Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αρχές του 2023 θα παραδοθεί το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στις Ράχες

 

Με συντονισμένες, πολύμηνες ενέργειες, ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στις Ράχες . 

Η υπογραφή της σύμβασης σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα , ενω ο  χρόνος κατασκευής του εργου υπολογίζεται στους 4 μήνες και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται μέχρι τις αρχές του 2023! 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Σταικούρας μαζί με τη Δήμαρχο Στυλίδας Βιργινία Στεργίου και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας -Στερεάς Φώτη Σερέτη , ο υπουργός υπογράμμισε την εκπεφρασμένη  ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ''να ενδυναμωθούν ουσιαστικά οι ποιοτικές παροχές υγείας προς τους πολίτες και στην Ανατολική Φθιώτιδα, μετά την άκρως πετυχημένη αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων''. Για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών , ο υπουργός είπε οτι ηταν  '' η υλοποίηση του ήταν σύνθετη και πολύπλοκη''.

Συγκεκριμένα, η τεχνική και πολεοδομική ωριμότητα του κτιρίου, στο οποίο αποφασίστηκε η στέγαση του Πολυδύναμου Ιατρείου, ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Το κτίριο απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό του, καθώς και αλλαγή χρήσης. Επίσης, στην περιοχή παραμένει σε ισχύ η αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών. Και φυσικά, δεν υπήρχε χρηματοδότηση του έργου.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που χρειάστηκαν να γίνουν για να πάρει σάρκα και οστά ενα αίτημα πολλών ετών . 

 

 Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών αναβαθμίζεται σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Σημειώνεται πως, μετά από εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ, υπήρξε άμεση τροποποίηση του οργανισμού του Ιατρείου και σύσταση νέων οργανικών θέσεων.

  Εξασφαλίστηκε, από το Υπουργείο Οικονομικών, ποσό χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ, από το αποθεματικό της χώρας.

Οι πόροι μεταφέρθηκαν έγκαιρα από το Υπουργείο Οικονομικών στην 5η ΥΠΕ, εκτός Προϋπολογισμού της, για την υλοποίηση του έργου.

  Ψηφίστηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, διάταξη, με επισυναπτόμενα ως παράρτημα τοπογραφικά διαγράμματα και ΦΕΚ 162/02.09.2022, με την οποία επιλύεται σειρά πολεοδομικών θεμάτων που απέτρεπαν την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση της σχετικής διοικητικής διαδικασίας.

Η κρίσιμη ανάθεση υλοποίησης του έργου από τις Κτιριακές Υποδομές διασφαλίζει την άμεση υλοποίησή του, ενω χρειάστηκε η  τεχνική ωρίμανση εξι μελετών . 

''Εργαζόμαστε συντονισμένα και συστηματικά, μαζί με τις Κτιριακές Υποδομές, την 5η ΥΠΕ και τον Δήμο Στυλίδας, ώστε ο στόχος ανέγερσης του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών της Ανατολικής Φθιώτιδας'' υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας .

 

Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, με αλλεπάλληλες συσκέψεις και σειρά ενεργειών των υπηρεσιών του δήμου μας και των συναρμόδιων Υπουργείων, φτάσαμε σήμερα μετά και την παραλαβή της στατικής μελέτης από τον Δήμο Στυλίδας, στην ψήφιση της τροπολογίας και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, που ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο για την μετατροπή και αξιοποίηση του κτιρίου και διασφαλίζουν την ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας , τόνισε η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου .

''Με μεθοδικά βήματα και με τη γόνιμη συνεργασία μας με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του πολύ σημαντικού έργου, με τις πολύπλευρες ωφέλειες για τον δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή'' ανέφερε η κ. Στεργίου .


ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΡΑΧΩΝ 


 Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκες 
και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα.

Όπως είπε στις Ράχες είναι σε ισχύ το μέτρο της αναστολής έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αλλά και συνολικά για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής.

Ο Υπουργός Οικονομικών  , τόνισε οτι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και  Περιβάλλοντος, καθώς και με την Περιφερειακή και τη Δημοτική αρχή, προκειμένου να ολοκληρωθούν, το συντομότερο δυνατό, όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περί επανέγκρισης των ορίων οικισμού στην παραλία Ραχών.