Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας : Ασφυκτικά παραμένουν τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Β. Εύβοιας

Ασφυκτικά παραμένουν τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, εννέα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας.
Καταγγέλλει πως «παρά τις τυμπανοκρουσίες από κυβερνητικά στελέχη ότι δίνονται αποζημιώσεις, η πραγματικότητα τους διαψεύδει και δυστυχώς για όλους εμάς η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο».
Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως για τους ελαιοπαραγωγούς έχει δοθεί αποζημίωση 50 ευρώ προκαταβολή ανά δέντρο, αλλά μόνο σε εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Στους μελισσοκόμους, αποζημιώσεις δόθηκαν μόνο για τα καμένα μελισσοσμήνη. Στο αίτημα μαζί με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ιστιαίας για αποζημίωση λόγω απώλειας πληθυσμού λόγω μετακινήσεων κατά τις ημέρες της φωτιάς, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση.
Οι κτηνοτρόφοι που δήλωναν κάτω από 20 ζώα εξαιρέθηκαν από την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε. Η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι δραματική. Μέχρι τώρα με κρατική μέριμνα έχουν δοθεί μόλις 106 τόνοι από την Περιφέρεια.
Οι ελαιοπαραγωγοί, που καταστράφηκαν με την «ΜΗΔΕΙΑ», έφτασαν να χάσουν έως και το 50% έκαστου δέντρου, με αποτέλεσμα η ερχόμενη καρποφορία της χρονιάς να μειωθεί στο μισό και παραπάνω, επίσης να επηρεαστεί και η παραγωγικότητα των επόμενων ετών.
Ο Σύλλογος καλεί σε συνέχιση του αγώνα, διεκδικώντας:
• Αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους συναδέλφους (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοπαραγωγοί)
• ΤΩΡΑ με κρατική ευθύνη ζωοτροφές και μελισσοτροφές σε όλους και επαρκή ποσότητα.
• Άμεσες και γενναίες αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στις 18/5.
• Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να δοθούν αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα δέντρα της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ».
• Να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς που αιτήθηκαν αποζημιώσεις, χωρίς κόφτες και εξαιρέσεις.
• Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων (αγριογούρουνα κλπ.).
• Μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, αγροεφόδια, λιπάσματα, ρεύμα).
• Χωρίς αλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα προστασίας μας.

    

 

randomness