Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με μηνύματα Ομοψυχίας και Ενότητας γιορτάστηκε η 79η Επέτειος της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας έστειλαν οι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες με αφορμή την 79η επέτειο από την ιστορική μέρα της 25ης Νοεμβρίου 1942 όταν ανατινάχθηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου από Άγγλους κομάντος και Έλληνες αντάρτες και σταμάτησε ο ανεφοδιασμός των γερμανικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική για δύο μήνες, με αποτέλεσμα να αλλάξει το ρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (28/11) στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου, το "παρών" έδωσαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, ο Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής Φθιώτιδας και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Κοτρωνιάς, εκπρόσωπος της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ ΦΘιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος και αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης, η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Μπατζελή, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασιλική Δημητράτζου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η Σύμβουλος Πολιτικών Θεμάτων της Βρετανικής Πρεσβείας Μεγάλης Βρετανίας κα Τζέιμι Τέρνερ, ο Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ, Δημήτριος Γερογιάννης, ο πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Λαμίας, Κωνσταντίνος Χριστογιώργος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Χρήστος Οικονόμου, εκπρόσωποι των Αντιστασιακών Οργανώσεων και αρκετοί πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν την ημέρα.

Στους χαιρετισμούς τους, άπαντες στάθηκαν στο γεγονός ότι η ομόνοια και ενότητα, οδηγεί τους Έλληνες πάντα σε μεγάλα κατορθώματα, αφού η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, εκτός της καθοριστικής σημασίας που έπαιξε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί μία ακόμη στιγμή που οι Έλληνες ενωμένοι, άφησαν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους και μπόρεσαν να γράψουν μια ακόμη σπουδαία σελίδα στην ιστορία.





Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,


ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, εξέφρασε την αναγνώριση, τον σεβασμό την τιμή και την ευγνωμοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν εκείνα τα χρόνια, με αυταπάρνηση, για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

«Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί την κορυφαία πράξη της Ελληνικής Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του τότε Άξονα. Αυτή η μεγαλειώδης πράξη είχε αποφασιστική επίδραση στην εξέλιξη και τελικά στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.

Η παγκόσμιος Ιστορία έχει καταγράψει ότι ο αγώνας των Ελλήνων, με τις πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες και το υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξη του πολέμου. Αυτή την αποφασιστική εισφορά των προγόνων μας, εμείς οι Έλληνες, δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί, από κανέναν στην Ευρώπη, στη Δύση, στον Κόσμο. Όπως, δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε τα ιστορικά και νόμιμα δικαιώματά μας.

Είναι χρέος μας να καλλιεργήσουμε κουλτούρα μνήμης και διεκδίκησης των δικαίων μας.

Θέλω, με έμφαση, να τονίσω ότι δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε τα λάθη που διεπράχθησαν μετά τη συντριβή των δυνάμεων του άξονα. Λάθη τα οποία οδήγησαν στην καταστροφική εμφύλια σύγκρουση. Σύγκρουση που αποπροσανατόλισε την πορεία του ελληνικού «σκάφους». Που δεν επέτρεψε στη χώρα, με εσωτερική ενότητα, συνοχή και κύρος, να καθίσει στο τραπέζι των νικητών, όπως είχε δικαίωμα, και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούνταν.

Σήμερα, όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι η αδελφοκτόνος σύγκρουση μας στέρησε αυτή τη δυνατότητα. Επί αρκετά χρόνια, λειτούργησε ως βαρίδι, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πρόοδο.

Η ηρωική πατριωτική πράξη, αυτή της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, «γεφύρωσε» τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων της εποχής. Γι’ αυτό το λόγο συνιστά ένα φωτεινό σύμβολο που, αιωνίως, θα δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε σε συνθήκες ενότητας, ομοψυχίας και πατριωτισμού. Πως οι όποιες αντιθέσεις πρέπει να παραμερίζονται, όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί. Πως τα πάθη και οι φανατισμοί πρέπει να εγκαταλείπονται, όταν διακυβεύονται η ελευθερία και τα ύψιστα συμφέροντα της πατρίδας.

