Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

 

Αριθ. 80-Συνεδρίασις ΙΒ’

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων συνελθόν εις συνεδρίασιν εις την συνήθη εν  τω Δημοτικώ Καταστήματι αίθουσαν των συνεδριάσεων αυτού σήμερον την 31ην του μηνός Μαϊου 1898, παρόντων των Δημοτικών Συμβούλων Γ. Τριανταφύλλου, Προεδρεύοντος, Ιωάννου Πεζά, Χρ. Ελασσώνα, Φ. Τζώτζου, Ευθ. Στεφοπούλου, Σ. Καρατζάβελου, Ι. Κρανάκη, Θ. Λάμπρου, Ι. Κηλαηδώνη, Δ.Κόντου, Αλ. Καζούλη, Β.Τρικαλινού, και του Δημάρχου Λαμιέων. 

Ακούσαν του κ. Δημάρχου εισηγησαμένου ότι εκ της γνωστής εν τη πόλει ταύτη επισταθμεύσεως απάντων των προς κατάληψιν της Θεσσαλίας Στρατευμάτων και της διαμονής εν αυτή ουκ ολίγων προσφύγων, αύτη γέμει εν πολλοίς ακαθαρσιών, ας αδύνατον να προλάβη και καθαρίση ο προς τούτο εργολάβος εντός βραχυτάτου  ως είναι ανάγκη χρονικού διαστήματος προς πρόληψιν ο μη γένοιτο σοβαράς εκ της αναθυμιάσεως και δυσοσμίας αυτών νόσου ένεκα του αρξαμένου απότινος ήδη και αυξανομένου   υπερβολικώς  καύσωνος και συνεπώς προτείναντος όπως  προς εντελή και γενικήν της πόλεως από των τοιούτων ακαθαρσιών καθαριότητα και απολύμανσιν των ουρητηρίων, εγκριθή, ίνα της υπό το άρθρον 4 του 1ου Κεφαλαίου του ισχύοντος προϋπολογισμού  εγκεκριμένης πιστώσεως διά καλλοπισμόν, καθαριότητα και φωτισμόν της πόλεως  διά Δημοπρασίας  δαπανηθώσι  δραχμαί τουλάχιστον πεντακόσιαι διά την δι’ ημερομισθίων εργατών και κάρρων ενέργειαν της τοιαύτης αναγκαιοτάτης γενικώς και εκτάκτου της πόλεως καθαριότητα και διορισθή συνάμα επιτροπή τις εκ Δημοτ. Συμβούλων προς επίβλεψιν και επιτήρησιν   της τοιαύτης εργασίας.

Γινώσκον και εξ ιδίας αντιλήψεως την εν τη πόλει και πέριξ ταύτης εκ της διαμονής επ’ αρκετόν τοσούτων Στρατιωτών , κτηνών και πολλών προσφύγων οικογενειών επισόρευσεν ακαθαρσιών, οίτινες  αν δεν μετενεχθώσιν όσον ούπω εις απόκεντρα και λίαν μεμακρισμένα μέρη άψευστος η εξ αυτών σοβαρά εν τη πόλει ταύτη ασθένεια και τα εκ ταύτης δυσάρεστα και ανεπανόρθωτα δυστυχήματα.-

Και έχον υπ’ όψει ότι ο επιτετραμμένος την αποκομιδήν των ακαθαρσιών της πόλεως και οι υπάρχοντες ήδη οδοκαθαρισταί είναι καθ’ ολοκληρίαν αδύνατον να επαρκέσουν εις την όσω το δυνατόν ταχυτέραν και εντελεστέραν γενικήν της πόλεως καθαριότητα, εν ω εξ άλλου η ελαχίστη αυτής αναβολή, αναντιρρήτως, ως εκ του καθ’ εκάστην αυξανομένου  ένεκα της ώρας του έτους  καύσωνος  να επιφέρη δυσάρεστα και ολέθρια αποτελέσματα.


Α Π Ο Φ Α Ι Ν Ε Τ Α Ι
Ο Μ Ο Φ Ω Ν Ω Σ

Αποδεχόμενον καθ’ ολοκληρίαν την πρότασιν του κ. Δημάρχου ως ορθήν και δικαίαν καθ’ ο εξασφαλίζωσαν την υγείαν τωνσυμπολιτών  και συνδημοτών εν γένει, παμψηφεί εγκρίνη ίνα εκ της υπό το Κεφάλαιον 1 και άρθρον αυτού 4 του εφετεινού προϋπολογισμού εγκεκριμμένης συναφούς πιστώσεως εκ Δραχ. 18700, πλεοναζούσις μετά την εγκριθείσαν εκτέλεσιν του φωτισμού της πόλεως υπό του Δήμου, δαπανηθώσι προς ενέργειαν τελείας και γενικής της πόλεως εκτάκτου καθαριότητος δι’ ημερομισθίων εργατών και κάρρων Δραχμαί πεντακόσιαι και εκλεγει και διορίοζει προς επίβλεψιν  και επιτήρησιν της εργασίας ταύτης πενταμελή επιτροπή εκ των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Τριανταφύλλου, Κόντου, Κρανάκη, Λάμπρου και Τρικαλινού.

Ανατίθησι την περαιτέρω ενέργειαν εις τον κ. Δήμαρχον Λαμιέων.
Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία τη 31η Μαϊου 1898.

 

 

 

Για την αποκομιδή των σκουπιδιών της πόλης, ο Δήμος  συντηρούσε στάβλο, σταβλοφύλακα, μουλάρια,
γαϊδούρια και κάρα, αποθήκες για το τριφύλι, τη βρώμη, το κριθάρι και για το σανό.
Είχε οδοκαθαριστές οι οποίοι περνούσαν από τις γειτονιές και  γέμιζαν τις γαλίκες με τα σκουπίδια,
τα οποία μετέφεραν έξω από την πόλη.  Ένας από αυτούς ήταν και ο Χρήστος Γουλόπουλος. (φωτ. 1951).