Εντυπωσιακή η κινητοποίηση των Μελισσοκόμων στη Λαμία: ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ
Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας πραγματοποίησαν χθες οι Μελισσοκόμοι της Στερεάς Ελλάδας στα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει ο κλάδος. Η διαμαρτυρία των μελισσοκόμων ξεκίνησε με συγκέντρωση στο χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης και απο εκεί οδηγήθηκαν στο κέντρο με κατάληξη της πορείας στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας.
«Χωρίς πίεση δεν αλλάζει τίποτα και το μόνο που μας έχει μείνει είναι να κατέβουμε στον δρόμο», ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι μελισσοκόμοι.
Οι μελισσοκόμοι της Στερεάς, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ζητούν από την πολιτεία μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων σ΄ ότι αφορά το αυξημένο κόστος παραγωγής, την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων μελιού, αλλά και την στήριξή τους.
Στα αιτήματα διεκδίκησης, είναι η άμεση ενίσχυση για την σοβαρή απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, συνέπεια κλιματικής κρίσης, την μείωση του κόστους παραγωγής, ίσες ευκαιρίες στην χρηματοδότηση, στα σχέδια βελτίωσης, καθώς και ανταποδοτική της επικονίασης ενίσχυσης, αλλά και ειδικό πρόγραμμα στήριξης των μελισσοκόμων στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές – πλημμύρες) του 2023 περιοχές.
Παράλληλα, ζητούν τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, μέτρα για τα προϊόντα κυψέλης με την επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγών ελληνικών μελιών, αλλά και μέτρα για τις ελληνοποιήσεις με πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού, ισοζυγίου μελιού για τους εμπόρους/ τυποποιητές, μέτρα κατά της νοθείας και των παραπλανητικών ετικετών κ.ά.
Αμέσως μετά την μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Λαμίας αντιπροσωπεία των μελισσοκόμων συναντήθηκε με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Κώστα Αποστολόπουλο και Κατερίνα Καλαντζή στους οποίους παρουσίασαν τα προβλήματα και τα αιτήματα τους.
Ο Γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λαμίας, Παναγιώτης Μαργαρίτης, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους: «Τα προβλήματα είναι πολλά στον κλάδο μας, δυστυχώς όμως, κατά το παρελθόν δεν έγινε καμία βελτίωση, αντιθέτως δεν έχουν λυθεί καθόλου τα προβλήματα κι έχουν προστεθεί κι άλλα ακόμη. Αυτό μας αναγκάζει όλους τους συναδέλφους να βγούμε σε κινητοποιήσεις και στο δρόμο. Ένα από τα πρώτα προβλήματα που έχουμε είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για να εξασκήσουμε το επάγγελμα της μελισσοκομίας σε τέτοιο βαθμό που δεν ακολουθούν την αύξηση των προϊόντων μέλισσας τα οποία διαθέτουμε στον κόσμο για να την απολαύσει. Ζητάμε την αποφορολόγηση του πετρελαίου, τη διατήρηση του αφορολόγητου και για το καθεστώς αγροτών.
Ένα δεύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι οι ελληνοποιήσεις. Έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγεται πολύ μεγάλη ποσότητα μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες και να διοχετεύεται στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού σαν ελληνικό μέλι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καν μέλι, αλλά γλυκαντικές ουσίες. Άρα οι καταναλωτές παραπλανόνται με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε εμείς να διαθέσουμε τα προϊόντα μας, τα οποία είναι μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τις τιμές που προσφέρονται αυτά τα προϊόντα σε σχέση με το κόστος παραγωγής που είπαμε νωρίτερα κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός μας.
Έχουμε περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος ή στην άσκηση γενικά της μελισσοκομίας από την εφαρμογή του καπνιστικού γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χρήση - κυρίως το καλοκαίρι που είναι στην κορύφωση της παραγωγής της μελισσοκομίας – του καπνιστηριού όλα τα χρονικά διαστήματα που απαιτούνται.
Υπάρχουν μέρες που εκτός από την απαγόρευση χρήσης του καπνιστηριού, υπάρχει και απαγόρευσης προσέλευσης στο δάσος έστω και για απλή επιτήρηση της μελισσοκομίας.
Ζητάμε την ενίσχυση των πληγέντων συναδέλφων που πάθανε ζημιές και απώλειες από τις πλημμύρες, αυτή τη στιγμή δεν έχει προχωρήσει κάτι και τα ποσά τα οποία ξέρουμε ότι θα διατεθούν είναι ελάχιστα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να προχωρήσει η διαδικασία για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή να αποζημιωθούν.
