Έρχονται οι “έξυπνες” γέφυρες στις 13 Περιφέρειες της χώρας
Προς ολοκλήρωση ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για τις “έξυπνες” γέφυρες σε 13 περιφέρειες της χώρας, ένα έργο που στοχεύει στην παρακολούθηση πολλών γεφυρών, που μετρούν δεκαετίες ζωής χωρίς την απαραίτητη συντήρηση.
Προχωρά προς ολοκλήρωση ο διαγωνισμός (συμφωνία-πλαίσιο) του ΤΕΕ που αφορά στις Έξυπνες Γέφυρες των Περιφερειών της χώρας. Με απόφαση του προέδρου Γιώργου Στασινού, ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και Globiled γίνονται προσωρινοί ανάδοχοι του έργου με ποσά που κυμαίνονται στα 95 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που στόχο έχει την παρακολούθηση των πολλών γεφυρών ανά την χώρα, αρκετές εκ των οποίων μετρούν δεκαετίες ζωής χωρίς την απαραίτητη συντήρηση. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΕΕ.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 120,23 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 96,96 εκατ. ευρώ) ενώ υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απόφαση του ΤΕΕ, ανεβάζοντας ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του έργου στα 180,34 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 7 Ιουλίου ενώ στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των προσφορών. Πρόκειται για διαγωνισμό – πλαίσιο. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το έργο θα υλοποιηθεί με την μέθοδο της συμφωνίας πλαισίου και η διάρκεια της ορίζεται σε 30 μήνες από την υπογραφή της. Αυτό σημαίνει πως από την διαγωνιστική διαδικασία δύναται να επιλεγούν μέχρι και τρεις διαφορετικοί ανάδοχοι. Αυτοί ανά περίπτωση θα καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάθε φορά που θα τους καλεί το ΤΕΕ, ένας εκ των οποίων κάθε φορά θα αναλαμβάνει το τρέχων αντικείμενο έργου.
Το αντικείμενο του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 εξαιρουμένης της προαίρεσης. Επισημαίνεται ότι στη συνολική διάρκεια περιλαμβάνεται και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την παραλαβή των ενδιάμεσων φάσεων ή παραδόσεων μέχρι την τελευταία παράδοση της τελευταίας εκτελεστικής σύμβασης που ορίζει και την οριστική παραλαβή του συνόλου του έργου.
Στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου, κάθε Περιφέρεια θα κληθεί να προτείνει και να προτεραιοποιήσει ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους τις γέφυρες αρμοδιότητάς της οι οποίες χρήζουν παρακολούθησης αναφορικά με την στατική τους επάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, με την παρούσα σύμβαση Συμφωνίας-Πλαίσιο οι Περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν τη δομική υγεία 260 γεφυρών αρμοδιότητάς τους μέσα από την προμήθεια και εγκατάσταση αισθητήρων ΙοΤ, εξειδικευμένου λογισμικού και πραγματοποίησης ελέγχων.
Η συντήρηση και η λειτουργία του μεγαλύτερου ποσοστού των γεφυρών της χώρας υπάγεται στην αρμοδιότητα των 13 Περιφερειών της χώρας.
Η πλειονότητα αυτών κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες ’50 έως ’80 και αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα γήρανσης από την έκθεσή τους σε δυσμενείς και διαβρωτικές συνθήκες.
Επιπλέον οι κανονισμοί με τους οποίους σχεδιάστηκαν οι γέφυρες κατά την περίοδο αυτή, κρίνονται σήμερα παρωχημένοι καθώς δεν είχαν ιδιαίτερες προβλέψεις στην ανθεκτικότητα, την αντισεισμικότητα και τον τρόπο κατασκευής τους.
Η ολοένα αυξανόμενη τάση του κυκλοφοριακού φόρτου και του μεγέθους των μεταφερόμενων φορτίων οδηγεί στην αύξηση των φορτίσεων που δέχονται οι γέφυρες.