετών δόθηκε σύντομος πίνακας:

1977 : Σύνταξη τοπογραφικού σχεδίου

1980 : Σύνταξη χωροταξικού σχεδίου

1983 : Σύνταξη κτιριολογικού προγράμματος & πολεοδομικές μελέτες

1984 : Ανέγερση υποσταθμού

1988 : Σύνταξη μελέτης Προπυλαίων

1988 : Ανέγερση κτιρίων

1991 : Ανέγερση Προπυλαίων

   Η εκτεταμένη συζήτηση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου έφερε πικρές διαπιστώσεις για την ΠΕΛ. Αναφέρθηκε ότι : (α) “Η ΠΕΛ χωλαίνει στα πρόσωπα της Διοίκησης” (Αποστ. Κυριαζόπουλος), (β) “Η ΠΕΛ δεν έχει όραμα και έμεινε στα όρια του νομού. Από τον πατέρα μου που έριξε την ιδέα δημιουργίας της ΠΕΛ, έφτασα εγώ ο γιος του να ζητά την κατάργησή της” (Φοίβος Ιωσήφ). Η συζήτηση έκλεισε με την ευχή για πρόοδο της ΠΕΛ.

   Στις 28 Μαΐου 1994, ημέρα Σάββατο έγιναν τα εγκαίνια της 28ης Έκθεσης Λαμίας, από τον υπουργό Βιομηχανίας Κώστα Σημίτη. Ακολούθησε δεξίωση στο Δημοτικό Περίπτερο του Αγίου Λουκά. Η συμμετοχή εκθετών ήταν ικανοποιητική.

   Ο πρόεδρος της ΠΕΛ Απόστ. Κυριαζόπουλος (σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕ) ανέφερε ότι χρειάζεται υποστήριξη, επειδή και άλλες πόλεις (Ιωάννινα, Κομοτηνή) άρχισαν να διοργανώνουν εκθέσεις με τη βοήθεια της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ  Δημ. Γιούσμπασης ανέφερε ότι την ίδια ημέρα (28 Μαΐου 1994) εγκαινιάστηκε στα Γιάννενα η 2η Έκθεση Ηπείρου, με 142 εκθέτες από 12 ξένες χώρες. Για την ΠΕΛ, ο Δημ. Γιούσμπασης είπε, ότι πρέπει να γίνει άλλος Κανονισμός Λειτουργίας, πιο σύγχρονος και ευέλικτος για τη διοίκησή της, ώστε να μην στηρίζεται στο Επιμελητήριο. Μετά τη λήξη της φετινής Έκθεσης, πρότεινε να γίνει μια ευρεία σύσκεψη για αναζήτηση λύσεων.

   Την περίοδο 1994-95 η αιρετή διοίκηση της ΠΕΛ ήταν : Αποστ. Κυριαζόπουλος (πρόεδρος), Γ. Πιπιλίγκας (αντιπρόεδρος) και  Χρ. Μπετένιος, Δημ. Αυγερόπουλος, Δημ. Χριστόπουλος,  Α. Παπαγεωργίου (μέλη). Διευθυντής ήταν ο Αθ. Μπαρούτας. Η  ΠΕΛ διέθετε και προσωπικό από 3 άτομα.

   Η 29η ΠΕΛ (το Μάιο 1995) είχε μεγάλη επιτυχία, με 70-75 χιλιάδες επισκέπτες. Τα οικονομικά στοιχεία ήταν ευμενή, με συνολικά έσοδα πλέον των 40 εκατ. δρχ. και έξοδα 30.797.000 δρχ. Υπήρξε πρόταση το Σεπτέμβριο 1997, για οργάνωση Κλαδικής Έκθεσης Φθιωτικών Προϊόντων.

   Το Μάιο 1996, στην 30ή εκθεσιακή περίοδο της ΠΕΛ, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Πρόεδρος της Π.Ε.Λ. ήταν ο Απόστολος Κυριαζόπουλος. Στις 29 Μαΐου 1996 οργανώθηκε εκδήλωση για τα 30 χρό­νια ζωής της, στην οποία το Δ.Σ. αποφάσισε να βραβεύσει: 3 διατελέσαντες προέδρους της (Λαϊνάς, Παπαλέξης, Καρόπουλος) και 3 εκθέτες (Τριανταφυλλόπουλος, Σουρτζής, Παπαδής), οι οποίοι συμμετεί­χαν όλα τα χρόνια στις ετήσιες εκθέσεις.

      Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου ήρθε στη Λαμία. Στα τοπικά ζητήματα που της τέθηκαν ήταν και η μεταφορά της ΠΕΛ από το υπουργείο Εμπορίου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μετά τα εγκαίνια της 30ής ΠΕΛ, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου[1] δήλωσε ότι: “Η εποπτεία της ΠΕΛ περιέρχεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση”.

   Στην 31η εκθεσιακή περίοδο της ΠΕΛ, το Μάιο 1997, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας-Ευρυτανίας αποφάσισε να συμμετάσχει με δικό του περίπτερο. Επιπλέον το ΕΒΕ πριμοδότησε κατά 75 %, το ενοίκιο για 31 επιχειρήσεις-μέλη, ώστε να προβληθούν τα προϊόντα τους και αυξηθεί η παραγωγικότητά τους.

   Στην 33η εκθεσιακή περίοδο της Π.Ε.Λ., το Μάιο 1999 το Επιμελητήριο Φθιώτιδας-Ευρυτανίας πάλι συμμετείχε με περίπτερο και πριμοδότησε το ενοίκιο σε 34 επιχειρήσεις-μέλη του, ώστε να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Καινοτομία ήταν η οργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου του Επιμελητηρίου στην ΠΕΛ, με ενδιαφέροντα θέματα όπως:

(α) Το ευρώ, (β) Το πρόβλημα του 2000 και (γ) Ενημέρωση για τον Αναπτυξιακό Νόμο.

   Το ίδιο έγινε και το Μάιο 2000, όταν το Επιμελητήριο συμμετείχε στην 34η εκθεσιακή περίοδο της ΠΕΛ και επιπλέον πριμοδότησε το ενοίκιο 36 επιχειρή­σεων-μελών του για προβολή-προώθηση των προϊόντων τους.

   Στη διάρκεια της εκθεσιακής περιόδου έτους 2002 της ΠΕΛ, έγινε επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Με την ευκαιρία ενημερώθηκε και έλαβε υπόμνημα με τα προβλήματα που απασχολούν τα Επιμελητήρια, τις παραγωγικές τάξεις του τόπου, αλλά και τους κατοίκους του νομού μας.

      Το Μάιο 2003, έγιναν τα εγκαίνια της 37ης εκθεσιακής περιόδου της Π.Ε.Λ., από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας (πρόεδρος Ι. Αρναουτέλης) συμμετείχε στην Έκθεση, με πριμοδότηση του ενοικίου σε 43 επιχειρήσεις-μέλη, βοηθώντας στην προβολή και προώθηση των προϊόντων τους.

   Τα εγκαίνια της 38ης εκθεσιακής περιόδου της ΠΕΛ, το Μάιο 2004 έγιναν παρου­σία του υφυπουργού Ανάπτυξης Ιωάν. Παπαθανασίου. Μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης, δόθηκε δεξίωση στο Τουριστικό Περίπτερο του Αγίου Λουκά, όπου παρέστη ο πρόεδρος και μέλη της Δ.Ε. του ΕΒΕ. Από τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΠΕΛ, τιμώντας τους εκθέτες που συμμετεί­χαν στην 38η Εκθεσιακή περίοδο, προσφέρθηκε δείπνο στο κοσμικό κέντρο “ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ”.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάν. Παπαθανασίου, το Μάιο 2005 έκανε και τα εγκαίνια της 39ης Εκθεσιακής Περιόδου της ΠΕΛ. Κατά την περίοδο λειτουργίας της 39ης Έκθεσης Λαμίας, βρέθηκαν στη Λαμία και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Πάφου Κύπρου και Πρέβεζας. Θυμίζουμε τη λειτουργία του Δικτύου “Πάφος – Αδελφοποιημένες Πόλεις”.

