Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης από το βήμα της Βουλής: «Μνημείο ανικανότητας και αναλγησίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. για τη ΛΑΡΚΟ»

Με ομιλία στη Βουλή παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης για την τροπολογία, με την οποία ολοκληρώνεται η εγκληματική μεθόδευση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. εις βάρος της ΛΑΡΚΟ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Όταν, το Φεβρουάριο του 2020, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζαμε ότι η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε αποκλειστικά από τους Βουλευτές της Ν.Δ., συνιστούσε την αρχή του τέλους για τη μεγάλη μεταλλευτική βιομηχανία, τη ΛΑΡΚΟ, δεν πιστεύαμε ότι επί 4 χρόνια θα μπορούσατε να επιδοθείτε σε ένα ρεσιτάλ ανικανότητας, αναλγησίας και αδιαφορίας αναφορικά με την εταιρεία και τους ανθρώπους της.

Θα ρωτούσε κάποιος: Περίμενες κάτι καλύτερο από τους ανθρώπους, που τα προηγούμενα χρόνια, διαχειριζόμενοι τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, την οδήγησαν σε απώλεια 500 εκ. ευρώ από την περίοδο του Hedging; Περίμενες κάτι καλύτερο από εκείνους, που διόριζαν συγγενείς τους στη ΛΑΡΚΟ αυξάνοντας κατακόρυφα τους μισθούς τους;

Αναφέρομαι στον πατέρα του κ. Σκρέκα, ο οποίος διορίστηκε Πρόεδρος στη ΛΑΡΚΟ με 7.000 ευρώ μισθό και αύξησε το μισθό του στις 9.000, ενώ στη συνέχεια διόρισε τη σύζυγο του πρώην Υπουργού και το συμπέθερό του! Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν περιμέναμε και αυτή την κατάντια. Το 2020, ο τότε Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Σταϊκούρας ανέφερε: “Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.

Επιδιώκουμε τη διατήρηση της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη”. Φοβερή η ταχύτητα που επιδείξατε… Και συνέχιζε: “Στόχος να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής οικονομίας”!

Εξηγήστε μας: Πώς εισήλθε η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, όταν από τον Αύγουστο του 2022 δεν παράγει απολύτως τίποτα; Ποια είναι η “αναπτυξιακή τροχιά της Ν.Δ.” με απολυμένους εργαζομένους, εργοστάσιο που δεν παράγει και δε συντηρείται, στο οποίο μπαίνουν οι εργαζόμενοι και κάνουν το σταυρό τους πριν από κάθε βάρδια για να βγουν ζωντανοί από ένα υπό κατάρρευση εργοστάσιο;

Ο κ. Σταϊκούρας, μάλιστα, προσέθετε: “Με βασική επιδίωξη την προστασία των εργαζομένων, η θέση της ΛΑΡΚΟ σε ειδική διαχείριση δεν αποτελεί λόγο λύσης της εταιρείας, δε συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεών της. Εν συνεχεία, ήρθαν τροπολογίες, που δρομολόγησαν όλα όσα υποτίθεται δε συνεπαγόταν η ψήφιση της τότε τροπολογίας. Και έκλεινε: “Πράττουμε το καλύτερο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία”! Μάλλον οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι προς όφελός τους όλες αυτές οι διαδικασίες. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί για… το καλό τους! ».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Ότι είναι προς όφελος της εταιρείας δεν το αντιλαμβάνονται προφανώς ούτε οι Βουλευτές της Ν.Δ. γιατί σήμερα δεν τοποθετείται ούτε ένας Βουλευτής από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κοζάνη, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Γιατί απουσιάζουν οι Βουλευτές της Ν.Δ.; Δε θέλουν να πάρουν τα συγχαρητήρια και το χειροκρότημα των πολιτών; Γιατί κρύβονται; Γι’ αυτό το λόγο, καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάντια της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας. Αυτός είναι ο στόχος σας για τη βαριά βιομηχανία στη χώρα μας;