Οι ζημιές παράλληλα, είναι τεράστιες. Το μελισσοκομικό και ζωικό κεφάλαιο το οποίο έχει χαθεί και είναι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είναι σημαντική η μείωση και θα υπάρξουν προβλήματα και στην παραγωγή στο μέλλον γιατί δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε τόσο απλά.
Θέλουμε να εναρμονιστεί η ΚΑΠ στα νέα δεδομένα, δηλαδή η ΚΑΠ αποφασίστηκε πριν από πέντε χρόνια για να ισχύσει το διάστημα 2022-2027. Έχουν περάσει όμως τα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, χρόνια στα οποία έχουν μεσολαβήσει πόλεμοι στην περιοχή κι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, με συνέπεια να έχουν αλλάξει οι τιμές στις οποίες αγοράζουμε ή μπορούμε να προμηθευτούμε τις πρώτες ύλες για να εξασκήσουμε τη μελισσοκομία, σε βαθμό που δεν μας επιτρέπει να έχουμε τις ανάλογες διευκολύνσεις και το ανάλογο κόστος όπως στο παρελθόν. Άρα πρέπει η καινούρια ΚΑΠ, να εναρμονιστεί και να είναι ευέλικτη με τα καινούρια δεδομένα που παρουσιάζονται. Ο κόσμος αγοράζει πολύ ακριβά τα προϊόντα στα ράφια, άρα κι αυτό συμπαρασύρει κι εμάς κατά κάποιο τρόπο.
Αναμόρφωση του πλαισίου του ΕΛΓΑ, γιατί στηρίζεται σε δεδομένα και τιμές αποζημίωσης ζημιών σε δεδομένα εικοσαετίας. Αυτά τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί στον ΕΛΓΑ σαν ποσά και κριτήρια αποζημιώσεων, είναι ετεροχρονισμένα. Μιλάμε για τιμές αποζημίωσης του 2000 και νωρίτερα.
Συνεπώς αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει τα πάντα σε τέτοια μορφή και τέτοιο ύψος που δεν ανταποκρίνεται στα τωρινά δεδομένα. Έχουμε πρόβλημα από την κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών στις παράπλευρες οδούς της Εθνικής Οδού. Αυτό με την απαγόρευση γεννά πολλά προβλήματα κι ένα απ’ αυτό, είναι ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε περιοχές, να αφήσουμε δηλαδή μελίσσια σε περιοχές που είναι κοντά στην Εθνική Οδό γιατί δεν μπορούμε να κινηθούμε τους παραδρόμους για να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Άρα δημιουργείται πρόβλημα συνωστισμού σε κάποιες άλλες και μένουν ανεκμετάλλευτες χωρίς να μπορέσουμε εμείς να τις αξιοποιήσουμε λόγω αυτού του προβλήματος. Κάποια στιγμή, τα προβλήματα πρέπει να λυθούν γιατί κάθε χρόνο συσσωρεύονται και καινούρια.
Ζητάμε, όλα αυτά τα προβλήματα να μπορέσουν να λυθούν, για να μπορέσουμε να πάμε τη μελισσοκομία, ένα βήμα πιο πέρα και να μπορεί ο καταναλωτής να γευθεί πιο εύκολα τα ποιοτικά προϊόντα μέλισσας, γιατί υπάρχουν περιορισμοί και στη διάθεση των ποιοτικών προϊόντων μας. Δεν μπορεί ένας μελισσοκόμος να πάει οπουδήποτε να διαθέσει τα προϊόντα του. Μπορεί σε μικρή ποσότητα εντός Νομού αλλά όμως η αγορά είναι περιορισμένη και έχουμε και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Άρα τα ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα της Ελλάδας, μπορούν να φύγουν και σε άλλες χώρες του εξωτερικού και είναι μια τεράστια ευκαιρία αυτό. Όταν όμως υπάρχουν περιορισμοί και στην ποσότητα και στις περιοχές που μπορούμε να διαθέσουμε, μας κλείνουν αυτή την “πόρτα”, αυτή την αγορά. Ζητάμε αναμόρφωση στα νέα δεδομένα όλων αυτών των προβλημάτων που έχουμε».
