Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανάβαση Ανδρών Αρσαλιωτών στη Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ

Προσκυνητές από την ιστορική πόλη της Υπάτης και των γύρω περιοχών της Φθιώτιδας βρέθηκαν στον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Ιερουσαλήμ , κάνοντας την καθιερωμένη ανάβαση στην “Αρσαλή”. Ο ναός βρίσκεται στο όρος Οίτη.

Μεταξύ των προσκυνητών  και ο Δήμαρχος Λαμιέων  Ευθύμιος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας Γιώργος Κυροδήμος και οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Μουστάκας , Δημήτρης Τζούφλας και  Κωνσταντίνος Ξεφλούδας , συμμετέχοντας για μια ακόμη χρονιά στο  ξεχωριστό έθιμο της Υπάτης  αυτό της πεζοπορίας των αντρών του χωριού σε υψόμετρο 1000 μέτρων στο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ .

Στην Υπάτη, την Τετάρτη μετά το Πάσχα το απόγευμα, μόνον οι άνδρες, ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή (Αγία Ιερουσαλήμ), διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση περίπου δύο ωρών, για να φτάσουν στο σπήλαιο-εκκλησιά.
Εκεί ψάλλεται ο εσπερινός και διανυκτερεύουν, ενώ στην Υπάτη το ίδιο βράδυ οι γυναίκες και τα παιδιά ανάβουν φωτιές στο κεντρικό σταυροδρόμι, για να κάψουν τα παλιά μαγιάτικα στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά μαγιάτικα τραγούδια. Όσοι αντέχουν, πηδούν πάνω από τις φωτιές.

 

 

 

 

 

Η Αγία Ιερουσαλήμ είναι η Αγία των σπηλαίων και των βράχων και το έθιμο προέρχεται από τα αρχαία ελληνορωμαϊκά Ροζάλια (παγανιστικές εορτές της Άνοιξης), ενώ κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821 η Αγία Ιερουσαλήμ υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής.

Στη γιορτή της Αρσαλής συμμετέχουν μόνο άρρενες , διότι κατά την παράδοση εκεί γινόταν οι συνάξεις των κλεφτοαρματολών για να πάρουν αποφάσεις για τον Αγώνα .

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο «οι θρησκευτικές γιορτές αποτυπώνουν ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, γεμάτο από γεγονότα μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας.

Δέος, κατάνυξη και προσευχή καθιστούν μοναδική εμπειρία την αναβίωση των Πασχαλόγιορτων. Δρώμενα πλούσια σε ήθη και παραδόσεις, που αντανακλούν την ιδιαίτερη και μοναδική παράδοση της Υπάτης.

Θέλοντας να τιμήσουμε τη γιορτή της Αγίας Ιερουσαλήμ μαζί με κατοίκους και επισκέπτες της Υπάτης, ανηφορίσαμε τον «γλυκό» γολγοθά προς την Αρσαλή, στο Όρος Οίτη και προσευχηθήκαμε στην κατανυκτική θεία λειτουργία, που τελέστηκε στο σπήλαιο της Αγίας Μάρτυρος Ιερουσαλήμ».

 

 

    

 

randomness