ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΛΑΡΚΟ
Με κάθοδο στην Αθήνα, σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 και κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 12 το μεσημέρι, απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους στην απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει.
Συγκεκριμένα με τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πλέον θεωρούνται απολυμένοι.
«Δεν θα τους περάσει!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και καλεί στη 1 μ.μ. σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου. Η εντολή για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον ειδικό διαχειριστή, προχωρώντας στην υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Παράλληλα το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και καλιούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
«Καταγγέλλουμε τις απολύσεις. Είναι απαράδεκτοι και επικίνδυνοι. Απαιτούμε να διασφαλίσουν την εργασία και το εισόδημα των εργαζομένων» τονίζει σε ανακοίνωση του το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ καλώντας και τα Σωματεία της Αττικής να εκφράσουν την συμπαράσταση τους.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ προσθέτει: «Καταγγέλλουμε τις απολύσεις και απαιτούμε εδώ και τώρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν την εργασία και το εισόδημα των οικογενειών μας. Μας οδηγούν στην οικονομική απόγνωση και παράλληλα μας βάζουν σε κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, προκαλούν νέα Τέμπη. Δεν θα περάσει. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας με ψηλά το κεφάλι''.
Παρέμβαση των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, όπου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.
Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ανέφερε τα εξής: «Ήλθαμε εδώ σήμερα για να θέσουμε ξανά στην ειδική διαχείριση τα άλυτα ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης να μας απολύσει. Ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων και την επιβίωση. Εμείς απαιτούμε ανανέωση των συμβάσεων τώρα, μέχρι να έλθει ο νέος ιδιοκτήτης. Την Τετάρτη 10.30 όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, γενική απεργία στη Λοκρίδα. Αυτή είναι η δύναμή μας, ο αγώνας συνεχίζεται».
Την ίδια στιγμή, μέλη της διοίκησης του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, εργαζόμενοι, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και συνδικάτων πραγματοποιούν μαζική εξόρμηση στα ΛΑΡΚΟχώρια και σε χώρους δουλειάς της περιοχής, καλώντας σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην γενική απεργία και τη συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, την Τετάρτη 17 Ιούλη, στις 10.30 π.μ.
Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στο εργοστάσιο, οι οικογένειές τους στον οικισμό και στα ΛΑΡΚΟχωρια, οι συνάδελφοι τους εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, οι επαγγελματίες και οι αγρότες, ολόκληρος ο λαός της περιοχής βρίσκονται στο πόδι για την οργάνωση του μεγάλου αγωνιστικού σταθμού της Τετάρτης, αλλά και για τη συνέχιση του αγώνα.
Οργανώνουν τη μεγάλη γενική απεργία της Λοκρίδας, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουν να μαραζώσει η περιοχή τους, ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους, ότι ο αγώνας αυτός αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και το λαό.
Όπως τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και μαζικοί φορείς της περιοχής, «η απόφαση απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων, απελευθέρωσε τη νομική κάλυψη των εργαζομένων που υπερασπίζονται την ασφάλεια αποφυγής βιομηχανικούς ατυχήματος και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα εξοπλίζει νομικά τον Ειδικό Διαχειριστή να πράξει ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που κλείνει την ΛΑΡΚΟ πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και πετά στα σκουπίδια της απαξίωσης 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έρχονται δύσκολες μέρες για όλους μας. Μετά από την απόλυση των εναπομεινάντων 600 εργαζομένων, το εισόδημα στην περιοχή μας θα μειωθεί σε μία νύχτα από 750.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, σε 250.000 ευρώ. Η αύξηση της ανεργίας θα συρρικνώσει εκ νέου τα μεροκάματα. Την ώρα που η Κυβέρνηση θα κάνει διακοπές, οι πλατείες των χωριών μας θα γεμίσουν ανέργους, αλλά τα καφενεία θα είναι είτε άδεια, είτε θα γράφουν βερεσέ, η απόγνωση για το πως θα σπουδάσουν τα παιδιά μας, πως θα βγάλουμε πέρα την ακρίβεια και τα δάνεια θα μας πνίγει».
Στο μεταξύ στην ίδρυση της νέας εταιρείας Hellenic Nickel προχώρησαν από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ελβετική AD Holdings που είχαν επικρατήσει στο διαγωνισμό για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας συμμετέχουν οι κ.κ. Πέτρος Σουρέτης (πρόεδρος), Μαν. Μουστάκας (μέλος), Joseph Harry Plumbly (μέλος) και Βασίλειος Χονδρός (μέλος).
Η διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων της καταχρεωμένης ΛΑΡΚΟ έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα.
Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στις αρχές του 2020 και ενώ είχε φτάσει προ πολλού σε οικονομικό αδιέξοδο, είπε προ ημερών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση τροπολογίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Δήμας και επισήμανε ότι τα χρέη μόνο στη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
«Η ΛΑΡΚΟ σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Στο διάστημα αυτό, από το 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το δημόσιο, με δαπάνη που έχει ξεπεράσει, μέχρι στιγμής τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.
Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023 αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε στα μέτρα που έχει καταλήξει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μέσω της ΔΥΠΑ, που θα έχει διάρκεια έως 2 έτη, για όσους είναι έως 55 και έως 7 έτη για τους άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τα 1200 ευρώ.
Οι φορείς υποδοχής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, η ΔΥΠΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών τους.
«Στόχος του προγράμματος, για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότησή τους. Για δε τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, στόχος του προγράμματος είναι η μεταβατική τους κάλυψη, μέχρι να βρουν απασχόληση, μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή κάποιου άλλου», είπε ο κ. Δήμας.