Αποτελεί, συνεπώς, υποθήκη για το παρόν και το μέλλον, καθώς μεταλαμπαδεύει διαχρονικές αξίες και αρχές, στις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές. Είναι, συνεπώς, ένα κορυφαίο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Μακριά από μισαλλοδοξίες, διχαστικά ιδεολογικά διλήμματα, ακραία πολιτικά πάθη και προκαταλήψεις. Τι μπορούμε να πετύχουμε όταν παραμερίζουμε τις αντιθέσεις, προσπερνάμε τα μικρά, συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την εθνική μας ενέργεια στα μεγάλα.

Στο Γοργοπόταμο, η Ενωμένη Εθνική Αντίσταση επέδειξε στάση εθνικής και πατριωτικής ευθύνης και ηρωισμού. Μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα και το λαό, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Μας άφησε ισχυρή παρακαταθήκη.

Για όλους μας, η παρακαταθήκη αυτή θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και πυξίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα, που διέρχεται η χώρα και ο κόσμος συνολικά. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως εξωγενείς. Η υγειονομική, γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα της περιόδου είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά. Που απαιτεί ασφάλεια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, περιβάλλον δικαίου. Που επιτάσσει ρεαλισμό, σύνεση, συναίνεση και πατριωτισμό. Οι – επί σειρά ετών – δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για την πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουμε τα κομματικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας.

Στην Πατρίδα μας, όλοι πρέπει να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κουλτούρα προσωπικής ευθύνης, εργατικότητας, πολιτικής συνεννόησης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Οφείλουμε, όλοι μας, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από τις συνεχείς κρίσεις, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να φέρουμε την Πατρίδα στη θέση που επιβάλλει η μακραίωνη διακριτή ιστορία της. Μόνον αν λειτουργήσουμε έτσι, θα αποδείξουμε ότι αξιοποιούμε την παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν οι Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης».


Γιώργος Κοτρωνιάς: «Ας αντιμετωπίσουμε και σήμερα μονιασμένοι τον αόρατο εχθρό της πανδημίας»


Στον χαιρετισμό του ο  βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε τα εξής: «Και φέτος εδώ στον Γοργοπόταμο, όλοι μαζί αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που συνέχισαν το έπος της Αλβανίας στα βουνά της πατρίδας μας.

Εδώ δίπλα, το ξημέρωμα της 26ης Νοεμβρίου 1942, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ανταρτικές ομάδες του Άρη του Ζέρβα και των Άγγλων σαμποτέρ, έδιναν στην Ευρώπη ένα μήνυμα νίκης. Όμως, η επιχείρηση εκείνη, με ενωμένες τις αντιστασιακές ομάδες, έδινε και ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και αποτέλεσε ένα σύμβολο ενότητας και παλικαριάς.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μεγάλα εθνικά ελαττώματα μας, που μετά τις δάφνες της Αλβανίας, μας οδήγησαν σ’ έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο που διέλυσε τη συνοχή της κοινωνίας μας και μας στέρησε το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε ισότιμα και να πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογούσε από το τραπέζι των νικητών.

«Μᾶλλον γὰρ πεφόβημαι τὰς οἰκείας ἠμῶν ἁμαρτίας ἢ τὰς ἐναντίων διανοίας» έλεγε ο μεγάλος Περικλής, ο οποίος είχε συνειδητοποιήσει από τότε το εθνικό μας ελάττωμα της διχόνοιας.

Ας κρατήσουμε το μήνυμα του Γοργοποτάμου, το μήνυμα της ενότητας των Ελλήνων και σήμερα από εδώ, ας δώσουμε την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε για μια Ελλάδα βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας. Ας μας ενώσει η αγάπη για την πατρίδα μας, η αγάπη για τους Έλληνες και ας αντιμετωπίσουμε και σήμερα μονιασμένοι τον αόρατο εχθρό της πανδημίας, γιατί κάθε γενιά δίνει τις δικές της μάχες και όπως έχει δείξει η ιστορία, μόνο ενωμένοι μπορούμε να τις κερδίσουμε.

Χρόνια Πολλά πατριώτες και εύχομαι σήμερα όλοι μας, με τους ειρηνικούς μας αγώνες και τα ειρηνικά μας έργα, να δικαιώσουμε όλους εκείνους τους αγωνιστές που θυσίασαν τα νιάτα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».


Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος: «Η Ενότητα είναι μια λέξη τόσο απλή αλλά καθόλου δεδομένη»


Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, υπογράμμισε ότι «εκείνη η επιχείρηση των ενωμένων αντιστασιακών δυνάμεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ δεν ήταν μόνο ένα σαμποτάζ που είχε σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο του κατακτητή. Ήταν μια πράξη υψηλού συμβολισμού και γι' αυτό έγινε διαχρονικό σύμβολο ενότητας και παληκαριάς». 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημείωσε ο κ. Καραΐσκος ότι ενώ είμαστε ένας σπουδαίος λαός, έχουμε και μεγάλα εθνικά ελαττώματα. «Εμείς είμαστε που αναδείξαμε τον Σωκράτη, εμείς όμως τον δηλητηριάσαμε. Εμείς είμαστε που διπλασιάσαμε στους Βαλκανικούς Πολέμους την Ελλάδα και εμείς είμαστε που με τα λάθη μας παραδώσαμε τη Μικρά Ασία.  Εμείς δημιουργήσαμε το έπος της Εθνικής Αντίστασης και εμείς οδηγηθήκαμε σε έναν Έμφύλιο Πόλεμο που μας δίχασε την ώρα που έπρεπε να δρέψουμε τους καρπούς της νίκης, αδυνατίζοντας την παρουσία μας στο τραπέζι των νικητών, διαλύοντας την κοινωνία μας και την κοινωνική συνοχή και επιβάλλοντας στους Έλληνες να ξεκινήσουν από την αρχή, από το μηδέν με σημαντική υστέρηση από τους συμμάχους τους, τον αγώνα της ανασυγκρότησης.

Ας κρατήσουμε αυτό το συμβολισμό της ημέρας του Γοργοποτάμου στις καρδιές και το μυαλό μας. Ας είναι ο Γοργοπόταμος η απάντηση στο εθνικό μας ελάτωμα της διχόνοιας. Ας υποσχεθούμε σήμερα ότι δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη γιατί αν και τώρα δεν έχουμε μάθει από αυτά, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε.  Σήμερα, εδώ, από το Γοργοπόταμο, ας δώσουμε την υπόσχεση ότι έχουμε τη θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ελληνική κοινωνία, βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας.

Να θυμόμαστε πάντα, ότι οι Έλληνες ενωμένοι, προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες τους, μεγαλουργούν. Οι Έλληνες διχασμένοι, μακριά από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους πληρώνουν ακριβό τίμημα στην ιστορία. Η Ενότητα είναι μια λέξη τόσο απλή αλλά καθόλου δεδομένη. Γιατί μόνο αν την κατακτήσουμε, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία του ανθρώπου, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ανοικτό διάλογο και τον πολιτικό πολιτισμό που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της δημοκρατίας μας και εγγυόνται την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Εύχομαι όλοι εμείς σήμερα, με την καθημερινή μας προσπάθεια, τα ελληνικά μας έργα και τους ελληνικούς μας αγώνες, να δικαιώσουμε όλες και όλους τους αγωνιστές της ενιαίας εθνικής μας αντίστασης. Τους το οφείλουμε, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας».


Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός: «Ας υποκλιθούμε μπροστά στους ανθρώπους που μας έδειξαν το δρόμο»


Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ότι «δυο άνθρωποι και δίπλα τους δυο ομάδες, που μέχρι χθες ήταν αμείλικτοι αντίπαλοι και στιγμιαία τα άφησαν όλα στην άκρη, βγήκαν από τις φυλακές του μίσους και περπάτησαν ελεύθεροι το δρόμο της προσήλωσης στα ιδανικά και τον κοινό στόχο».

«Ο σκοπός, επεσήμανε ο κ. Σπανός, έφερε την ομοψυχία και η ομοψυχία έφερε το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα ήταν η παρεμπόδιση για δύο ολόκληρους μήνες της τροφοδοσίας των δυνάμεων του Ρόμελ στην Αφρική με καθοριστική συνεισφορά στην αποδυνάμωση του πανίσχυρου άξονα.

Η πρώτη, αλλά δυστυχώς και τελευταία φορά, που οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις, έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν. Κόντρα στον καιρό, κόντρα στις συγκυρίες, με την πολύτιμη βοήθεια των συμμάχων, οι Αντάρτες των βουνών της Ρούμελης τα έβαλαν με τον κατακτητή και νίκησαν. Για να γκρεμίσουν μια γέφυρα του κακού, οικοδόμησαν μια συμβολική γέφυρα του καλού κι ας γκρεμίστηκε κι αυτή αμέσως μετά με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Σ' αυτό το μετά δεν θα αναφερθώ σήμερα, δεν είναι η στιγμή να ανοίξουμε πληγές ούτε να αναδείξουμε πτυχές του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου. Θυμόμαστε μόνο τα λόγια του ποιητή κι ας γράφτηκαν πολλά χρόνια νωρίτερα: “Από στόμα οπού φθονάει, Παλληκάρια, ας μην 'πωθή, Πως το χέρι σας κτυπάει Του αδελφού την κεφαλή”.

Γιατί όπως φαίνεται, τα ανθρώπινα πάθη όπως και οι αρετές, είναι διαχρονικά και επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά με την πιο σκοτεινή ή την πιο λαμπερή όψη. Η ενότητα, το ένα και μοναδικό νόημα του σημερινού εορτασμού, συμβολικό, πολιτικό με πρωτίστως ηθικό πιο ηχηρό στις μέρες μας από ποτέ, είναι προϊόν μιας ενσυνείδητης επιλογής. Αυτής που υπαγορεύει η μεγάλη ευθύνη για τις γενιές που έρχονται αλλά και ο βαθύς σεβασμός γι’ εκείνες που πέρασαν. Για να μπορούμε να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη αλλά και τα παιδιά μας στα μάτια. Ας υποκλιθούμε για όλες αυτές τις αξίες, για τις ιδέες, για τους συμβολισμούς. Ας υποκλιθούμε ευλαβικά μπροστά σε μια πράξη που σταμάτησε το χρόνο, μπροστά στους ανθρώπους που μας έδειξαν το δρόμο αλλά και κάτι ακόμα. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι γεμάτη με ιλιγγιώδεις συναλλαγές και απύθμενες αντινομίες, ελευθερία και υποδούλωση, δημοκρατία και ολοκληρωτισμός, ομοψυχία και διχόνοια.
Ένα βιβλίο σκονισμένο στο... ράφι που λέγεται εθνικό συλλογικό ασυνείδητο. Ας το πάρουμε στα χέρια μας και ας το διαβάσουμε με προσοχή. Κάθε του σελίδα, χρυσή ή ολόμαυρη, μάς προσφέρει πλούσια, ηχηρά διδάγματα, για να δώσουμε τους δικούς μας αγώνες για την πατρίδα, τη δημοκρατία, για την ίδια μας την ψυχή». 



Δημήτρης Γερογιάννης: «Όλοι μαζί με ομοψυχία να περάσουμε στη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει»


Στην κεντρική ομιλία ο Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ Δημήτριος Γερογιάννης τόνισε ότι «79 χρόνια μετά, την επόμενη χιλιετηρίδα και στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης του ψηφιακού μετασχηματισμού, στη δεκαετία των θανατηφόρων πανδημιών και των μεγάλων παγκοσμίων εναλλαγών στις μέχρι πρότινος ισορροπίες, καλούμαστε για την ελευθερία, την πρόοδο, τη δημοκρατία και την ευημερία όλων των πολιτών της πατρίδας, όχι να ανατινάξουμε αλλά να χτίσουμε ενωμένοι τη στιβαρή νέα γέφυρα με τα γερά θεμέλια του ρεαλισμού, της γνώσης, της αυτοπεποίθησης και της εθνικής υπερηφάνειας, ώστε όλοι μαζί με ομοψυχία να περάσουμε στη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει».

Στην ομιλία του, μεταξύ αλλων, ανέφερε τα εξής:

«Τεράστια η σημερινή συγκίνηση, αλλά και η ευθύνη του καθήκοντος προς τους ήρωες μαχητές αντάρτες της μεγαλειώδους επιχείρησης ενότητας και ομοψυχίας της ανατινάξεως της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Βαρύ όμως και το προσωπικό καθήκον, μόλις λίγες ημέρες μετά την απώλεια του ανθρώπου που μου δίδαξε όσο κανείς τη σπουδαιότητα της ενότητας και τη ομοψυχίας, του πατέρα που με μεγάλωσε…

Υψηλή ευθύνη, η ομιλία για την 79η επέτειο της ημέρας της εθνικής Αντίστασης απέναντι σε κάθε κατακτητή της πατρίδας, στο επετειακό έτος των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση για την απελευθέρωση του Γένους από τον Τουρκικό ζυγό το 1821. Άλλωστε τη βραδιά της ανατινάξεως της γέφυρας, σε αυτόν τον τόπο που ανταμώνουμε να κλίνουμε το γόνι, οι ζώντες πολεμούσαν για την ελευθερία και να γραφτούν ως ήρωες στο μάρμαρο της ιστορίας όπως οι ήρωες πρόγονοι του 21 και τα πνεύματα των προγόνων ως άγγελοι και δύναμη ψυχής, βρισκόντουσαν στο πλάι τους, σε μια ακόμα μάχη του γένους, σ’ έναν ακόμα αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας. Σήμερα θα ήταν η 11η συνεχόμενη ενεργή συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πατεράδων γι’ άλλους, των παππούδων γι’ άλλους, ανεξαρτήτως σε ποια ομάδα έδωσαν τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, για την απελευθέρωση μας από κάθε ολοκληρωτικό κατακτητή στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυστυχώς όμως ένας νέος, αόρατος αμείλικτος κατακτητής, μας στέρησε και συνεχίζει να μας στερεί, τόσο αθώες ζωές συμπολιτών μας, όσο και την ίδια μας την ελευθερία, στερώντας μας την περσινή χρονιά να μπορέσουμε να τιμήσουμε την ημέρα της εθνικής Αντίστασης. Γεγονός που άπαντες στην κοινή εθνική και παγκόσμια προσπάθεια τηρήσαμε και αποδεχθήκαμε με ατομική ευθύνη και σεβασμό προς τη ζωή του συνανθρώπου.

Δεν ανταμώσαμε εδώ στον τόπο τιμής το 2020, όπως το πρωτόκολλο ορίζει. Το αληθινό όμως σπουδαίο νόημα της σημερινής επετείου τιμήθηκε τότε απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία που έδειξαν όλοι οι Έλληνες στην αντιμετώπιση της θανατηφόρου πανδημίας. Μία μάχη απέναντι στον κατακτητή ζωής με σύγχρονους μαχητές έως και αντάρτες, το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού και κάθε συμπολίτη μας και στέλεχος των φορέων αντιμετώπισης που με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, στη μάχη της αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού. Τότε ακόμα πιο δύσκολα δίχως ακόμα να έχουμε το όπλο της ελευθερίας και της ζωής, να έχουμε το εμβόλιο. 

79 χρόνια λοιπόν σήμερα και νάμαστε πάλι εδώ, να τηρήσουμε το πρωτόκολλο, να τελέσουμε την επέτειο τιμής… αλλά στ’ αλήθεια τηρούμε στο ακέραιο και στο έπακρο το νόημα και το μήνυμα στην αληθινή του ουσία αυτής της σπουδαίας επετείου? Ή δυστυχώς το παραγκωνίζουμε στο βωμό ξεπερασμένων και κενών ιδεοληψιών και εφήμερων προσωπικών σκοπιμοτήτων των όποιων ολίγων που προσπαθούν να εργαλειοποιούν τους πολλούς… ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΤΟΣ!

Η ιστορία της Ανατινάξεως της Γέφυρας του Γοργοποτάμου που έλαβε χώρα στα τιμημένα ετούτα χώματα του μολών λαβέ και της Ρούμελης του 21 με τον Ανδρούτσο από τις ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ του αρχηγού και ιδρυτού Ναπολέοντα Ζέρβα και τον ΕΑΜ ΕΛΑΣ με επικεφαλή τον Άρη Βελουχιώτη από τον ΕΑΜ ΕΛΑΣ με επικεφαλή τον Άρη Βελουχιώτη και από τις ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ του αρχηγού και ιδρυτού Ναπολέοντα Ζέρβα σε συνεργασία με τους συμμάχους έχει γραφτεί και καταγραφεί μέχρι κεραίας στο επίσημο τιμημένο μάρμαρο της εθνικής μας υπερηφάνειας στο μνημείο της παγκοσμίου ιστορίας!

Δεν φοβάται ούτε τις παραχαράξεις και αλλοιώσεις, δεν σκιάζεται διότι το μάρμαρο αυτό δεν σβήνει από σύγχρονα delete, fake news ψηφιακής προπαγάνδας και το μεγαλείο της ενότητάς του πνίγεται στη μικρότητα διχαστικών συνθηματολογιών. Η ιστορία του Γοργοποτάμου, το μεγάλο γεγονός της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, που συγκλόνισε την Οικουμένη, ανυψώνοντας το ηθικό σε συμμάχους, υποδουλωμένους και μη αλλά και ταπεινώνοντας και ντροπιάζοντας τους σκοτεινούς κατακτητές της Πατρίδος μας και του ελεύθερου κόσμου. Ο Γοργοπόταμος ως επιχείρηση αποσκοπούσε αρχικώς στην διακοπή της γραμμής εφοδιασμού της γερμανικής βορειοαφρικανικής Στρατιάς Ρόμμελ.

Η επιχείρηση διατάχθηκε από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Για το σκοπό αυτό το ΣΜΑ προσχώρησε στο καταρτισμό σχεδίο επιχείρησης στην οποία δόθηκε η συνθηματική ονομασία Χάρλιγκ. Η διαταγή εκδόθηκε στις 25/9/1942

Το όλο εγχείρημα βρήκε την ομάδα των συμμάχων Σαμποτέρ με αρχηγό τον Συνταγματάρχη Μηχανικού Έντυ Μάγιερς, υπαρχηγό τον Ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ αλλά και τον Έλληνα υπολοχαγό Θέμι Μαρίνο κατά την περίοδο συγκρότησης των ανταρτικών ομάδων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ μόλις λίγους μήνες από την έξοδο στα βουνά του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη.

Μετά τον απαραίτητο χρόνο εξασφάλισης των επαφών και κατόπιν πολλών δυσκολιών ο Συν/χης Έντι Μάγιερς ενημέρωσε τον αρχηγό του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη για τον σκοπό της αποστολής των Βρετανών στη Ρούμελη και τη διάθεση δύναμης ανταρτών για την εξουδετέρωση της ιταλικής φρουράς της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Την 12η Νοεμβρίου στο Αργύρι ο Ναπολέοντας Ζέρβας αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση του ελληνόφωνου Ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ που τον συνάντησε στις 10 Νοεμβρίου και ξεκινούν για το Γοργοπόταμο. Μετά τη συνάντηση στη Βίνιανη με τον Άρη στις 15 Νοεμβρίου ο Άρης και ο Ζέρβας, ο Ζέρβας και ο Άρης, έσυραν το χορό στην πλατεία στο Γαρδίκι όπου και η ιστορική φωτογραφία και την άλλη ημέρα ξεκίνησαν.

Ο Έντι Μάγιερς συνάντησε το Ζέρβα στη σπηλιά της Γκιώνας στις 19 Νοεμβρίου του 42 και την επόμενη στις 20 στο χωριό Μαύρο Λιθάρι συνάντησε τον Άρη ο οποίος αποδέχθηκε με δική του πρωτοβουλία. Είχαν χαθεί όμως από τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου πενήντα πολύτιμες ημέρες. Εκεί ο Μάγιερς ανακοίνωσε τη διαταγή του ΣΜΑ για ότι η επιχείρηση τίθετο υπό του Στρατηγού Ζέρβα και κάλεσε άπαντες να πειθαρχήσουν δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα κάτι που τήρησε υποδειγματικά και ο Βελουχιώτης μέχρι το πέρας της αποστολής. Η αποστολή εξελίχθηκε τη νύχτα της 25ης προς την 26ην με τη συμμετοχή των δυνάμεων των συμμάχων, των ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ του Ζέρβα των ανταρτών του ΕΛΑΣ του Άρη και των 6 ενόπλων της ομάδας Καραλίβανου.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το απρόοπτο της ταυτόχρονης διέλευσης ενός βραδέως κινούμενου σιδηροδρομικού συρμού και την ισχυρή αντίσταση των 136 Ιταλών στο νότιο και το βόρειο φυλάκιο γεγονότα που μετέτρεψαν την καταδρομή σε εκ παρατάξεων μάχη επιτεύχθηκε η εξουδετέρωση του εχθρού και πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες σαμποτάζ και πέρασε στην ιστορία ως μία κορυφαία δολιοφθορά του Β Παγκοσμίου πολέμου και η μεγαλύτερη εξ όλων των αντιστάσεων των κατεχομένων από τον άξονα χωρών. Ο Γοργοπόταμος αποτέλεσε έκρηξη αντίστασης και αφύπνισης σε όλη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη και αναβάθμισε στα σχέδια των συμμάχων την σπουδαιότητα της στήριξης των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων.

