Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

650 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και 1300 αναπληρωτές στα σχολεία της Στερεάς

• Το μήνυμα της Περιφερειακής  Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ελένης Μπενιάτα  για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία. Θα είμαστε πάντα στην διάθεση κάθε μαθητή, γονέα, εκπαιδευτικού…» σημειώνει στο μήνυμά της εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα.

Η κ. Μπενιάτα καλωσορίζει στην Περιφέρεια Στερεάς τους 650 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και τους 1300 αναπληρωτές όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και τους εύχεται «να έχουν μια ευδόκιμη, επιτυχημένη και δημιουργική πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά με τις γνώσεις, τις ιδέες, το όραμά σας στην ανανέωση της σχολικής ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου».

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως αναφέρει, «όλες οι εκπαιδευτικές μας δομές, διοικητικές, παιδαγωγικές, υποστηρικτικές, οι Διευθυντές/ντριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μας μονάδων θα είμαστε κοντά σας για να στηρίξουμε αποφασιστικά την προσαρμογή και την ομαλή ένταξή σας στη σχολική κοινότητα». 
Η Περιφερειακή Διευθύντρια καλωσορίζει επίσης όλους τους/τις μαθητές/τριές μας και ιδιαίτερα τα «πρωτάκια» μας όλων των βαθμίδων και διαβεβαιώνει ότι «σ’ αυτό το πρώτο ξεκίνημα, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, όλη η εκπαιδευτική οικογένεια είμαστε έτοιμοι να σας συνοδεύσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα, αγάπη και επαγγελματισμό στα πολύ σημαντικά χρόνια της σχολικής σας ζωής».

«Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία, σημειώνει στο μήνυμά της η κ. Μπενιάτα, αισιοδοξία που αντλούμε από τον έγκαιρο προγραμματισμό, από τη στελέχωση των σχολικών μας μονάδων με μόνιμους συναδέλφους και μεγάλο αριθμό αναπληρωτών κατά την α΄ φάση προσλήψεων και, κυρίως, από τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19. Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, εξάλλου, σηματοδοτεί πάντα μια νέα αρχή για την εκπαιδευτική κοινότητα, ένα καινούριο ταξίδι με στόχους, όραμα και όνειρα για τη νέα γενιά και μαζί σηματοδοτεί ελπίδα και νέες προσδοκίες για ολόκληρη την κοινωνία».

Με την ευχή και την ελπίδα το φετινό ταξίδι να μας επαναφέρει στην κανονικότητα που τόσο έχουμε ανάγκη, η Περιφερειακή Διευθύντρια προσκαλεί όλες και όλους, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, κοινωνικούς φορείς «σε εγρήγορση και συστράτευση, να το μετατρέψουμε σε μια αξέχαστη εμπειρία γνώσεων, παιδείας, συνεργασίας, ψυχικής και συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

Όλοι και όλες, ατομικά και συλλογικά, θα κληθούμε με τη δουλειά μας, τη συμπεριφορά, τις προτάσεις, το παράδειγμά μας να δημιουργήσουμε ένα σχολείο δημιουργικό, ένα σχολείο συμπεριληπτικό, ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, εντάσεις και στερεότυπα, ένα σχολείο που προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες προσβλέποντας σε ένα βιώσιμο μέλλον, σε έναν καλύτερο κόσμο».


“Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας... Τι θα γίνει με την καθαριότητα και την υγιεινή των σχολείων;”


Το θέμα της καθαριότητας των σχολείων και της διασφάλισης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α΄ Βαθμιας και Β΄ Βαθμιας Εκπαίδευσης Λαμίας. 

Ζητά την άμεση λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καλεί τη Δημοτική Αρχή “να διεκδικήσει έκτακτη γενναία χρηματοδότηση του Δήμου και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών από το κεντρικό κράτος” αφού, όπως υποστηρίζει, “τα χρήματα που δόθηκαν πρόσφατα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. Δεν μπορεί τα παιδιά μας να εκτίθενται σε κινδύνους ή να γίνονται πειραματόζωα”.

“Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σε όλους τους γονείς σχετικά με τους όρους υγιεινής που αυτά θ’ ανοίξουν” αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Αυτό συμβαίνει, όπως υποστηρίζει, γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να επιλύονται από την κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού, αύξηση των δαπανών κ.α).

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη (κατανάλωση λιγότερης ενέργειας, ατομικά τεστ) αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές”.


Το πρόγραμμα Αγιασμών του Μητροπολίτη Φθιώτιδας για το νέο Σχολικό Έτος


Το πρόγραμμα Αγιασμών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, για το νέο Σχολικό Έτος 2022-2023, γνωστοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

08:00 π.μ.: 7ο Γυμνάσιο Λαμίας (Ταϋγέτου 13, Ν Άμπλιανη)
09:15 π.μ.: Γυμνάσιο - Λύκειο Μακρακώμης
10:00 π.μ.: Γυμνάσιο -Λύκειο Σπερχειάδας
11:00 π.μ.: Μουσικό Σχολείο Λαμίας (Λεωφ. Καλυβίων 154)
12:30 μ.μ.: Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο Δομοκού
15:00 μ.μ.: «Έσπερος Γ.Σ. Λαμίας», Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών (Αγράφων 43 Λαμία)
16:30 μ.μ.: «Brainobrain» Λαμίας (Διεθνές πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων παιδιού) (Σατωβριάνδου 32 Λαμία)
17:30 μ.μ.: 3ο Έπαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Λαμίας (Τέρμα Λαρίσης, Γαλανέϊκα)
19:15 μ.μ.: Εσπερινό Γυμνάσιο Λαμίας “Ευαγόρας Παλληκαρίδης" & Εσπερινό Λύκειο Λαμίας (Καποδιστρίου 27)

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

08:30 π.μ.: Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας (Σινώπης 1 Ν. Μαγνησία)