Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το 8° Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου 22-27 Αυγούστου 2022 στο Γαρδίκι Δυτικής Φθιώτιδας

 Στις 22 -27 Αυγούστου 2022 η Δυτική Φθιώτιδα φιλοξενεί το 8ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου στο πανέμορφο Γαρδίκι με θέμα: "Τα αυλάκια της ζωής. Περιβάλλον, Τεχνολογία και Κοινωνία".
Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνεται από 5 πανεπιστημιακά τμήματα από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής το τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας( ΙΑΚΑ) ,το Ινστιτούτο Νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου/Κύπρος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας,(Ο.Π.Α.ΣΤΕ), τον Δήμο Μακρακώμης ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαρδικιωτών Ομιλαίων Φθιώτιδας , την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας και τελεί υπό τη στήριξη της Ι.Μ Φθιώτιδας.
Αφορά δε κυρίως φοιτητές/τριες (προ- και μεταπτυχιακούς, (υποψήφιους/ες) διδάκτορες αλλά και εκπαιδευτικούς.
 Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνει γενικές ομιλίες για την ιστορία, την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής και εισηγήσεις για τον υλικό πολιτισμό και τη λαϊκή τεχνολογία (οργάνωση του χώρου με δέντρα, αυλάκια, δάση κλπ.).
Επιπλέον, περιλαμβάνει 4 workshops (εργαστήρια), δύο ανά κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα, με τους παρακάτω τέσσερις θεματικούς άξονες:
1.Κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση του περιβάλλοντος
2.Προβιομηχανική τεχνολογία και εκσυγχρονισμός: μορφές χρήσης των ήπιων μορφών ενέργειας (νερόμυλοι, μπαρουτόμυλοι, κ.ά)
3. Περιβάλλον και τοπική κοινωνία: αξιοποίηση φυσικών πολιτιστικών πόρων (δάση, βουνά, νερά, χλωρίδα, πανίδα)
4.Διατροφικές τοπικές παραδόσεις και εκσυγχρονισμός: αξιοδότηση/αξιοποίηση τοπικών διατροφικών προϊόντων, υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά

    

 

randomness