Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ • Ανέφικτος ο έλεγχος των καταναλωτών από τους εργαζόμενους, υποστηρίζουν

 • Ανέφικτος ο έλεγχος των καταναλωτών από τους εργαζόμενους, υποστηρίζουν

 

«Ανέφικτη» χαρακτηρίζουν την «απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές» οι έμποροι και καταστηματάρχες της εστίασης στη Λαμία. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Βλαχογιάννης, δηλώνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση όχι μόνο είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αλλά δημιουργούν και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των εμπόρων.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη «η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά». Όπως αναφέρει «το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Και, όπως λέει, ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων.
Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, τονίζει ο κ. Βλαχογιάννης, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων.
Το γεγονός και μόνο ότι η ανακοίνωση των νέων μέτρων έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ξεκίνησε η περίοδος των εκπτώσεων είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις μας, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας.
«Από προχθές είμαστε σε ρυθμούς εκπτώσεων. Έχει ξεκινήσει η εμβόλιμη εκπτωτική περίοδος, το πρώτο δεκαπενθήμερο δηλαδή του Νοεμβρίου τα καταστήματα μπορούν να προβούν σε εκπτώσεις προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές και να περάσουν το κατώφλι τους και να βγουν και οι δύο κερδισμένοι. Και οι καταναλωτές να αγοράσουν πράγματα σε πιο φτηνές τιμές που το βαλάντιό τους μπορεί να μην έφτανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και καταστήματα να αδράξουν την πολυπόθητη ρευστότητα που θα τα κρατήσει βιώσιμα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Με βάση τα νέα μέτρα πρέπει να κάνω έλεγχο σε όλους τους πελάτες που βρίσκονται μέσα στο μαγαζί πλέον, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Όπως είπα και πριν, υπήρξε ένα διάστημα κατά το οποίο τα καταστήματα είχαν μια κάποια δουλειά και όχι απλά χαρήκαμε γιατί δημιουργήσαμε μια αύξηση τζίρου.
Χαρήκαμε γιατί πιστέψαμε ότι κερδίσαμε ένα γύρο απέναντι στον αγώνα που δίνουμε στα διαδικτυακά καταστήματα.
Η δια ζώσης συναλλαγή δηλαδή, ήταν αυτή που κέρδισε ένα γύρο και ξαφνικά έρχονται τα καινούρια μέτρα που για εμάς αποτρέπουν την είσοδο στο κατάστημα μας. Δεν μας βοηθάει, μας κόβει πάλι τα φτερά και σπρώχνει τον κόσμο πάλι προς το διαδίκτυο γιατί κακά τα ψέματα μισοί-μισοί είμαστε. Μισοί εμβολιασμένοι, μισοί ανεμβολίαστοι. Το γεγονός ότι εγώ μπορώ να πω στον άλλο μην περνάς μέσα, δεν θα του δώσει τη δυνατότητα να περάσει και θα πάει παρακάτω. Μπορεί να τον αφήσει ένας άλλος συνάδελφος, μπορεί να μην τον αφήσει κανένας αλλά θα πάει στα σούπερ μάρκετ. Και τα σούπερ μάρκετ που είναι ελεύθερη η πρόσβαση, πουλάνε και ρούχα και παπούτσια και εργαλεία και είδη σπιτιού και οτιδήποτε άλλο. Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;
Να που ήρθαμε πάλι σε αυτή την κατάσταση και πάλι εμείς θα είμαστε χαμένοι. Εμείς οι οποίοι πήραμε τα λιγότερα από αυτά που λέγονται αποζημιώσεις στα δύο χρόνια της καραντίνας, στα δύο lockdown και εμείς οι οποίοι, αυτά τα λίγα που πήραμε το επόμενο χρονικό διάστημα, θα τα γυρίσουμε πίσω συν όλα τα υπόλοιπα που… τρέχουν. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και αυτού του είδους οι αποφάσεις πιστεύω ότι θίγουν τις μικρές και τις πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πλέον, “κρέμονται από μια κλωστή”».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας δεν κρύβει την αγανάκτησή του για τα νέα μέτρα: «Με τα νέα μέτρα μου βάζεις και φραγμό στην πόρτα. Τηρώ τα πάντα! Υπάρχουν αντισηπτικά, υπάρχουν μάσκες, υπάρχουν γάντια όπου χρειάζεται, βάζω λίγους-λίγους μέσα ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα εμείς. Τρία άτομα γράφουμε στην πόρτα και ένας πάει να περάσει. Αν αυτόν τον ένα εγώ, σταθώ απέναντί του και τον κόψω, τον έχασα κι αυτόν.
Η αγορά είναι ψυχολογία. Δεν κάνει να κατακρεουργούμε την ψυχολογία της αγοράς. Τι έχει μείνει για να λειτουργεί εύρυθμα πλέον αυτή η αγορά; Και που είναι αυτή η κανονικότητα; Για ποια κανονικότητα μιλάμε; Η απαγόρευση δεν είναι κανονικότητα. Η ήρεμη λειτουργία είναι κανονικότητα.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ότι θα αλλάξουν. Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί, να δείτε ότι κάποια στιγμή θα φρακάρει και η ρευστότητα όσον αφορά από τους ιδιώτες προς το κράτος και το κράτος το ίδιο, θα καταλάβει ότι έκανε για μια ακόμη φορά λάθος».


