Με μηνύματα ενότητας η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου
Με μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα την Κυριακή (26/11) η τελετή για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης και της μάχης του Γοργοποτάμου.
Η μάχη αυτή, συνιστά σταθμό της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελώντας, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, σταθερό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.
Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μία ακόμη κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του διαχρονικού ιδανικού της Ελευθερίας. Στο σπουδαίο αυτό γεγονός, της ενότητας, της ομοψυχίας και της σύμπνοιας όλων των Ελλήνων απέναντι στο ναζισμό, στάθηκαν όλοι όσοι χαιρέτησαν την εκδήλωση, σημειώνοντας ότι και η τωρινή εποχή, κρύβει νέες προκλήσεις που πρέπει να βρει όλο τον κόσμο ενωμένο.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ενώ στην εκδήλωση βρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Αντισμήναρχος Ιπτάμενος Αναστάσιος Ποντικάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερέας Ελλάδας, Κώστας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, η εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας, Jaime Turner, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χρήστος Οικονόμου, ενώ την κεντρική ομιλία είχε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ–ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας», Δημήτρης Γερογιάννης. Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και αγωνιστές εκείνης της εποχής.
Στην ομιλία του ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο μήνυμα του Γοργοπόταμου αλλά και τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την θωράκιση της Εθνικής μας Άμυνας.
Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη σε όσους αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπέρ της ελευθερίας της Πατρίδας.
“Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στον ηρωισμό, στην αυτοθυσία τους. Σήμερα, δεν μετέχουμε σε μια εκδήλωση που απλώς τιμάει τους αγώνες του παρελθόντος. Μετέχουμε σε μια εκδήλωση αναστοχασμού, με προβολή στο μέλλον” σημείωσε ο υπουργός. “Μπορεί, είπε, να έχουν περάσει 81 χρόνια, αλλά ο Γοργοπόταμος ήταν, είναι και θα είναι λαμπρό παράδειγμα και φωτεινό σύμβολο για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως πολίτες”.
Με αναφορά στο χθες αλλά και στις προκλήσεις του σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως “η ηρωική πατριωτική πράξη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, απέδειξε πως όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί, οι αντιθέσεις πρέπει να παραμερίζονται. Απέδειξε πως όταν λειτουργούμε με συνεννόηση, συνεργασία, εθνική ομοψυχία και ενότητα, μεγαλουργούμε”.
Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο υπουργός, η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές, εξωγενείς προκλήσεις. Προκλήσεις στο γεωπολιτικό, το οικονομικό, το υγειονομικό, το ενεργειακό πεδίο. Σε αυτές τις πολύπλοκες και ταραχώδεις συνθήκες, η Ελληνική Κυβέρνηση απαντά συνετά, αποφασιστικά και δυναμικά. Ενεργεί με αυτοπεποίθηση. Ενδυναμώνει την οικονομία της χώρας και τη διπλωματία της πατρίδας. Θωρακίζει και ισχυροποιεί την Ελλάδα.
Αναβαθμίζει τη θέση, το κύρος, την εικόνα της στη διεθνή σκηνή. Δημιουργεί στρατηγικά και οικονομικά αποθέματα, για ένα μέλλον που προδιαγράφεται ρευστό”.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η αναφορά της εκπροσώπου της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ο Δήμαρχος Λαμιεων Θύμιος Καραΐσκος τόνισε πως ”ο Γοργοπόταμος δεν εντάσσεται στα σύμβολα, που παίρνουν σιωπηλά την θέση τους στην ιστορία. Παραμένει ζωντανός οδηγός, για μια υπερήφανη εθνική πορεία. Μας θυμίζει ότι το ΜΑΖΙ είναι η λέξη που ψάχνουμε πάντα. Το ΜΑΖΙ είναι το ζητούμενο. Τότε και τώρα…”.