Αν η χώρα μας είναι μόνο ήλιος και ξαπλώστρες και δε θέλετε βαριά βιομηχανία, να μας το πείτε. Δεν μπορείτε, επί 4 χρόνια, να τυραννάτε μια ολόκληρη κοινωνία και εκατοντάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Η “παραγωγική ανασυγκρότηση”, στην οποία αναφέρεστε, θα γίνει με μετακίνηση εξειδικευμένων εργαζομένων βαριάς βιομηχανίας σε Κέντρα Υγείας και σε Δήμους; Άνθρωποι, που εργάζονται επί 30 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, εργάζονταν οι γονείς τους, οι παππούδες τους και έχουν μια μοναδική τεχνογνωσία, θα απασχοληθούν σε Κέντρα Υγείας;

Αυτή την “παραγωγική ανασυγκρότηση” ευαγγελίζεστε και σχεδιάζετε; Πολλά συγχαρητήρια!» Παράλληλα, συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Είναι μνημείο ανικανότητας το γεγονός ότι, στην τροπολογία του Φεβρουαρίου του 2020 αναφερόσασταν σε “εκκαθάριση εν λειτουργία” και δεν καταφέρατε ούτε αυτό να εξασφαλίσετε!

Να την εκκαθαρίσετε, να την πουλήσετε, να τη μεταβιβάσετε σε ιδιώτη εν λειτουργία. Από τον Αύγουστο του 2022 έχει παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας. Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την “τιμή” (!) στους εργαζομένους να τους συναντήσει – επί 4 χρόνια ούτε που ήξερε για τη ΛΑΡΚΟ – και υποσχέθηκε ότι “θα ασχοληθεί ο ίδιος”… Ασχολήθηκε και φέρανε αυτή την τροπολογία, η οποία τελειώνει οριστικά τη ΛΑΡΚΟ… Τόσο πολύ ασχολήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός!

Ο δε Υπουργός του ανέφερε ότι “οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται”. Κύριε Υπουργέ, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Κανένας στην εταιρεία δε θέλει να κάθεται και να πληρώνεται. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μετακλητοί της Ν.Δ.. Δε θέλουν πάσης φύσεως “προγράμματα” και να κάθονται και να πληρώνονται. Θέλουν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, να εργάζονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να παράγουν ένα προϊόν, το οποίο είναι 100% εξαγώγιμο. Έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους σχόλια από πλευράς της Ν.Δ. όταν “παπαγαλάκια-δημοσιογράφοι” μιλούν για “επίδομα γαλοπούλας”, τα προηγούμενα χρόνια… Όμως, κάποια στιγμή η ανοχή φθάνει στα όριά της».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε: «Ο Υπουργός κ. Πετραλιάς είπε ότι “θέλουμε να λειτουργήσει το εργοστάσιο”. Πολύ πρωτότυπος τρόπος είναι αυτός… να απολύετε τους εργαζόμενους, να σταματάτε την παραγωγή, αλλά να μας λέτε ότι και εσείς θέλετε να λειτουργήσει το εργοστάσιο! Πείτε μας μια πρωτοβουλία, που λάβατε επί 4 χρόνια, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Δηλαδή, αν δε θέλατε να λειτουργήσει, τι θα κάνατε; Το κλείσατε, διώξατε τον κόσμο και την περασμένη Τρίτη, οι δικηγόροι του Δημοσίου έκαναν κάτι πρωτοφανές: επικαλέστηκαν μια τροπολογία, η οποία δεν είχε ψηφιστεί!

Παρ’ όλα αυτά, μας λέτε ότι θέλετε κι εσείς να λειτουργήσει! Ποιον κοροϊδεύετε; Μιας που αρέσκεστε να μιλάτε για περιφερειακή ανάπτυξη και το δημογραφικό, ελάτε στη Λάρυμνα, στη Μαλεσίνα και στο Μαρτίνο, που επί 4 χρόνια οι άνθρωποι ζουν μέρα με τη μέρα και δεν μπορούν να προγραμματίσουν τι θα κάνουν 2 ή 3 μήνες μετά. Εκεί τους έχετε οδηγήσει. Πολλοί από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη φύγει και έχουν αναζητήσει εργασία, έχοντας εγκαταλείψει τις περιουσίες τους, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, ενώ οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής ζουν μέσα στην αβεβαιότητα. Και μετά μας λέτε για περιφερειακή ανάπτυξη και προτάσεις επίλυσης του δημογραφικού…».


Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ


Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι τροπολογίες για τη ΛΑΡΚΟ, την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες και την έκθεση της ΤτΕ όταν διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για απιστία η οποία στρέφεται κατά πιστωτικού ιδρύματος που αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων ή οφειλών ή κατά του ΤΧΣ ψηφίστηκαν από τους βουλευτές της βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψήφισε η αντιπολίτευση. Οι τροπολογίες έγιναν δεκτές με 159 «ναι» και 139 «όχι».

«Η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν θα παίρνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο, για να τα δίνουμε σε μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία; Θα παίρνουμε λεφτά τα οποία θα αφαιρούμε από κάπου αλλού;», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ.

«Όταν μιλάει κάποιος για το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε να βλέπουμε όλα τα δεδομένα. Είναι η ΛΑΡΚΟ μια κερδοφόρα επιχείρηση που κάποιος αποφάσισε να την κλείσει; Είναι μια εταιρεία η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το 2020, επί δικής μας κυβερνήσεως, με 110 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργεί, για να πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων. Είναι μια εταιρεία που έχει προξενήσει την παρέμβαση και τιμωρία λόγω κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μη ανακτήσεως των κρατικών ενισχύσεων. Είναι μια εταιρεία η οποία χρωστάει 340 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή σε οργανισμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ήθελα να καταλάβω, η κρίση της αντιπολίτευσης είναι ότι πρέπει να συνεχίσει με αυτές τις συνθήκες; Αυτή τη στιγμή αν αποφασίζαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε, μπορεί να χρειαζόμασταν 500 εκατομμύρια για να πληρώσουμε αυτή την εταιρεία. Να ρωτήσω αυτά τα 500 εκατομμύρια δεν θα τα πάρουμε από τον προϋπολογισμό; Ο προϋπολογισμός δεν έχει πληρωθεί από ανθρώπους που επίσης έχουν παιδιά και οικογένειες;», διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας.

 

Μ. Βορίδης: Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία

«Η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν θα παίρνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο, για να τα δίνουμε σε μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία; Θα παίρνουμε λεφτά τα οποία θα αφαιρούμε από κάπου αλλού;», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε ότι κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να γίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι. «Η τροπολογία δεν έχει κάνει σε τίποτα με το αντικείμενο της δίκης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Όταν μιλάει κάποιος για το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε να βλέπουμε όλα τα δεδομένα. Είναι η ΛΑΡΚΟ μια κερδοφόρα επιχείρηση που κάποιος αποφάσισε να την κλείσει; Είναι μια εταιρεία η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το 2020, επί δικής μας κυβερνήσεως, με 110 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργεί, για να πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων. Είναι μια εταιρεία που έχει προξενήσει την παρέμβαση και τιμωρία λόγω κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μη ανακτήσεως των κρατικών ενισχύσεων. Είναι μια εταιρεία η οποία χρωστάει 340 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή σε οργανισμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ήθελα να καταλάβω, η κρίση της αντιπολίτευσης είναι ότι πρέπει να συνεχίσει με αυτές τις συνθήκες; Αυτή τη στιγμή αν αποφασίζαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε, μπορεί να χρειαζόμασταν 500 εκατομμύρια για να πληρώσουμε αυτή την εταιρεία. Να ρωτήσω αυτά τα 500 εκατομμύρια δεν θα τα πάρουμε από τον προϋπολογισμό; Ο προϋπολογισμός δεν έχει πληρωθεί από ανθρώπους που επίσης έχουν παιδιά και οικογένειες; Που θέλουν αυτά τα 500 εκατομμύρια να πάνε στην υγεία; Να πάνε στην παιδεία;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης για την παρουσία πληρεξούσιας του δημοσίου, στο μονομελές πρωτοδικείο όπου εκδικάστηκε η προσφυγή των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη. «Να πω την αμαρτία μου. Δεν ξέρω τι είπε, δεν ξέρω ποιος ήταν ο ισχυρισμός της, δεν ξέρω τι εννοούσε και πάντως, από αυτό που διαβάζω, το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχει αυτή η τροπολογία με τη δίκη η οποία υπήρχε σε εκκρεμότητα και έπρεπε να κριθεί», είπε ο κ. Βορίδης.

«'Εχουν δαπανηθεί ιλιγγιώδη ποσά σε στελέχη σας, προτού οδηγήσετε τη ΛΑΡΚΟ εκεί που την οδηγήσατε. Εισπράχθηκαν παχυλότατοι μισθοί. Από το 2012-2013 προσπαθείτε, μέσω των κυβερνήσεων σας να αποσείσετε τις ευθύνες για την κακοδιαχείριση, μέσω της ιδιωτικοποίησης και τώρα θέλετε να μετακυλήσετε τις ευθύνες σας στους εργαζόμενους», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Πρέπει να αποσύρετε την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτή η τροπολογία είναι μια τροπολογία εγκληματική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει σιδηρονικέλιο και η τροπολογία αφορά 800 εργαζόμενους. «Ήδη από το 2020 με δική σας τροπολογία έχει υπάρξει μείωση μισθών και η δέσμευση η εταιρεία να είναι σε λειτουργία. Και έρχεστε τώρα να δώσετε τη δυνατότητα η εταιρεία να κλείσει», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από τη μνήμη του κ. υπουργού για τις οφειλές της ΛΑΡΚΟ. Έχει όμως ένα κενό μνήμης ποιος δημιούργησε τις οφειλές. Ποιος είχε διορίσει τον διοικητή της ΛΑΡΚΟ, όταν ελήφθη η απόφαση να τριπλασιαστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό; Μήπως ήταν στέλεχος της ΝΔ;», είπε ο επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης και πρόσθεσε: «κάποιοι εξ αυτών των στελεχών της ΛΑΡΚΟ, ήταν συγγενείς βουλευτών, υπουργών της ΝΔ. Ρωτήστε τον κ. Σκρέκα αν γνωρίζει κάτι».

«Τον γίγαντα της ελληνικής βιομηχανίας, με το νικέλιο στα ύψη, τον οδηγούν αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την απαξίωση και βεβαίως, τους εργαζόμενους σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι η τροπολογία «δίνει την ευχέρεια στον διαχειριστή να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τους χώρους δουλειάς, βάζει ουσιαστικά, πρακτικά, τυπικά ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».

«Η κυβερνητική πολιτική είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εδώ και 4,5 χρόνια δίνουν αγώνες. Η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Θα οργανώσουν ακόμη περισσότερο τους αγώνες τους για να μεθοδεύσουν την ακύρωση της αντεργατικής πολιτικής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ουρανοκατέβατα ήταν; Από τον ουρανό πέσανε; Δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις, τόσα χρόνια που διαχειρίστηκαν τη ΛΑΡΚΟ; Από τη δεκαετία του 80 η ΛΑΡΚΟ ήταν κρατική εταιρεία. Οι διοικήσεις που όριζαν οι κυβερνήσεις δεν είχαν ευθύνες; Ποιοι ευθύνονται που η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε με μια ενεργοβόρα διαδικασία να αξιοποιεί μεταλλεύματα;», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσμίως. «Η συγκεκριμένη βιομηχανία στο παρελθόν έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα έχει κάνει και πάρα πολλές εξαγωγές», επισήμανε ο βουλευτής.

«Παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη. Συνεχίζετε την ίδια αντεργατική πολιτική. Απαξιώνετε με τον χειρότερο τρόπο τα ασημικά και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Φυσικά και δεν πρόκειται να υπερψηφίσουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος.

«Η οικογένεια Σκρέκα έπαιρνε 16 χιλιάρικα το μήνα από τη ΛΑΡΚΟ. Νομίζω ότι είναι άδικο από τη μεριά σας να μην φέρετε τιμητικά σήμερα αυτή την τροπολογία με υπογραφή του κ. Σκρέκα. Θα έπρεπε να βρείτε έναν τρόπο για να ολοκληρωθεί αυτή η λεηλασία, αυτό το πλιάτσικο το οποίο ζούμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος που κατήγγειλε διαχρονική κακοδιαχείριση από προηγούμενες διοικήσεις στη ΛΑΡΚΟ.