   Το έτος 2005 το Δ.Σ. του επιμελητηρίου Φθιώτιδας κάνοντας έναν απολογισμό για την Π.Ε.Λ., ανέφερε ότι διεκδίκησε γι’ αυτήν, που είναι η δεύτερη Έκθεση στην Ελλάδα μετά τη ΔΕΘ, να γίνει μοχλός ανάπτυξης της περιοχής (σε γεωργία, εμπόριο, βιομηχανία). Δυστυχώς μετά από λειτουργία 39 χρόνων είχε παραμείνει στάσιμη. Ολοκληρώνοντας την κριτική του ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο (νόμος 217/75) και η Π.Ε.Λ. να περιέλθει[2] σε τοπικούς φορείς (Επιμελητήρια, Τοπική και Νο­μαρχιακή Αυτοδιοίκηση). Να δημιουργηθεί Ν.Π.Ι.Δ., που να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, με ένα Συμβούλιο και με τεχνοκρατικό προσωπικό, στο δε μετοχικό κεφάλαιο να συμμετέχει η HELLEXPO Α.Ε. Ο χώρος της έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να κατασκευαστεί συνεδριακό κέντρο για την εξυ­πηρέτηση των αναγκών της περιοχής του νομού Φθιώτιδας κι όχι μόνο.

Το Μάιο 2010 ήταν η 44η εκθεσιακή περίοδος της ΠΕΛ, όπου συμμετείχε και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας με πε­ρίπτερο. Επίσης επιδότησε το ενοίκιο αρκετών επιχειρήσεων και μελών του, με σκοπό την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γεωρ. Παπανδρέου στη Λαμία, στα πλαίσια της 44ης ΠΕΛ, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου τού επέδωσε συνοπτικό υπόμνημα με τα προβλή­ματα του τόπου και προτάσεις επίλυσής τους.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΠΕΛ, κατά τη διάρκεια λειτουργία της Έκθεσης διοργανώθηκε σειρά ημερίδων στο κτίριο Α’ της ΠΕΛ. Συγκεκριμένα:

(α) Για το Φορολογικό, με ομιλητή το Γ.Γ. του υπουργείου Εθν. Οικονομίας Δημ. Γεωργακόπου­λο.

(β) Για την Πράσινη ανάπτυξη, με ομιλητή τον υφυπουργό Ιωάν. Μανιάτη.

(γ) Το Ασφαλιστικό – ΤΕΜΠΜΕ, με ομιλητές τον Κων. Παπαθανασίου, πρόεδρο ΟΑΕΕ, Παύλ. Ραβανή, πρόεδρο Β.Ε.Α. και Αλέξ. Παπαρσένο, πρόεδρο ΤΕΜΠΜΕ.

 

 


 

 

 

    Από 12 έως 20 Μαΐου 2012 ήταν η 46η Εκθεσιακή περίοδος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετείχε με περίπτερο και επιπλέον επιδότησε τη συμμετοχή μελών του στα περίπτερα, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.

   Το 2015 το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετείχε με περίπτερο στην 49η εκθεσιακή περίοδο (2015)  της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Επιπλέον επιδότησε τη συμμετοχή 23 επιχειρήσεων και μελών του.

   Το ίδιο έγινε και το 2016, στην 50ή εκθεσιακή περίοδο, που έγινε το χρονικό διάστημα 11 έως 19 Ιουνίου 2016. Πάλι το Επιμελητήριο επιδότησε τις συμμετοχές 35 επιχειρήσεων και μελών του.

   Το Μάιο 2017 δεν πραγματοποιήθηκε η ετήσια έκθεση και η Π.Ε.Λ. μετά από 50 χρόνια διέκοψε τη λειτουργία της. Για το ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας έγιναν συναντήσεις εργασίας με σχετικούς φορείς του τόπου.



[1] Ήταν υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου 1996 έως 19 Φεβρουαρίου 1999 στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη.

[2] Ενορατική και προφητική η πρόταση. Υλοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση το 2024.

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Τούτη η ώρα (της πλήξης) είναι δική μου.Κι εσύ,υφαίνεις ιστό (να παγιδέψει το άγνωστο) σαν να μην έχει αύριο.Σαν να μην υπάρχω κι ενοχλούμαι...
randomness