Η Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λαμίας, Χριστίνα Ζαγαριώτη, επισήμανε, συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του κ. Μαργαρίτη: «Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που έχει φτάσει ο κλάδος μας. Περιμένουμε την Πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας. Κάποια από αυτά, τα οποία ανέφερε και ο Γραμματέας του συλλόγου μας, είναι χρόνια και κάποια απ’ αυτά δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφές. Περιμένουμε στήριξη από το κράτος και να κοιτάξει όσο γίνεται πιο σοβαρά τα προβλήματά μας γιατί είναι θέμα επιβίωσής μας. Να ευχαριστήσουμε τους συλλόγους από τη Λιβαδειά, τη Θήβα, την Εύβοια, τον Δομοκό, το Καρπενήσι, τη Φωκίδα που είναι εδώ, για το “παρών” που δίνουν στον κοινό μας αγώνα».
Ο εκπρόσωπος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λιβαδειάς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιώργος Παπιώτης, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) κινητοποίηση. Οι μελισσοκόμοι είναι εδώ, η φωνή των μελισσοκόμων είναι εδώ, χτυπάει σήμερα στη Λαμία, αύριο θα χτυπήσει κάπου αλλού σίγουρα κι αυτό είναι απόρροια του ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή στον κλάδο.
Είμαστε ένας μικρός παραγωγικός κλάδος μεν, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αγρότες συναδέλφους αλλά πρέπει η Πολιτεία επιτέλους να σκύψει λίγο περισσότερο, πάνω στα προβλήματά μας. Η κινητοποίηση αυτή, είναι απόρροια πανελλαδικού συντονισμού από συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί, από τη στήριξη της Ομοσπονδίας, από τη στήριξη της βάσης που είναι οι ίδιοι οι μελισσοκομικοί Σύλλογοι. Σαφώς δεν θα σταματήσουμε εδώ, αφού αυτό είναι ένα ξεκίνημα, οι μελισσοκόμοι πρέπει να διεκδικήσουν κατά τη γνώμη μας, αυτά που δικαιούνται για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια επιτέλους τις οικογένειές μας».
Ο Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας, Νίκος Κρίντζαλης, από την πλευρά του, τόνισε για τη χθεσινή κινητοποίηση: «Χαιρετίζουμε αυτήν την πανελλαδικής εμβέλειας κινητοποίηση των μελισσοκόμων λόγω του ότι πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι μελισσοκόμοι αδυνατούν να επιβιώσουν και γι’ αυτό το πρωτοφανές είναι ότι ο κόσμος ξεκινά από τη βάση και διεκδικεί τα δικαιώματά του όπως είπαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι με μια αξιοπρέπεια.
Μιλάμε για έναν παραγωγικό κλάδο ο οποίος ποσοστιαία στο ΑΕΠ συμβάλει σε ένα μικρό ποσοστό αλλά επί της ουσίας, συμβάλει στο μεγαλύτερο, λόγω του ότι οι μελισσοκόμοι συμβάλουμε στην επικονίαση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος.
Αν δεν υπάρξει μέλισσα, δεν υπάρχουν οπωροκηπευτικά, δεν υπάρχει τίποτα… Θα πέσει πολύ η ποιότητα της διατροφής του κόσμου κι αυτό οι καταναλωτές και οι πολίτες γενικότερα, να το συνειδητοποιήσουν. Είμαστε εδώ, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και όπως θέλω να τονίσω ξανά, τα αιτήματά μας, διεκδικούνται από τη βάση των μελισσοκόμων».
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θήβας, Θανάσης Βούλγαρης πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την ΟΜΣΕ και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε πλάι σ’ αυτή».
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εύβοιας, Ευάγγελος Τούντας, συμπλήρωσε από την πλευρά του: «Στηρίζουμε κι εμείς τον αγώνα, μαζί με την ΟΜΣΕ. Είμαστε πυρόπληκτοι και πλημμυροπαθείς κι εμείς με μεγάλες απώλειες και πρέπει να μας βοηθήσει η Κυβέρνηση γιατί το επάγγελμά μας… χάνεται!
Αν δεν υπάρξει κάποια κυβερνητική στήριξη, σε λίγα χρόνια η μελισσοκομία εκεί στην Εύβοια που είναι κόμβος μελιού, γιατί έρχονται από όλη την Ελλάδα να πάρουν το περιβόητο “πευκόμελο”, θα εξαφανιστεί, δεν θα υπάρχει αυτό το είδος μελιού αν δεν βοηθηθεί η Εύβοια και οι μελισσοκόμοι για να συνεχίσουν τη σκληρή εργασία που κάνουν και πρέπει να βοηθηθούμε πάρα πολύ».