«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ πάει ουσιαστικά να βάλει τέλος σε αυτή τη μεγάλη εγχώρια επιχείρηση, απολύοντας το σύνολο των εργαζομένων και χάνοντας αυτό το σημαντικό κεφάλαιο όπου έχουμε γνώσεις», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος που κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπουδή εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

«Με αλαζονεία και κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει το μήνυμα των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση κατέθεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια κατάπτυστη τροπολογία για να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, να πετάξει τους εργαζόμενους στα προγράμματα ανεργίας και να οδηγήσει τα χωριά πέντε νομών της χώρας σε μαρασμό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Πρόκειται για άλλη μια μαύρη σελίδα στο αντιλαϊκό καρνέ της κυβέρνησης, ικανοποιώντας με πίστη και προσήλωση τις απαιτήσεις των καπιταλιστών».

Για «πρωτοφανή και ανήκουστη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη», μίλησε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. «Διεκδίκησε η Κυβέρνηση διά αυτής της τροπολογίας να παρέμβει σε εν εξελίξει δίκη ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότρια εταιρεία για να την καταστήσει τη δίκη άνευ αντικειμένου, για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι ούτε δικαστικά να διεκδικήσουν την προστασία του δικαιώματός τους στην εργασία», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Την απόσυρση της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ ζήτησε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας. «Η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά καταθέτει την τροπολογία της τελευταίας στιγμής με την οποία ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ θα μπορεί να μεταβιβάσει το ενεργητικό της μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης στο σύνολό της, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Βλέπουμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αναιρεί δικά της νομοθετήματα, με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσει ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των εργαζομένων της πολύπαθης εταιρείας», είπε ο κ. Βορύλλας.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση εν δυνάμει θησαυρός του ελληνικού δημοσίου, ακόμη και αν υπάρξει μετοχικό σχήμα δημοσίου και ιδιωτών», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.

«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ δίνει την εξουσία στον ειδικό διαχειριστή να μπορέσει να κλείσει την επιχείρηση. Και το σκανδαλώδες στοιχείο σε αυτή την τροπολογία είναι ότι με την παράγραφο 4 έχει αναδρομική ισχύ από την 17η Ιουνίου 2024. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε δικαστική απόφαση η οποία παρέτεινε τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, προσωρινά τουλάχιστον, και η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να εναντιωθεί σε αυτή την απόφαση και το έκανε νομοθετώντας αναδρομικά και με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στο έργο της Δικαιοσύνης», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ ήγειρε η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία δια της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων στους οποίους θέλει να χαρίσει μια κερδοφόρα επιχείρηση, στρατηγικής σημασίας, ως η μοναδική στην ΕΕ, που παράγει σιδηρονικέλιο, και η οποία που μπορεί να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η τροπολογία παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, γιατί, μεταξύ άλλων, παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, γιατί επιδιώκει να στερήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να αναζητήσουν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη, γιατί στερεί το δικαίωμα έννομης προστασίας των εργαζομένων, γιατί πετάει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους αν και είναι εξειδικευμένοι υπάλληλοι, γιατί δεν προστατεύει την εργασία, γιατί παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, γιατί παραβιάζει τις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις για την κατάθεση τροπολογιών. Προειδοποίησε επίσης ότι οι υπουργοί που έχουν συνυπογράψει την τροπολογία και εκείνοι που την ψηφίσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της ζημίας σε βάρος του δημοσίου.

«Το μόνο που πάσχει αντισυνταγματικότητας είναι η αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την τροπολογία πάσχουν από ποινικές ευθύνες, δείχνοντας άγνοια του ίδιου μας του πολιτεύματος που ορίζει ότι ο βουλευτής δεν διώκεται για ψήφο που δίνει, εντός των καθηκόντων του. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απειλεί δηλαδή βουλευτές για την ψήφο τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης. Ιδίως για τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι η Βουλή έχει τη νομοθετική εξουσία και η δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια που απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας και που υπόκεινται στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από τη συμπολίτευση.