Κώστας Καραγεώργος για τα νέα μέτρα: “Θα διώξουμε τον κορωνοϊό από τις επιχειρήσεις και θα το μεταφέρουμε στα σπίτια”


Για νέες απώλειες στα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης από την επιβολή των νέων μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού κάνει λόγο ο πρόεδρος των Επισιτιστικών Επαγγελμάτων κ. Καραγεώργος. Ωστόσο αναφέρει «η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση».
«Ο κλάδος είναι ακόμη περισσότερο ανάστατος» τονίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων Κώστας Καραγεώργος σχολιάζοντας τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας των ανεμβολίαστων.
«Τα προβλήματα που είχαμε να λύσουμε μέχρι τώρα είχαν βρει το ρυθμό τους, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τώρα με τα νέα μέτρα καλούμαστε να προσαρμοστούμε πάλι σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο είναι ακόμα πιο αυστηρό, τα πρόστιμα αυξάνονται, η εντατικοποίηση των ελέγχων αυξάνεται και γενικότερα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο και αυτή τη στιγμή περιορίζεται πάρα πολύ το αγοραστικό κοινό και οι πελάτες που απευθυνόμαστε.
Όπως καταλαβαίνετε το να κάνεις rapid test για να πας σε φαγητό σε εξωτερικό χώρο, νομίζω ότι κάνει τα πράγματα όχι μόνο δύσκολα αλλά η κανονικότητα που τόσο καιρό προσπαθούμε να φέρουμε έχει επέλθει μόνο στις υποχρεώσεις μας. Όλα τα υπόλοιπα, μόνο κανονικότητα δεν είναι».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγεώργο «ο έλεγχος στους εξωτερικούς χώρους θα φέρει τεράστια προβλήματα. Δε νομίζω ότι κάποια επιχείρηση μπορεί να έχει το νου της διαρκώς, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους αν κάποιος άνθρωπος που απλά θα περάσει και θα ακουμπήσει να πιει έναν καφέ αν έχει κάνει rapid test ή αν είναι εμβολιασμένος. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και δε νομίζω ότι οι επιχειρήσεις θα ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση. Από την άλλη, βλέπετε ότι δεν υπάρχει πεδίο επαφής, να συζητήσουμε κάτι για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο.Ανακοινώθηκαν τα μέτρα και εμείς καλούμαστε να τα εφαρμόσουμε και πιθανότατα να έχουμε προβλήματα με τους πελάτες μας οι οποίοι θα δυσανασχετούν και δικαιολογημένα ως ένα σημείο, το προσωπικό δεν θα προλαβαίνει να κάνει τη δουλειά του, θα κοιτάει να σερβίρει, θα κοιτάει να ελέγξει τα πιστοποιητικά ή rapid test;
Όλα αυτά δεν δημιουργούν μια συνθήκη η οποία θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επανέλθουν. Ίσα-ίσα μας πηγαίνει πίσω και μας πηγαίνει πίσω γιατί είναι ένα άτυπο lockdown για εμάς.
Ο κ. Καραγεώργος δίνει και μια αλλη διάσταση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν: «Ξέρετε τι φοβάμαι; Ότι θα διώξουμε τον κορωνοϊό από τις επιχειρήσεις και θα το μεταφέρουμε στα σπίτια με αυτό που κάνουμε. Φανταστείτε ότι όλες αυτές οι παρέες που θα συνωστίζονται στα σπίτια ενδεχομένως για να απολαύσουν το φαγητό τους ή τον καφέ τους γιατί δεν θα μπορούν να το κάνουν σε εξωτερικούς χώρους, απλά θα το κάνουν στο σπίτι τους και δε βλέπω αυτό ακριβώς σε τι θα βοηθήσει γιατί στα δικά μας τα μαγαζιά, υπήρχε αποστασιοποίηση, υπήρχαν τα μέτρα που μας είχαν επιβάλει οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί και με αυτά πορευόμαστε. Τώρα αν νομίζουν ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν, φταίει η εστίαση ή το εμπόριο, νομίζω ότι είμαστε σε λάθος σελίδα. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, για το μοναδικό “όπλο” που έχουμε, τον εμβολιασμό. Αλλά αυτή, δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι δουλειά της κυβέρνησης και των ειδικών. Εμείς αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να προασπίσουμε κατ’ αρχήν τις επιχειρήσεις μας και να τις καταστήσουμε ξανά βιώσιμες και γι’ αυτό το πράγμα χρειαζόμαστε κάποια πράγματα συγκεκριμένα. Η βοήθεια, έχει πάψει να υφίσταται από τον Ιούλιο. Από τότε μέχρι τώρα πορευόμαστε με τα μέτρα που μας είχαν επιβάλει οι ειδικοί. Από εδώ και πέρα όμως, βλέπουμε ότι τα πράγματα ζορίζουν ακόμη περισσότερο και αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν κάποια εργαλεία είτε αυτό λέγεται ένας νέος κύκλος επιστρεπτέων προκαταβολών είτε παράταση αυτών γιατί από 1/1/2022 θα πρέπει να επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές».
Όπως λέει ο κ. Καραγεώργος, συνέπεια των νέων μέτρων θα είναι να υπάρξουν απολύσεις και να αυξηθεί η ανεργία στον κλάδο.
«Με τα νέα μέτρα είναι βέβαιο οτι θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό γιατί δεν θα χρειάζεται να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε μέχρι τώρα. Θα κρυώσει ο καιρός, θα λιγοστέψει η επισκεψιμότητα στους εξωτερικούς χώρους και με τα νέα μέτρα θα λιγοστέψει ακόμη περισσότερο. Αυτούς τους ανθρώπους τι θα τους κάνουμε; Με τι θα τους πληρώσουμε; Θα πρέπει να δοθεί λοιπόν η δυνατότητα ακόμα και αναστολής έτσι ώστε το κράτος να μπορέσει να αναλάβει μέρος του κόστους των εργαζομένων. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να κρατήσουμε μόνο τις επιχειρήσεις ανοικτές. Θέλουμε να κρατήσουμε και τις θέσεις εργασίας. Άρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Ακούμε και αυτό το δεν υπάρχουν λεφτά. Η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά. Εμείς που θα τα βρούμε;»


