Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το δικαίωμα του ανεμβολίαστου ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 

 

''Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε'' ήταν το μήνυμα που έστειλε προ ημερών  στους ανεμβολίαστους ο καθηγητής Ιατρικής κ.Σύψας .Σύμφωνα με τον καθηγητή το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να  μολυνθούν όλοι οι ανεμβολίαστοι με τις ηλικίες απο 50 εως 60 να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν στην εντατική στην περίπτωση που νοσήσουν .

Στους ίδιους δραματικούς τόνους μεταδίδουν τα μηνύματά τους και άλλοι επιδημιολογοι τις τελευταίες ημέρες σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν .Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους , ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε καραντίνα . Ο λόγος προφανής . Δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις την παύση της οικονομικής δραστηριότητας και δεν έχει το κράτος απεριόριστα χρήματα για να τις στηρίζει με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές .

Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο . Σε ενα σημείο που πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να εξαλείψουμε τον φονικό ιό με τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του .Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα .Εμβολιασμός η κορωνοιός;  Οι λογικοί επιλέγουν τον εμβολιασμό . Οι παράλογοι κάνουν τεμενάδες στον κορωνοιό !

Κάθε χώρα επιχειρεί να δώσει τη δική της απάντηση στα προβλήματα της πανδημίας .Στη Γαλλία και την Ιταλία  ο εμβολιασμός των υγειονομικών έγινε υποχρεωτικός .Το ίδιο και στην Ελλάδα  . Στη Γερμανία ακόμη το σκέφτονται γιατί φοβούνται λέει ότι θα χάσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών .Στην Μεγάλη Βρεταννία παίρνουν πίσω όλα τα μέτρα και ποντάρουν στην ανοσία της αγέλης .Στην Ολλανδία το έχουν ρίξει στην αυτοκριτική γιατί πίστεψαν ότι η πανδημία πέρασε και την ...πάτησαν . Με αυτά και μ' αυτά φτάνουμε  σε λίγους μήνες  στο τέλος  του 2021 με την  πανδημία να επελαύνει .

  

Και με την πόλωση να  κυριαρχεί ανάμεσα στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που αρνούνται να το κάνουν . Με την ποσότητα της άγνοιας και της παραπληροφόρησης που διοχετεύουν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ψεκασμένοι του διαδικτύου και με τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ,δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε εύκολα από την υγειονομική κρίση .

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα κινδυνεύει να διαρραγεί  και η κοινωνική συνοχή ,να ''δηλητηριαστούν''  επικίνδυνα οι ανθρώπινες σχέσεις ,να οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις μόνο και μόνο γιατί κάποιοι έχουν αποφασίσει ''να ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως '' και απειλούν να παρασύρουν στις αυτοκτονικές τους διαθέσεις και τους νουνεχείς  πολίτες αυτής της χώρας .

Καλά ξεμπερδέματα επομένως ,  καθώς εχει ηδη αρχίσει  να διαμορφώνεται ένας ιδιότυπος κοινωνικός διχασμός που τον τροφοδοτεί η ανεύθυνη συμπεριφορά πολιτών που κρατάνε τη σημαία του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα , κηρύσσοντας τον πόλεμο στην επιστήμη και την κοινή λογική .

 Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα νέα μέτρα προστασίας απο τον υγειονομικό κίνδυνο των μεταλλάξεων   του κορωνοιού και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το δικαίωμα του ανεμβολίαστου . Την ιδια ωρα χιλιάδες πολίτες εκλειναν ραντεβού για να εμβολιαστούν . Κάπως ετσι η Ελλάδα χωρίστηκε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους . Σε εχέφρονες και ανεύθυνους . Σε λογικούς και σε παράλογους .

Αλλά τι ανθρωποι είναι αλήθεια οι εκφραστές του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα και τον κόσμο ; Εναμιση χρόνο τώρα δεν είδαν , δεν ακουσαν και δεν εμαθαν τίποτα για την πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη ; Δεν εμαθαν για  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που  θρηνούν για την ξαφνική απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων χωρίς μάλιστα να μπορέσουν να τους αποχαιρετήσουν ; Δεν ακουσαν για ηλικιωμένους που πέθαναν απο κορωνοιό γιατί ο αναπνευστήρας επρεπε να χορηγηθεί σε κάποιον νεότερο ; Δεν είδαν ολο αυτό το διάστημα δραματικές εικόνες απο τον τιτάνιο αγώνα γιατρών και νοσηλευτών στα γεμάτα Νοσοκομεία για να σώσουν ανθρώπους που υπέφεραν απο τον θανατηφόρο ιό διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας . Δεν είδαν στις τηλεοράσεις τα κονβόι φορτηγών με τα φέρετρα  να μεταφέρουν τους νεκρούς σε ψυγεία φορτηγά στις αυλές μεγάλων Νοσοκομείων της Ευρώπης και της Αμερικής ;

Δημοκρατία εχουμε και πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων ισχυρίζονται οι αρνητές . Με την ιδια λογική η δημοκρατία οφείλει να σέβαστεί και το δικαίωμα των πολιτών που δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους στο κράτος . Αλλά για ποιά δημοκρατία , δικαιώματα και ελευθερίες πρέπει να μιλήσουμε εν μέσω πανδημίας , οταν τα κρούσματα αρχισαν να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα , οι επιδημιολόγοι μιλούν πλέον για ελευση τέταρτου κύματος το Φθινόπωρο , αν συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τα εμβόλια , η κυβέρνηση βλέπει τις αντοχές της οικονομίας να εξαντλούνται και οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να προβούν στον οποιοδήποτε προγραμματισμό, ενόσω ο κορωνοιός με τις μεταλλάξεις του κυκλοφορεί αναμεσά μας ;

 

                                                                                                                                                                          Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                Δημοσιογράφος