Η πρόκληση των καιρών ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)
Στο ελεος της κακοκαιρίας ολόκληρη η χώρα . Πριν προλάβει να κλείσει τις πληγές της απο τις καταστροφικές πυρκαγιές βρέθηκε να ζεί τον εφιάλτη των πλημμυρών . Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα φουσκώνουν τα ποτάμια και σαρώνουν στο διάβα τους τα πάντα . Ανθρώπινες ζωές χάνονται , περιουσίες καταστρέφονται , δημόσιες υποδομές καταρρέουν . Στον Εβρο η βροχή εσβησε την καταστροφικότερη πυρκαγιά που γνώρισε ολόκληρη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε καμένη γή . Στη Μαγνησία οι κάτοικοι εζησαν τον τρόμο μιας βιβλικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική ζωή της πόλης . Το εχουμε πεί και θα το επαναλάβουμε ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις .
Η μια κρίση διαδέχεται την αλλη και ολες μαζί συνθέτουν ενα εφιαλτικό σκηνικό με ακραία καιρικά φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού , της οικονομίας , της ιδιας της κοινωνίας . Οι καταστροφές που σημειώνονται απο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν ανελέητα ολόκληρους νομούς , δίνουν και πάλι λαβή στην αντιπολίτευση για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το επιτελικό κράτος , τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού , τα προβλήματα συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών . Μια κριτική που γίνεται αυτές τις ημέρες με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία είναι οτι οι δημόσιες υποδομές και νευραλγικοί τομείς του κρατικού μηχανισμού επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση των συνεπειών απο τις φυσικές καταστροφές , εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους τα τελευταία μνημονιακά χρόνια . Χωρίς τα απαραίτητα χρήματα για σοβαρά αντιπλημμυρικά εργα και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό . Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση αφησε ανοχύρωτες τις πόλεις μας μπροστά στο ξέσπασμα ακραίων καιρικών φαινομένων . Εχει μια βάση αυτή η κριτική . Ομως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας οτι η χώρα το 2010 βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και μπήκε στο μνημόνιο απο ανάγκη και οχι απο επιλογή .
Εχω την αισθηση ομως οτι το πρόβλημα ξεπερνά κυβερνήσεις , κόμματα και πολιτικές ηγεσίες . Ζούμε κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός κράτους .Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει σήμερα την οικονομία μας και αλλάζει τα πάντα στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό εργων του κεντρικού κράτους και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης . Το κρίσιμο ζήτημα τα επόμενα χρόνια θα είναι πως θα προστατέψουμε καλύτερα τα δάση μας , πως θα προστατέψουμε καλύτερα τις παράκτιες περιοχές μας , πως θα οχυρώσουμε καλύτερα τις πόλεις απο την ενταση των ακραίων καιρικών φαινομένων . Πως θα προστατέψουμε εν τέλει τις ζωές και τους κόπους των ανθρώπων . Χρειαζόμαστε επειγόντως ενα αποτελεσματικό κράτος , μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση , μια δυναμική κοινωνία πολιτών με ανεπτυγμένη την αίσθηση της συμμετοχής σε εναν κοινό σκοπό . Με το Θεό και τη φύση δεν τα βάζει κανένας αλλά αυτή είναι η πρόκληση των καιρών !
Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος