Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Πατριωτισμός της Υγείας ! (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Στην Κίνα οταν οι αρχές εκεί αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας , είχαν αναρτηθεί τεράστια πανό στους δρόμους με το σύνθημα ''Είναι ευθύνη ολων να πολεμήσουμε τον ιό ''.
Το θεμέλιο του ανθρώπινου πολιτισμού , εκεί δηλαδή που στηρίχθηκε κατα την γνώμη μας η γενική πρόοδος που απολαμβάνουμε σε ολα τα επίπεδα είναι η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων και ολων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων . Το γεγονός δηλαδή οτι δεν ζούμε σε εναν ακρως ανταγωνιστικό κόσμο οπου κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας αλλά οτι ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες οπου ολοι αγωνιζόμαστε για την εξυπηρέτηση των ατομικών μας συμφερόντων , συμφωνώντας ομως εκ των προτέρων σε ενα πλαίσιο κανόνων .
Και αυτό γιατί εχουμε αποδεχτεί οτι ''τη ζωή μας δεν την κυβερνά μόνο το συμφέρον αλλά την κυβερνούν και οι ιδέες και επειδή ακριβώς την κυβερνούν και οι ιδέες , γι'αυτό είναι βιώσιμη η ζωή'', οπως συνήθιζε να λέει ο γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου .
Το ερέθισμα για τον πρόλογο αυτό μου εδωσαν δύο ειδήσεις που σημάδεψαν την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών . Η πρώτη είδηση εχει να κάνει με την μικρή ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες γιατρούς να συστρατευτούν και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας . Αυτή η αρνηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας να βάλει πλάτη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία , υποχρεώνει σήμερα την κυβέρνηση να σκεφτεί τη λύση της επίταξης . Η δεύτερη είδηση εχει να κάνει με το μεγάλο ποσοστό υγειονομικών που δεν εχουν εμβολιαστεί κατα του covid , παρα το οτι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και ερχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον φονικό ιό που εχει σκοτώσει πάνω απο 7.000 συνανθρώπους μας και εχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες αλλους .
Στο θέμα της πανδημίας ολοι δοκιμάζονται και θα βγούμε νικητές απο ολη αυτή την περιπέτεια που ζούμε ενα χρόνο τώρα , μόνο οταν καταφέρουμε να γείρουμε την πλάστιγγα προς την πλευρά του πατριωτισμού της υγείας . Απο την αρχή ηταν φανερό οτι δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την τεραστίων διαστάσεων υγειονομική κρίση , αν αφήσουμε μόνη της μια κυβέρνηση να πολεμά την πανδημία . Αυτό τον πόλεμο καμία κυβέρνηση οση αποφασιστικότητα κι αν επιδείξει , δεν θα καταφέρει να τον κερδίσει αν δεν εχει δίπλα της την κοινωνία . Με αλλα λόγια για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοιού , χρειάζεται να ενισχύσουμε την αλυσίδα της συνεργασίας , της κοινωνικής υπευθυνότητας , της αλληλοβοήθειας , του εθελοντισμού , την αίσθηση του καθήκοντος και οτι ολοι αγωνιζόμαστε για εναν κοινό σκοπό . Τη δημόσια υγεία .
Η συνεργασία κυβέρνησης , υγειονομικών και απλών πολιτών για την τήρηση των μέτρων , επέτρεψε στην Ελλάδα να τα πάει πολύ καλύτερα στην πανδημία απο αλλες χώρες με πιο προηγμένα συστήματα δημόσιας υγείας . Σε μια εκρηξη εθνικής αλληλεγγύης ,τη χρονιά που πέρασε ,  ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων ενισχύθηκε σημαντικά απο τις δωρεές των ιδιωτών .
Η συνεργασία κρατών , φαρμακευτικών εταιρειών , επιστημόνων και χιλιάδων εθελοντών , επαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων σε χρόνο που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι προηγούμενες γενιές . Επειδή στην Ελλάδα εύκολα ...πυροβολούμε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας (με αφορμή την υπόθεση Novartis οι κατηγορίες εκτοξεύτηκαν ) , θα πούμε αυτό που συνηθίζουν να λένε οι επαγγελματίες της υγείας . Οτι χωρίς τις φαρμακευτικές εταιρείες η ιατρική θα ηταν ακόμη στην εποχή του Ιπποκράτη !
Η συνεργασία , η αλληλεγγύη , η γενναιοδωρία , η αίσθηση του καθήκοντος είναι οπλα αποτελεσματικά που σώζουν ζωές και γέρνουν την πλάστιγγα προς την μεριά της δημόσιας υγείας . Αντιθέτως , η αρνηση πολλών να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα γέρνει την πλάστιγγα προς την μεριά της πανδημίας .
 
Την περίοδο της ισπανικής γρίππης με τα εκατομμύρια θανάτους , θεωρήθηκε πατριωτικό καθήκον η τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας , ενω χαρακτηρίζονταν λιποτάκτες οσοι δεν τα τηρούσαν και οσοι αρνούνταν να φορέσουν τη μάσκα τους ή να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της θανατηφόρας νόσου  .
Πατριωτικό καθήκον επομένως είναι να φροντίσουμε η πλάστιγγα να γείρει προς την πλευρά των αγωνιστών στον πόλεμο της ελευθερίας .Πριν 200 χρόνια οι Ελληνες εξεγέρθηκαν για την ελευθερία τους . Σήμερα ο  πατριωτισμός της υγείας επιβάλλει στους Ελληνες   να συστρατευτούν για να κερδίσουν τον πόλεμο της πανδημίας .
                                                                                                                                                                              Χρήστος Αλεξανδρής

    

randomness