“Ο Βελουχιώτης και ο Ζέρβας ΜΑΖΙ, βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, υπηρετώντας τον ίδιο σκοπό. Δεν ήταν εύκολο. Ποτέ άλλωστε δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Όμως, έβαλαν στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν και προέταξαν αυτό που τους ενώνει. Οι φλόγες και η λάμψη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντάρτικες ομάδες του Άρη, του Ζέρβα και από τα εκρηκτικά του Μάγιερς και του Γούντχαουζ εκείνο το ξημέρωμα της 26ης Νοέμβρη του 1942, δεν έσβησαν με το τέλος της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Έγιναν φως που φώτισε, τότε την οδό της απελευθέρωσης και μετέπειτα την ατραπό της συμφιλίωσης. Το ίδιο φως, με την ίδια λάμψη, δείχνει πλέον και σήμερα, τη μεγάλη λεωφόρο της ενότητας.
Η ενότητα, το ένα και μοναδικό νόημα του σημερινού εορτασμού, συμβολικό, μα πρωτίστως ηθικό, είναι προϊόν ενσυνείδητης επιλογής. Αυτής που υπαγορεύει η μεγάλη ευθύνη για τις γενιές που έρχονται και ο μεγάλος σεβασμός για τις γενιές που πέρασαν.
Σήμερα είμαστε εδώ και υμνούμε την ενότητα αυτών που συνεργάστηκαν και πέτυχαν αυτή τη μεγάλη νίκη. Μια νίκη που εξέφραζε την αγάπη για την πατρίδα, όλων των Ελλήνων, διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων. Αυτών που πολέμησαν με την καρδιά και την ψυχή τους, για την απελευθέρωση της πατρίδας. Αυτών των ίδιων που, λίγο αργότερα βύθισαν, δυστυχώς, τη χώρα σε έναν φρικτό αδελφοκτόνο πόλεμο. Αυτοί έφυγαν. Η γενιά τους μας αφήνει σιγά σιγά και η ιστορία έχει τον λόγο για το χθες.
Ως κοινωνία, όμως έχουμε τον λόγο για το σήμερα. Μια κοινωνία, που στα επόμενα χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου, βρήκε τη δύναμη και κατάφερε να ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές, να γεφυρώσει τα χάσματα και να προχωρήσει στην εθνική συμφιλίωση, που είναι δική της κατάκτηση στην μεταπολεμική Ελλάδα. Μια κοινωνία που απέδειξε ότι τα φράγματα των προκαταλήψεων, είναι πολύ μικρά, μπροστά στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Μαζί και η τέχνη. Όπως την εξέφρασε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης με το «τραγούδι του νεκρού αδελφού» για την τραγωδία της μάνας και των δυο της γιών: «Ένας για την Ανατολή και ο άλλος για τη Δύση».
Και όλα αυτά μαζί, συνθέτουν τη δική μας όμορφη πατρίδα. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια, είπε ο κ. Καραΐσκος, για να δώσουμε νόημα και πάλι σε μια λέξη τόσο απλή, αλλά καθόλου δεδομένη.
“Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτόν τον συμβολισμό της ημέρας του Γοργοποτάμου στις καρδιές και το μυαλό μας και σήμερα. Ας κρατήσουμε τη φλόγα του Γοργοποτάμου, ως φωτεινό οδηγό για μια περήφανη εθνική πορεία, στο διηνεκές. Οι ήρωες του Γοργοπόταμου πολέμησαν μαζί, πολέμησαν για όλους εμάς. Κρατούμε τον αγώνα τους για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη, για μια ελληνική κοινωνία, βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας.Αυτήν που οφείλουμε σε εκείνους, στον εαυτό μας, και στις επόμενες γενιές”.
Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη για την Επέτειο του Γοργοποτάμου: “Θαρραλέα πράξη της ελληνικής αντίστασης…”
Στην επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που γιορτάσθηκε την Κυριακή αναφέρθηκε με μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η μάχη του Γοργοποτάμου ανέδειξε την ισχύ που πάντοτε κρύβει η ενότητα των Ελλήνων, τονίζει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η τολμηρή εκείνη επιχείρηση προσέφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, που τη σκίαζε, τότε, το τέρας του φασισμού”.