Τίθεται θέμα επιβίωσης
Γράφει ο Πετρόπουλος Χρήστος
Γεωπόνος
Ο Δήμος Δομοκού και κυρίως η Δ.Ε Θεσσαλιώτιδας στο μάτι του κυκλώνα.
Καθημερινά βλέπω και διαβάζω για τις επισκέψεις αρμοδίων (Υπουργών, Βουλευτών, περιφερειάρχης, ΕΛΓΑ) στο τόπο της καταστροφής βγάζουν φωτογραφίες και κάνουν δηλώσεις συμπάθειας.
Αναρωτιέμαι όλες αυτές τις μέρες προσπαθούν να βρούν λύσεις η να κρύψουν την «γύμνια» τους(κακοτεχνίες υποδομών, αμέλεια, σπατάλη). Είμαι πραγματικά αγανακτισμένος, πικραμένος, οργισμένος με όλο αυτό που συνέβη στον τόπο μας.
Δυστυχώς είμαστε ανοχύρωτοι τη στιγμή που η τεχνολογία και η επιστήμη μας δίνει πολλές δυνατότητες, είναι θέμα επιλογών που πηγαίνουν τα χρήματα τελικά και σίγουρα δεν αξιοποιούνται οι επιστημονικές δυνατότητες.
Πιστεύω ότι καταλαβαίνουν όλοι ποια είναι τα αίτια που προκάλεσαν την βιβλική καταστροφή.
1. Φταίει ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε!
2. Φταίνε οι αρμόδιες αρχές για τις κακοτεχνίες και τις ψεύτικες ή λανθασμένες παρεμβάσεις (προχειρότητες, Νέος σιδηρόδρομος χωρίς τρόπο διαφυγής νερού)!
3. Φταίνε οι αρμόδιες αρχές που δεν έγινε (εδώ και 60 χρόνια) καθαρισμός, εκβάθυνση, διαπλάτυνση στους Χειμάρρους, «ΚΑΚΑΡΑ» και τα κεντρικά κανάλια!
4. Φταίνε επίσης εκείνοι που δεν προνόησαν, προγραμμάτισαν και δεν υλοποίησαν ποτέ αντιπλημμυρικά έργα (ταμιευτήρες εκτόνωσης, φράγματα) αλλά «μασούλισαν» το δημόσιο χρήμα!
5. Φταίνε ίσως κάποιοι από εμάς, που πράξαμε όπως μας βόλεψε άστοχες, πρόχειρες παρεμβάσεις για να κάνουμε την δουλειά μας, εμποδίζοντας την ροή του νερού!
Είναι νομίζω όλα τα παραπάνω. Όμως φταίμε σίγουρα και όλοι εμείς που αποδεχόμαστε όλα αυτά, που έχουμε πάψει να απαιτούμε, να διεκδικούμε να συμμετέχουμε να συνεργαζόμαστε.
Εδώ και πολύ καιρό ακούμε συνέχεια κλιματική αλλαγή και «εμείς» γυρίζουμε πλευρό. Αγνοήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Οφείλουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευθύνης που μας αντιστοιχεί.
Για να προλάβω μην τρέξουν κάποιοι να κάνουν μικροπολιτική, όπως κάνουν καθημερινά αναρτώντας διάφορα για την νυν δημοτική αρχή χωρίς να αναφέρουν λέξη για την περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.
Να καταλάβω δηλαδή όλα τα προηγούμενα χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο Καλλικρατικός Δήμος τι είδους αντιπλημμυρικές υποδομές έγιναν;
Και ποιες προτάσεις έγιναν, τι είδους έρευνα έγινε και ποια έργα;
Πού είναι ο αντιπλημμυρικός χάρτης που παρέδωσε η μία δημοτική αρχή στην άλλη;
Δεν προσπαθώ να δικαιώσω ούτε να ρίξω ευθύνες σε πρώην και νυν Δημοτική αρχή αλλά δεν δέχομαι την μικροπολιτική του τίποτα! Ας μην πετάμε το μπαλάκι στο Δήμο(όχι ότι είναι άμοιρος ευθυνών) η αλήθεια είναι ότι το κάθε υπουργείο υποδομών και η περιφέρεια που διαχειρίζεται αναπτυξιακούς πόρους έχει τεράστια ευθύνη.
Δεν είναι ώρα για κριτική, αλλά είναι ώρα ενότητας και διεκδίκησης. Είναι καιρός να πάρουμε σοβαρά την κατάσταση στα χέρια μας.
- Όχι δεν θα εργαλιοποιήσουμε την καταστροφή που έγινε.
- Δεν θα δεχθούμε τους παρατρεχάμενους, ούτε να ασχοληθούμε με την ρητορική κάποιων δήθεν, ούτε με αυτούς που ενεργούν για προσωπικό όφελος σε Δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση.
Φτάνει πιά !! Αυτή την στιγμή το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε όλοι την περιοχή μας, τους συνδημότες μας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με οποιοδήποτε μέσο.
Άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες. ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Οι κόποι μιας χρονιάς για τους περισσότερους αγρότες χάθηκαν, για κάποιους δεν υπάρχει συνέχεια, σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα.
Ας αφήσει η περιφέρεια και το υπουργείο την προχειρότητα:
1. Αμεση αρχική αποζημίωση.
2. Να απαιτήσουμε από την περιφέρεια να αναλάβει την άμεση απομάκρυνση των φερτών υλικών η το αρμόδιο Υπουργείο.
3. Να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες από ειδικούς επιστήμονες και δίκαιη εξατομικευμένη αποζημίωση.
4. Να γίνει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων όλων των αρμόδιων αρχών στην συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια εργασίας υποδομών.
5. Άμεσες ενέργειες γιατί έρχεται χειμώνας, αναλυτική καταγραφή και χρονοδιάγραμμα εργασιών από όλους τους αρμόδιους φορείς.