Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δήμος Λοκρών: Προτεραιότητα στην προσπάθεια μείωσης του ρεύματος

• Θανάσης Ζεκεντές: «Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο με εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον»

Το ενεργειακό πρόβλημα καίει τους Δήμους της Φθιώτιδας. Ο Δήμος Λοκρών είναι από τους πρώτους Δήμους στη Φθιώτιδα και την Περιφέρεια Στερεάς που παίρνει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος και νερού.

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο με εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον στον τομέα της ενέργειας» επισημαίνει ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.

Ο Δήμος Λοκρών, τονίζει ο κ. Ζεκεντές, επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος καθώς έχει υψηλές καταναλώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η χρέωση της kWh που επιβαρύνεται ο Δήμος μας κυμαίνεται από 0,70 €/kWh έως 0,72 €/kWh, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα κυμαίνονταν από 0,10 €/ kWh έως 0,12 €/kWh, δηλαδή οι τιμές έχουν επταπλασιαστεί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης ρεύματος στον Δήμο μας συνδέεται με τις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό του δημοτικού φωτισμού και της κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων.

Ειδικότερα, το 2019 η κατανάλωση ανήλθε σε 9.743.729 kWh, το 2020 σε 9.517.023 kWh, το 2021 σε 8.290.356 kWh και το πρώτο επτάμηνο του 2022 σε 5.138.305 kWh. Το πρώτο επτάμηνο του 2022 το ποσό δαπάνης έχει ανέλθει σε 1.421.461,33€, ποσό που είναι ανάλογο με το ποσό που είχε δαπανήσει ο Δήμος για ηλεκτρισμό τα προηγούμενα έτη σε 12μηνη βάση. Η δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λοκρών, έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια μείωσης του ρεύματος στον Δήμο Λοκρών με συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα, στις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης εγκαθίσταται σύστημα τηλεμετρίας για τον έλεγχο της απώλειας νερού και ήδη έχουν αντικατασταθεί μοτέρ, αντλίες και πίνακες νέας τεχνολογίας χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος. Στον δημοτικό φωτισμό έχουν αντικατασταθεί τα παλιάς τεχνολογίας φωτιστικά και λάμπες με led.

Στα δημοτικά κτίρια έχουν γίνει βελτιώσεις στον κλιματισμό, στη μόνωση και στον φωτισμό για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο για φέτος τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% στο δημόσιο.

Η συμμετοχή των κατοίκων του Δήμου μας είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου» υποστηρίζει ο κ. Ζεκεντές. Η Δημοτική Αρχή στο Δήμο Λοκρών προχωρά και σε μέτρα για να περιοριστεί η σπατάλη νερού.

Δεδομένου, όπως λέει, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης στον Δήμο σχετίζεται με τις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, επιβάλλεται η μείωση της σπατάλης νερού, διότι ο Δήμος καλύπτει αποκλειστικά με αντλιοστάσια τις ανάγκες υδροδότησης, τα οποία είναι ενεργοβόρα είτε λόγω του μεγάλου βάθους άντλησης είτε λόγω των μεγάλων αποστάσεων που διανύει το νερό από τα αντλιοστάσια ως τις δεξαμενές. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Ζεκεντές, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της ορθολογικής χρήσης του νερού. Η χρήση του νερού ύδρευσης για καθαρισμό πεζοδρομίων, κατάβρεγμα δρόμων, πότισμα κήπων και δένδρων πρέπει να περιοριστεί.

«Διανύουμε περίοδο ευθύνης για όλους μας. Η εξοικονόμηση ρεύματος είναι συλλογική ευθύνη και ατομικά ο καθένας μας οφείλει να συνδράμει στην κοινή ενεργειακή προσπάθεια» σημειώνει ο Δήμαρχος Λοκρών.

 

 

    

 

randomness