Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την ημερομηνία αλλά και την ώρα του τρύγου στην Ευρώπη

Σε πολλούς από τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες η συγκομιδή των σταφυλιών έγινε φέτος δύο με τρεις βδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζεται. Οι λόγοι είναι βέβαια κλιματικοί, μια και η Ευρώπη αντιμετώπισε το καλοκαίρι του 2022 πρωτοφανή κλιματικά φαινόμενα με κύρια την ξηρασία και τις ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της επικράτειάς της. Ενδεικτικά, το 47% της έκτασης της Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση «προειδοποίησης» και το 17% σε κατάσταση «συναγερμού» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.
Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του Αυγούστου, ο Αντρές Μοράτε, ιδιοκτήτης αμπελώνα, αποφάσισε να γίνει ο τρύγος από το βράδυ έως το ξημέρωμα προκειμένου να αποφύγουν, εκείνος και οι συνεργάτες του, τον ήλιο και τις σκληρές θερμοκρασίες του μεσημεριού.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου περνούν την μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 1200 χρόνων. Η Ισπανία έχει υποστεί τρεις ασυνήθιστα μεγάλους και εκτεταμένους καύσωνες αυτό το καλοκαίρι που έχουν επιδεινώσει την ξηρασία και έχουν πυροδοτήσει καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Μοράτε προτείνει να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση της φύσης εφαρμόζοντας ήπια, βιώσιμη και βιολογική καλλιέργεια, προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσουμε με τις κυρίαρχες λογικές του σήμερα, σε λίγα χρόνια θα έχουν καταστραφεί το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας καθιστώντας αδύνατη την όποια καλλιέργεια.


Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη την 25η Ιουλίου 2022

 

Πηγή: ertnews.gr

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness