Κυριάκος Μητσοτάκης απο Λιβαδειά : ''Τα επόμενα δύο χρόνια το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέψει στους πολίτες''
«Παρά τη διεθνή αναταραχή η κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Λιβαδειά και διαβεβαίωσε πως τα επόμενα δύο χρόνια το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέψει στους πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την αναστολή που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς, σημειώνοντας πως αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να διαπραγματευτεί μαζί του για να πετύχει μια εμπορική συμφωνία η οποία θα είναι καλή για όλους.
«Οι μισθοί αυξάνονται»
Υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, των μισθών, των συντάξεων, τη μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «σήμερα που μιλάμε έχουμε δημιουργήσει, σε σχέση με το 2019, 500.000 νέες θέσεις εργασίας». «Όταν επισκέφτηκα σήμερα μία παραγωγική μονάδα μεγάλη, στο Σχηματάρι, ρώτησα από περιέργεια τους επιχειρηματίες: ‘Δεν μου λέτε, με τους μισθούς τι γίνεται;’, και ρώτησα και τους εργαζόμενους. Και η απάντηση που πήρα είναι ότι οι μισθοί αυξάνονται. Και αυξάνονται πιο γρήγορα και από αυτό το οποίο ενδεχομένως κάποιοι να περίμεναν. Γιατί αυξάνονται οι μισθοί; Γιατί όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου αυξάνεται και τόσο η επιχείρηση θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα τον εργαζόμενο για να μπορέσει να τον κρατήσει, και να τον κρατήσει ικανοποιημένο».
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής: ότι όταν βλέπετε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα παίρνει τα εύσημα, αναγνωρίζεται ως μια χώρα η οποία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχει βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι κάτι απρόσωπο, που ενδιαφέρει μόνο τους οικονομολόγους ή τους θεωρητικούς που κάθονται στις Βρυξέλλες, έχει τελικά αποτύπωμα στη δική σας την καθημερινότητα. Διότι μόνο τα σταθερά θεμέλια των δημόσιων οικονομικών μπορούν να μας επιτρέψουν να αυξάνουμε τις συντάξεις, μπορούν να μας επιτρέπουν να μειώνουμε κι άλλο τους φόρους» τόνισε.
«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «τα καλύτερα είναι μπροστά μας» για να συμπληρώσει: «Τα επόμενα δύο χρόνια θα δείτε σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιστρέψουν το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης πίσω στους πολίτες». Όπως είπε, «δεν γίνεται να ευημερούν οι αριθμοί και οι πολίτες να αισθάνονται ότι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Αυτά τα δύο πρέπει να συντονίζονται. Και αυτή είναι η πρώτη και βασική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της δικής μας πολιτικής».
«Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε πιο ακριβά προϊόντα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη»
Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στις νέες διεθνείς κρίσεις και στον εμπορικό πόλεμο. «Είμαστε σήμερα στο κέντρο ενός πρωτοφανούς εμπορικού πολέμου. Μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ξεκίνησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, κινδυνεύει να ανατρέψει όλα αυτά τα οποία γνωρίζαμε για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το παγκόσμιο εμπόριο. Και θα μου πείτε, ‘καλά, εσάς εδώ, στη Λιβαδειά, γιατί σας αφορά αυτό;’. Μας αφορά όλους, φίλες και φίλοι, γιατί ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει τελικά σε πιο ακριβά προϊόντα, θα οδηγήσει τελικά σε λιγότερη ανάπτυξη και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη» διαβεβαίωσε.
Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «χθες ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι για 90 ημέρες θα αναστείλει τους πρόσθετους δασμούς που έχει επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσει να μας δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε μαζί του και να μπορέσουμε να πετύχουμε μια εμπορική συμφωνία η οποία θα είναι καλή για όλους. Και αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη» ανέφερε.
Υπογράμμισε ακόμη πως «σε όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη, η Ελλάδα εξακολουθεί και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο». «Αφήσαμε πίσω τις εποχές που ήμασταν το ‘μαύρο πρόβατο’ της Ευρώπης. Σήμερα καθόμαστε με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών και μιλάμε όχι μόνο για το μέλλον της πατρίδας μας, μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης και για το πώς οι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να μας κάνουν όλους πιο ισχυρούς και όλους πιο ασφαλείς. Διότι σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων, πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτό το οποίο προέχει είναι η ασφάλεια, η ασφάλεια όλων μας» είπε.
Επισήμανε επιπλέον την ανάγκη θωράκισης της εθνικής άμυνας, αλλά και στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας. «Και πάλι, όταν βρέθηκα σήμερα στο Σχηματάρι, μίλησα με εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν είτε εξαρτήματα είτε τελικά προϊόντα για την άμυνα. Θα δώσουμε αυτά τα λεφτά, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι θα επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία για να δημιουργήσουμε και άλλες θέσεις εργασίας» δήλωσε.
«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «παρά τις δυσκολίες και πάρα την προσπάθεια η οποία γίνεται συχνά και από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης να αλλάξουν την ατζέντα» η κυβέρνηση «είναι εστιασμένη στον πυρήνα των προβλημάτων των πολιτών», επαναλαμβάνοντας πως θα εξαντλήσει την τετραετία. «Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα, είμαστε εδώ για να ακούμε, είμαστε εδώ για να σκύβουμε στα μικρά ζητήματα, διότι αυτό το οποίο για εμάς μπορεί να φαίνεται μικρό, για εσάς μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να είναι πολύ σημαντικό, και τελικά για αυτή μας την αποτελεσματικότητα θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Κρατήστε το ‘τέλος της τετραετίας’, διότι κάποιοι θα πούνε τώρα: ‘κοιτάξτε να δείτε, ο Κυριάκος ξεκίνησε πάλι να πηγαίνει να κάνει ομιλίες, να κάνει περιοδείες». Θα τους θυμίσω ότι αυτό έκανα και κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας και θυμάστε ποιο ήταν το αποτέλεσμα: μας εμπιστεύτηκε τελικά και πάλι ο ελληνικός λαός, δύο φορές.Αλλά ξέρουμε ότι αυτή την εμπιστοσύνη πρέπει να την ανταποδίδουμε κάθε μέρα, με σκληρή δουλειά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό κάνουμε, για αυτό αγωνιζόμαστε» σημείωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επιμένω ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα δείτε πολλά από τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνονται να παραδίδονται στους πολίτες. Και θα δείτε και τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής να έχουν τελικά αντανάκλαση στο δικό σας πορτοφόλι, στις δικές σας οικονομικές δυνατότητες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Είμαι σίγουρος ότι το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε και θα προχωρήσουμε σταθερά μαζί σε αυτή τη νέα πορεία την οποία χαράσσουμε για την πατρίδα μας».
naftemporiki.gr