Δημήτρης Ρίζος: “Επιβάλλουν ένα ιδιότυπο λοκντάουν μόνο για τις επιχειρήσεις”


Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και ιδιοκτήτης επιχείρησης - καφέ Δημήτρης Ρίζος, δηλώνει στον “Λ.Τ.” ότι τα νέα μέτρα είναι ενα μίνι λοκντάουν που στοχεύει μόνο στη μικρομεσαία επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Στην ουσία γυρνάμε εκεί που ήμασταν και αυτό το έχουμε ξαναζήσει. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ανάστατος γιατί είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το λιανεμπόριο λειτουργούσε πολύ καλά, τα μέτρα τηρούνται, δεν είχαμε κρούσματα και ξαφνικά ενώ τα τηρούμε όλα θα πρέπει να κάνουμε και κάτι ακόμα. Και δεν ξέρω σε τελική ανάλυση αν αυτό θα έχει και θετική επίδραση στην πανδημία».
«Η μικρομεσαία επιχείρηση περνά δύσκολες ημέρες, οι υποχρεώσεις τρέχουν, η αγορά δεν έχει συνέλθει ακόμα από τα απανωτά κλεισίματα και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν δημιουργούν οικονομική ασφυξία στις περισσότερες επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Ρίζος, ο οποίος λέει ότι θα ζητήσουν νέα οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων γιατί διαφορετικά η κατάσταση στην αγορά θα γίνει εκρηκτική.

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness