Με την παρουσία Υπουργών ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας - Στην ατζέντα το μείζον θέμα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων
Με υψηλή εκπροσώπηση εκ μέρους της Κυβέρνησης ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης είναι στα Γιάννινα για το ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ με θέμα «οι Περιφέρειες στη νέα εποχή».
Το ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ έχει ως θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή».
Η πρώτη μέρα ηταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, ενώ η δεύτερη αύριο είναι αφιερωμένη στα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση, με έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η επιτελικότητα του κράτους χρήζει περιφερειακής αποκέντρωσης και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ζητούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου των περιφερειαρχών.
Στις εργασίες του συνεδρίου είναι παρών και θα μιλήσει και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
Σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις δέκα το πρωί και η βασική θεματική ενότητα θα αφορά στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ρόλο των Περιφερειών θα μιλήσει ο Περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Γ.Γ. ∆ημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης ∆ημήτρης Σκάλκος, και ο πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ Πλάτων Μαρλαφέκας.
Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας: «Κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να μας ξημερώσει»
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ευχήθηκε το φετινό συνέδριο, να σηματοδοτήσει όντως την είσοδο των Περιφερειών στη «νέα Εποχή».
«Μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις πρέπει επιτέλους να μπούμε σε μια νέα παραγωγική περίοδο.
Το έχει ανάγκη η πατρίδα μας, το έχουν ανάγκη οι πολίτες μας» σημείωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Η νέα περίοδος σημαδεύεται από τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει επηρεάσει άλλες λίγο, άλλες πολύ όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού Κυβέρνηση και Περιφέρειες, βάζοντας την στις άμεσες προτεραιότητες.
Κατά σύμπτωση και τα δύο Συνέδρια που προγραμματίστηκαν στα Γιάννενα, «έρχονται» μετά από δύο μεγάλες καταστροφές: Το 2018 είχαμε τις πυρκαγιές στο Μάτι. Φέτος τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Αύριο κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να μας ξημερώσει και ποιος θα καλείται να απολογείται καθώς κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής».
Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνουν αναλυτικές τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα που άπτονται των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας - Αυτοδιοίκησης.
Ν. Κεραμέως: Στόχος, πιο ισχυρές και αποτελεσματικές περιφέρειες για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη
«Στόχος μας, είναι περιφέρειες πιο ισχυρές, πιο αποτελεσματικές με περισσότερα και πιο αποδοτικά θεσμικά χρηματοδοτικά ψηφιακά εργαλεία, με ενισχυμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, με σαφείς κανόνες, με διαφάνεια» τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Η υπουργός επισήμανε πως το Συνέδριο γίνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες συνολικά και τόνισε: «Στόχος, στο υπουργείο Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας, θα γίνει αποδέκτης ποιοτικών υπηρεσιών».
H κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στους δύο άξονες, τον πρώτο που αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ και τον δεύτερο ο οποίος σχετίζεται ευρύτερα με την Δημόσια Διοίκηση και με το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης σε κάθε επίπεδο.
Σημαντική αναφορά έκανε η υπουργός, στον Προϋπολογισμό 2024 που κατατέθηκε χθες στην Βουλή: «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια δίνονται αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις οριζόντιες, αυξήσεις σε επιμέρους κατηγορίες. Κατηγορίες που αφορούν για παράδειγμα στο επίδομα τέκνων.
Αύξηση 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης γιατί αποδίδουμε μεγάλη σημασία στους ρόλους αυτούς, σε εκείνους τους προϊσταμένους, τμηματάρχες, διευθυντές, που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης καίριες για την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Και βεβαίως πάνω από αυτό, έρχεται και ο θεσμός του οικονομικού μπόνους- στόχος μας δε είναι να επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο.
Άρα όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι να υπάρχει οικονομική επιβράβευση επιπλέον των αυξήσεων που ανέφερα».
Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να αποτιμούν οι ίδιοι οι πολίτες την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν σε κάθε επίπεδο, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης είτε κεντρικής διοίκησης και συμπλήρωσε ότι υπάρχει στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης ένα σύστημα μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να αποτιμούν τις υπηρεσίας που τους παρέχουν και οι ΟΤΑ και η κεντρική κυβέρνηση και ευρύτερα οι φορείς του Δημοσίου.
Ειδικότερα, είπε πως θα μπορούν να αποτιμήσουν σε τι βαθμό λύνουν τα προβλήματα τους, σε τι βαθμό γίνονται πραγματικά αποδέκτες μιας ποιοτικής υπηρεσίας. «Οι λόγοι είναι δύο, για να ενδυναμώσουμε τη φωνή των πολιτών και ο δεύτερος είναι η ώθηση της Δημόσιας Διοίκησης σε μία βελτίωση.
Στόχος μας είναι το Δημόσιο να γίνει πιο ευέλικτο, πιο αξιοκρατικό, πιο φιλικό, πιο αποδοτικό προς τους πολίτες» τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.
Θ. Λιβάνιος: Ζητούμενο οι ξεκάθαροι κανόνες και ρόλοι μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων
«Ξεκάθαρους κανόνες και ρόλους», ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και του δήμους, ζήτησε κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Ο υπουργός επισήμανε πως η μοναδική θητεία της απλής αναλογικής που βρίσκεται στη λήξη της, δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Βαδίζοντας στην έναρξη της νέας θητείας, νιώθω την ανάγκη να πω κάτι, ήρθε η ώρα να συστηθούμε και πάλι…είμαστε το κεντρικό κράτος. Πρέπει να χαράσσουμε την επιτελική πολιτική, να χαράσσουμε το γήπεδο.
Είστε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να είστε αρμόδιοι για θέματα που αφορούν την περιφέρεια σας. Οι δήμοι πρέπει να είναι αρμόδιοι για θέματα που αφορούν τον δήμο τους. Αν δεν κλείσουμε αυτή τη βασική συμφωνία, δεν θα αποφασίσουμε ποτέ τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί θα είναι πάντα συμπιεσμένη στους δήμους, που είναι πρώτος βαθμός και είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και στο κεντρικό κράτος».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, πως για να ωριμάσει περισσότερο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, «χρειάζονται οι ξεκάθαροι κανόνες και οι ξεκάθαροι ρόλοι, που θα διευκολύνουν, διότι όπου δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διότι κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ή αν την αναλάβει βρίσκεται απολογούμενος (…) υπάρχει πλέγμα αρμοδιοτήτων στο οποίο μπλέκονται, συμπλέκονται, ενίοτε διαπλέκονται και δεν είναι ξεκάθαρη κατάσταση, δεν μπορεί κανένας να λογοδοτήσει».
Ο υφυπουργός επισήμανε πως 13 χρόνια του θεσμού λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει κώδικας, νομοθεσία για την λειτουργία της και έκρινε αναγκαίο, ως ένα μεγάλο έργο, την σύνταξη ενιαίου κώδικα α/βαθμιας κα β/βαθμίας Αυτοδιοίκησης.