Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Νηστεία & Διατροφή» Είναι όλα τα νηστίσιμα τρόφιμα θρεπτικά;

Στο 1o μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» η Κλινική Διαιτολόγος, Βαλεντίνη Ρίζου MSc. μας δίνει διατροφικές συμβουλές αναφορικά με την θρεπτική αξία δημοφιλών νηστίσιμων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, νηστίσιμα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται βάσει των μακρο-θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό θρεπτικό προφίλ τους, προτείνεται: α) η κατανάλωση, β) ο περιορισμός ή γ) η αποφυγή τους!

 1. Πρωτεΐνες

Κατανάλωση…

  • Εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών όπως

1. Θαλασσινά: γαρίδες, μύδια, σουπιές, χταποδάκι, καλαμαράκια

2. Όσπρια: φασόλια, ρεβίθια, μαυρομάτικά, φακές

3. Ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια)

4. Φυτικά ροφήματα με πρωτεΐνη π.χ. αμυγδάλου

5. Προϊόντα σόγιας: γάλα, τόφου, κιμάς σόγιας, φασόλια edamame (άγουρα φασόλια σόγιας)

6. Σκόνη φυτικών πρωτεϊνών (αρακά, σόγιας, ρυζιού)

7. Ψωμιού εμπλουτισμένου με πρωτεΐνη

  • Οσπρίων συνδυαστικά με αμυλούχες τροφές π.χ. φακές με ρύζι με σκοπό τον σχηματισμό «πλήρων» πρωτεϊνών  
  • Κινόας ως συνοδευτικό σε γευστικά πιάτα (καλαμαράκια γεμιστά με κινόα), δεδομένου πως είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης

 

 

Αποφυγή…

  • Παναρισμένων & τηγανιτών θαλασσινών π.χ. καβουροδογκάνες, καλαμαράκια

 

2. Υδατάνθρακες

Κατανάλωση…

    • Προϊόντων ολικής άλεσης (μακαρόνια, ψωμί, φρυγανιές, ρύζι)
    • Κινόας
    • Πατάτας/γλυκοπατάτας μετά από βράσιμο/ψήσιμο
    • Παξιμαδιών κριθαριού ή χαρουπιού χωρίς ζάχαρη

 

Περιορισμός…

    • Κουλουριού Θεσσαλονίκης / σταφιδόψωμου / ελιόψωμου
    • Μουστοκούλουρων
    • Νηστίσιμων σπιτικών γλυκών π.χ. μηλοπιτάκια, γλυκά του κουταλιού
    • Φυτικών επιδορπίων π.χ. αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας

 

Αποφυγή…

    • Νηστίσιμων τυριών δεδομένου πως περιέχουν υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά και απουσιάζουν οι πρωτεΐνες
    • Νηστίσιμων - vegan αλμυρών αρτοπαρασκευασμάτων π.χ. πίτσα, τυρόπιτα
    • Νηστίσιμων - vegan γλυκισμάτων εμπορίου π.χ. μπισκότα - κέικ, λουκούμια, μπουγάτσα

 

 

 

3. Λιπαρά

Κατανάλωση ωφέλιμων λιπαρών όπως …

    • Ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια)
    • Βούτυρο ξηρών καρπών (φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) από 100% ξηρούς καρπούς
    • Ελιές (συστήνεται να καταναλώνονται ξαρμυρισμένες)
    • Πάστα ελιάς
    • Ελαιόλαδο (συστήνεται να προστίθεται ωμό πριν το σερβίρισμα)
    • Αβοκάντο

 

Περιορισμός…

    • Διάφορων ειδών χαλβά (Μακεδονικός, Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων)

 

Αποφυγή

    • Τηγανισμένων φαγητών
    • Νηστίσιμων - vegan αρτοπαρασκευασμάτων εμπορίου
    • Vegan μαγιονέζας, φυτικής κρέμα μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής διότι στην πλειοψηφία των προϊόντων παρατηρείται υψηλή περιεκτικότητά σε φοινικέλαιο

 

Στο 2ο μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» θα γίνει αναφορά στα μικρο-θρεπτικά συστατικά των οποίων κατά την διάρκεια της νηστείας η πρόσληψή τους μπορεί να είναι χαμηλή (ανεπάρκεια σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β12) ή υψηλή (υπερκατανάλωση νατρίου) και τρόπους διαχείρισης των περιπτώσεων αυτών.

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc.

Επιστημονική συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian