Μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών καταστροφών ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης
Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας προς την ΚΕΕΕ, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Χώρας και τους Βουλευτές της Φθιώτιδας,σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών καταστροφών |
"Αγαπητέ Πρόεδρε,
Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα βίωσε τεράστιες καταστροφές ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών και των σφοδρών βροχοπτώσεων με αποκορύφωμα τις περιοχές του Έβρου και πρόσφατα της Θεσσαλίας. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μας και παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας παραπέμπει σε εικόνες αποκάλυψης. Πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σίγουρα ως πολιτεία και κοινωνία μας βαραίνουν και διαχρονικές ευθύνες που οφείλουμε επιτέλους κάποια στιγμή να αναζητήσουμε και να καταλογίσουμε. Η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το μέλλον διαφαίνεται δυστοπικό.
Η μεγάλη απώλεια ζωικού & φυτικού κεφαλαίου καθώς και καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τις πυρκαγιές στον Έβρο, η καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων & οι ανυπολόγιστες ζημιές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο που θα διαρκέσει χρόνια.
Η Θεσσαλία, η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,2% (στοιχεία 2020), είναι από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ.
Το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τις τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου, θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγροτική οικονομία & παραγωγή. Οι οικονομικές συνέπειες που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία τους επόμενους μήνες ή/και χρόνια, θα είναι ανυπολόγιστες. Τούτες τις δύσκολες ώρες, η πολιτεία πρέπει να ενεργήσει άμεσα εντείνοντας τις προσπάθειες των μηχανισμών αποτύπωσης των ζημιών για να έχουμε πλήρη εικόνα της οικονομικής καταστροφής προχωρώντας στην αποκατάσταση τους σε υποδομές (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, δρόμους) ώστε να λειτουργήσουν ξανά πόλεις και χωριά. Παράλληλα, να βάλει μπρος την εκπόνηση ενός στοχευμένου project επιχειρηματικής & κοινωνικής επανεκκίνησης των πληγεισών περιοχών.
Ως προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε πως τα μέτρα θα πρέπει να έχουν βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.
Ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προτείνουμε τα εξής:
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:
Ειδικό πρόγραμμα στήριξης των πληγεισών περιοχών για την αναγέννηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα «τρέξει» συμπληρωματικά & παράλληλα με τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Να εκπονηθεί δηλαδή ένας «Αναπτυξιακός Νόμος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» με ωφελούμενους αποκλειστικά όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ίδρυσης, εγκατάστασης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων.
|