Το μήνυμα της επίτευξης του Γοργοποτάμου κινδύνεψε και κινδυνεύει να αλλοιωθεί από τη μονομέρεια και το φανατισμό δίχως να υπάρχει ο σεβασμός στους προστρέξαντες τότε που δεν έκαναν την επιλογή τους σύμφωνα με κίνητρα που τους αποδόθηκαν αργότερα. Ήταν όλοι τους αγαθών προθέσεων γεμάτοι από τη λαχτάρα της λευτεριάς και τον πόθο της τιμωρίας του κατακτητή. Όσα ακολούθησαν τον ηρωικό Γοργοπόταμο είναι διαιρετικά, θλιβερά, τραγικά και αδελφοματωμένα. Χρέος όλων μας είναι να τα γνωρίζουμε πέρα της παραχάραξης και της προπαγάνδας ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να κρατήσουμε ως άσβεστη εθνική φλόγα το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας υπό τη γαλανόλευκη και μόνο.

Αυτό είναι το μήνυμα και αγαπητέ οικοδεσπότη Δήμαρχε εδώ είναι το κάλεσμα των καιρών που πρέπει να υπογραφτεί με πράξεις την επόμενη 80η επέτειο με την ευχή να έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Να αφήσουμε πίσω κάθε λάθος και να προχωρήσουμε με το σωστό δρόμο της ενότητας! Να χτίσουμε τη γέφυρα να περάσουμε με ρεαλισμό στη νέα εποχή με όχημα την ενότητα και με όπλο την εθνική ομοψυχία! Ας γίνει η επόμενη επέτειος κυρίως με νέους και παιδιά από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια με τη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε ένα συνέδριο εθνικής ενότητας και όλοι εμείς να ακούμε από κάτω και οι ήρωες του Γοργοποτάμου να καμαρώνουν από ψηλά! Πεδίο δόξης λαμπρό και ελπιδοφόρο και εμείς στο πλευρό σας για ότι χρειαστεί!
Εμείς που σήμερα όπως κάθε χρόνο προσφέρουμε την παραδοχή μας σε όλους τους αγνούς Έλληνες που πολέμησαν τους κατακτητές ναζί και κάθε ολοκληρωτισμό και τη θερμή μας ευγνωμοσύνη στους πρωτοπόρους του Γοργοποτάμου που όπως γράφτηκε από τον Γουντχάουζ “Χωρίς τον Στρατηγό Ζέρβα δεν θα γινόταν και χωρίς τον Άρη δεν θα πετύχαινε!”

Σκύβουμε με τη σκέψη μας στους ξεχασμένους τάφους των αδικημένων νεκρών της εθνικής αντίστασης και αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές. Ας στέκει πάντα ο Γοργοπόταμος παράδειγμα ορθό νικηφόρας προσπάθειας των ενωμένων Ελλήνων». 


• Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι Οργανώσεις Μελών της Λαμίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 79η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τίμησαν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ ΄Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού την Κυριακή 28/11/2021 στις 10.00 π.μ. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο χώρο των επίσημων εκδηλώσεων στη γέφυρα του Γοργοποτάμου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης. Παρών στον επίσημο εορτασμό ήταν και ο πρώην βουλευτής Αποστόλης Καραναστάσης.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness