Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έβγαλαν τεφτέρια οι πρατηριούχοι - Ίλιγγος στα βενζινάδικα της Λαμίας !

Τα τεφτέρια βγήκαν σε πρατήρια καυσίμων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, καθώς η τιμή της αμόλυβδης όλο και πλησιάζει τα 2,50 ευρώ ανά λίτρο. Οι επαγγελματίες διευκολύνουν με αυτό τον τρόπο πελάτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω των υψηλών τιμών. 

Βενζινοπώλες από τη Λαμία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης την επόμενη εβδομάδα, ενώ μιλούν ευθέως για την επαναφορά του τεφτεριού.

Όπως λέει στον “Λ.Τ.” ο ιδιοκτήτης πρατηρίου Βασίλης Αδάμ «το βάλε 20 ευρώ βενζίνη» ακούγεται συχνά πλέον στα βενζινάδικα και πολλοί οικογενειάρχες έχουν αρχίσει να περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους με τα αυτοκινητά τους.

Σε ερώτηση για τους λόγους της αύξησης των καυσίμων ο κ. Αδάμ υποστήριξε πως «πρόκειται για ενα καθαρά χρηματιστηριακό παιχνίδι  κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Την κατάσταση επιδεινώνει, σύμφωνα με τον κ. Αδάμ, και η υπέρμετρη φορολόγηση που υπάρχει στο χώρο της εμπορίας των καυσίμων.
«Στην Ελλάδα, λέει, κατέχουμε μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, να βάζουμε φόρο πάνω στο φόρο. Η επιβάρυνση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι μεγάλη και πάνω σε αυτόν τον φόρο μπαίνει και ο ΦΠΑ. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό γιατί καμία κυβέρνηση δεν θέλει να τον καταργήσει γιατί εισπράττει τεράστια έσοδα».

Τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση, μπορεί να βοηθάνε τους πολίτες αλλά θα αποδειχτούν ανεπαρκή τον ερχόμενο χειμώνα αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, υποστηρίζει ο πρατηριούχος και καλεί την κυβέρνηση και τον συντοπίτη του υπουργό Οικονομικών να κάνει κάτι δραστικό για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που θα ξεσπάσει το χειμώνα με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,80 το λίτρο.

Όσο για τα κέρδη των πρατηριούχων, ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλοι οι εποαγγελματίες πλέον δουλεύουν για ένα κέρδος 3-4% αφού, όπως σημειώνει, τα έξοδα είναι πολλά και «όλοι κάνουμε αγώνα για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας με τη μείωση του τζίρου των πρατηρίων υγρών καυσίμων να είναι στο 30%».

• Στο μεταξύ τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν καίνε μόνο οι τιμές των καυσίμων αλλά και οι τιμές του ρεύματος. Οι λογαριασμοί προκαλούν πολλούς πονοκεφάλους στους πολίτες. Σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, στις 8:00 μ.μ. στην Πλατεία Αλ. Κοντόπουλου («Καράβι», πάνω από την Πλ. Ελευθερίας) οργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Λογαριασμοί Ρεύματος – Ρήτρα Αναπροσαρμογής”!

Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση, όπως αποφασίστηκε να γίνει στην πρώτη συνάντηση, προ δεκαπενθημέρου.

Θα υπάρχει πάλι αναλυτική ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και θα συζητηθούν τρόποι αντίδρασης στις παράλογες αυξήσεις.

Όπως αναφέρει η Κίνηση Πολιτών που οργανώνει τη συζήτηση - διαμαρτυρία “το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, η μετατροπή του σε «χρηματιστηριακό» προϊόν σημαίνει ενεργειακή και οικονομική φτωχοποίηση για την πλειονότητα του πληθυσμού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούμε, για να καταργηθούν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής (που δεν καταργήθηκε με τα κυβερνητικά «μέτρα»!) και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και να υπάρχει από το κράτος, έλεγχος για την εξασφάλιση τιμών σε εφικτά για όλο τον κόσμο επίπεδα, και επιπλέον, πρόνοια για πραγματική ελάφρυνση των ευάλωτων ομάδων”.

=====================================================================


Με τις τιμές της βενζίνης στο Θεό, πλέον έχουν αρχίσει όλοι να σιγοτραγουδούν το γνωστό τραγούδι της Αλκηστις Πρωτοψάλτη “Το Βενζινάδικο”.

Επειδή το τραγούδι είναι εξαιρετικά επίκαιρο το αφιερώνουμε στους οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων που περνάνε από τα πρατήρια και παθαίνουν ίλιγγο με τις τιμές που αντικρύζουν. Τουλάχιστον το τραγούδι είναι ένα βάλσαμο για τους βενζινόπληκτους όλου του κόσμου.

Να μπορούσα στα σύννεφα
να ‘χα εγώ βενζινάδικο
στο κενό να κινδύνευα
για τ’ αστέρι μου τ’ άδικο.

Οι καρδιές παλιοσίδερα
σ’ ένα σώμα κατάδικο.
Φέρτε μου ποτήρια
και σπάστε το γυαλί
Κόφτε το φιλί
να πίνω να μεθώ.

Που όλα τα χατίρια
μου τ’ άργησες πολύ
κι έφυγα η τρελή
ψηλά στον ουρανό.

Να λησμονήσω μπορεί
στον κόσμο πάλι να φτάνω
Είμαι φορτίο βαρύ
για τον καιρό τον τσιγγάνο.

Φωτιές καρδιές παλιοσίδερα
κι ένας Θεός πάνω απ’ τ’ άδικο
Άσε με εμένα στα σύννεφα
σ’ ένα παλιό βενζινάδικο.

Να μπορούσα στα σύννεφα
την ψυχή μου ν’ ανέβαζα

Μ’ αστραπές τα γαλήνευα
Τα παράπονα που έβαζα

Στο μυαλό μου κι αρχίναγα
Κι απ’ την λύπη διασκέδαζα.

    

 

randomness