Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΞΑΡΣΕΙΣ

«Δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν»

@  Όταν είναι να δώσει λεφτά το κράτος πάντα σκοντάφτει σε τεχνικά προβλήματα, τα οποία όμως εξαφανίζονται ως διά μαγείας όταν είναι να εισπράξει χρήματα από τους φορολογούμενους. Σήμερα λέει θα εισπράξουν οι παραγωγοί χρήματα για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους και τα μελίσσια τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν.


Από το Σεπτέμβριο του 2023 που μας χτύπησε ο Ντάνιελ μεσολάβησαν αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλάξαμε Δημάρχους και Περιφερειάρχες, έγιναν ευρωεκλογές, η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και προχώρησε σε ανασχηματισμό, άλλαξαν δύο υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά 11 μήνες μετά οι αγρότες παραμένουν ακόμη απλήρωτοι. Αν θελήσουμε μάλιστα να δούμε και τι συμβαίνει στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, οι παραγωγοί ''δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν''.
Ακούνε συνέχεια για αποζημιώσεις αλλά χρήματα στην περιοχή δεν πέφτουν, ενώ σε πολλά χωριά τα μπάζα και οι φερτές ύλες είναι ακόμη μέσα στα χωράφια, δεν έχουν απομακρυνθεί. Σαν να μην τους έφτανε η καταστροφή από τον Ντάνιελ, τους... επισκέφθηκε και η έντονη χαλαζόπτωση.
Σε λίγα λεπτά πλημμύρισαν όλα. Οι αγρότες στα χωριά του Αγίου Γεωργίου και της Ξυνιάδας  στον Δήμο Δομοκού είδαν να καταστρέφονται και πάλι οι κόποι τους και τώρα περιμένουν τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ  για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να προωθήσουν διαδικασίες αποζημίωσης. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν οι εθνικές εκλογές του 2027(!) για να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.­

 

 

Στα... κάγκελα οι λογιστές!

@ Στα κάγκελα τον τελευταίο καιρό λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν επειγόντως παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Οι αντιδράσεις όμως μεγαλώνουν γιατί ορισμένοι γραφειοκράτες και σύμβουλοι στο υπουργείο δεν κάνουν τον κόπο να βουτήξουν τη γλώσσα τους στο μυαλό τους πριν κάνουν οποιαδήποτε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης.
Για παράδειγμα την ώρα που λογιστές και φοροτεχνικοί προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με τεράστια πίεση στην ολοκλήρωση των δηλώσεων, βγαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών κάποιος κ. Τσαπέλας και κάνει την εξής δήλωση:''Για πρώτη φορά θα έχουν χρόνο να κάνουν διακοπές οι λογιστές των οποίων οι γυναίκες τους γκρίνιαζαν οταν δίναμε παράταση''.
Κάτι τέτοιους τύπους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο γι' αυτό έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία του.

 

«Δεν υπάρχει
καλός τραπεζίτης...»
Με αφορμή την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή την Τρίτη 23 Ιουλίου – όπου συζητείται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και την αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος έκανε μία γενικότερη εισήγηση.
Δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά στο τι είδους τράπεζες έχουμε και τι τράπεζες χρειαζόμαστε. Και έθεσε διάφορα ερωτήματα για την ποιότητα του τραπεζικού συστήματος. Αναζήτησε τον όρο του καλού τραπεζίτη.
Όπως είπε, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν ορίσει τον όρο «καλό τραπεζίτη» ως γενική έννοια. Και σύμφωνα με τις ίδιες τις Τράπεζες ο καλός τραπεζίτης έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Δεν κρύβει την αλήθεια στα μικρά γράμματα, σε ακούει και σε στηρίζει σε αυτό που θέλεις να κάνεις, σου προσφέρει ανταγωνιστικά επιτόκια, σου προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου, μπορεί να σου εξυπηρετήσει το σύνολο των χρηματοπιστωτικών σου αναγκών.
Όμως, όπως είπε στην Ελλάδα έχουμε μόνο «κακούς τραπεζίτες», τεκμηριώνοντας τον χαρακτηρισμό ως εξής: διότι βγάζει λεφτά από τα ψιλά γράμματα, σε παίρνει δέκα φορές αν χρωστάς αλλά δεν απαντάει το τηλέφωνο όταν ψάχνεις να κάνεις διακανονισμό, διότι έχει την μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων από τα επιτόκια καταθέσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Γερουλάνος με τις παρεμβάσεις του φέρνει σε δύσκολη θέση το σύστημα, υποστηρίζοντας με επιχειρήματα τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας.
• Με αφορμή όμως την τοποθέτηση του κ. Γερουλάνου, θα θέλαμε ως εφημερίδα να απευθύνουμε ένα απλό ερώτημα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα: Τα ακούει αυτά και τι κάνει για να τα αλλάξει;

                        ''Ο “Άνεμος”

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Τούτη η ώρα (της πλήξης) είναι δική μου.Κι εσύ,υφαίνεις ιστό (να παγιδέψει το άγνωστο) σαν να μην έχει αύριο.Σαν να μην υπάρχω κι ενοχλούμαι...
randomness