Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΒΙΑΝΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 η Κρήτη και η Ρούμελη, δύο περιφέρειες που πρωταγωνίστησαν στην Εθνική μας Αντίσταση ενάντια στον φασισμό και έχουν συνεπή συμμετοχή στα εθνικά και δημοκρατικά προσκλητήρια, έρχονται ακόμη πιο κοντά. Με πυξίδα την ιστορία μας, την αταλάντευτη πίστη μας στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και την απόδοση τιμής και μνήμης στη θυσία των προγόνων μας στον βωμό της δικαιοσύνης και του πατριωτισμού, ο Σύλλογος Βιαννιτών στην Αττική «Ο Διαβάτης» οργανώνει προσκυνηματική επίσκεψη σε μαρτυρικούς και ιστορικούς τόπους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να τιμήσουν το Ολοκαύτωμα της Υπάτης και να φέρουν κοντά τη μαρτυρική επαρχία Βιάννου με τη μαρτυρική Υπάτη, το Γοργοπόταμο, τη Μονή Αγάθωνος, τις Θερμοπύλες και άλλα εμβληματικά μέρη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ο “Διαβάτης”, ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους Κρητών της Αθήνας, εκπροσωπεί τους απόδημους στην Αττική Κρήτες, καταγόμενους από τον μαρτυρικό Δήμο Βιάννου.

Όπως είναι γνωστό, στα χωριά της επαρχίας Βιάννου τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943 η ναζιστική Γερμανία διέπραξε το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην Ελλάδα με 461 θύματα.

Με αυτήν την ιστορική παρακαταθήκη συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης με την παρουσία δεκάδων μελών του Συλλόγου στην Υπάτη, τις ομιλίες των εκπροσώπων τους και τη συμμετοχή του μουσικού και χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου.

Τριήμερο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Υπάτης συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπάτης οι “Αινιάνες”.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τον Ιστορικό Περίπατο στην Υπάτη και την προβολή ταινίας του Γυμνασίου Στυλίδας με τίτλο “Υπάτη μου Περήφανη” και θέμα το Ολοκαύτωμα της Υπάτης στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο.

Το πρόγραμμα των επόμενων δύο ημερών:

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

ώρα 18:30: Ετήσιο Τρισάγιο στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Υπαταίων στο Γοργοπόταμο – Κατάθεση Στεφάνων

ώρα 20:00: Παρουσίαση Βιβλίου “Μνήμες Κατοχής” του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και στη συνέχεια μουσική παραδοσιακή εκδήλωση του Συλλόγου Επαρχίας Μαρτυρικής Βιάννου “Ο Διαβάτης” (Κακογιάννειο Αστεροσχολείο – αύλειος χώρος)

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ώρα 10:30: Επιμνημόσυνη Δέηση (Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Υπάτης)

– Τρισάγιο στο Ηρώον

– Ομιλία της κ. Αγγελικής Ι. Κορκόβελου

* μέλος ΔΣ Συνδέσμου Υπαταίων και απόγονος θύματος Ολοκαυτώματος

- Προσκλητήριο Νεκρών

- Κατάθεση Στεφάνων


    

 

randomness