Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

   

Παρακαταθήκη για το μέλλον !(Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Σύγχρονο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης στην ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας  μελετά να κατασκευάσει ο Δήμος Λαμιέων, διεκδικώντας χρηματοδότηση για το εργο απο το πρόγραμμα ''Αντώνης Τρίτσης ''. Στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής  και το εργο πάρει σάρκα και οστά , το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης στην Αλαμάνα θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εργο πολιτισμού μετά το Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών. 

Με  βάση τη μελέτη δημιουργείται η γέφυρα έτσι όπως υπήρχε στο παρελθόν, κατασκευάζονται οι προσβάσεις μαζί με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, όπως επίσης και Κέντρο Ενημέρωσης στη θέση, όπου στο παρελθόν υπήρχε το παλιό Χάνι.

Οι μακέτες που παρουσιάστηκαν απο το Δήμαρχο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου είναι μια φωτογραφία απο το μέλλον . Οπως είπε ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά το χρέος απέναντι σε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία, είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πέρα ομως απο το χρέος προς τους προγόνους μας  , υπάρχει και ενα χρέος προς τις μελλοντικές γενιές . Στα νέα παιδιά , στους νέους επιστήμονες που θα αποφασίσουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πόλη τους . Και τέτοια εργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα αφήνουν ανοιχτούς τους ορίζοντες για το μέλλον . Δημιουργούν προοπτική και ευκαιρίες για τους νέους . Είναι εργα που υπηρετούν τον στόχο της ανοιχτής πόλης , λειτουργούν ως πόλος ελξης επισκεπτών . Ενισχύουν την εξωστρέφεια , την δικτύωση , την καινοτομία . Παρουσιάζεται μοναδική  ευκαιρία με το εργο αυτό η Λαμία να αποκτήσει ταυτότητα . Θέλουμε να ελπίζουμε οτι το εργο δεν θα μείνει στις μακέτες , αλλά θα υλοποιηθεί καθώς σήμερα υπάρχουν και οι απαραίτητοι πόροι . Η σύγχρονη πόλη  είναι αυτή  που κρατάει  τις πύλες της ανοιχτές προς οποιον θέλει να την  επισκεφθεί . Για να την  επισκεφθείς ομως πρέπει να εχει κάτι για να δείς . Σημεία αναφοράς υπάρχουν παντού στον κόσμο . Ακόμη και στις φτωχότερες περιοχές .

Στην Κολομβία για παράδειγμα η επαυλη στην πόλη Μεδεγίν οπου οι αστυνομικοί σκότωσαν τον διάσημο εμπορο ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ αποτελεί πλέον εναν απο τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες . Στη Λαμία βέβαια δεν μιλάμε για τον Εσκομπάρ , αλλά για μια εμβληματική φυσιογνωμία της Επανάστασης του '21 . Τον ηρωα της Ρούμελης Αθανάσιο Διάκο .

Απο αυτή την αποψη είναι πολύ σημαντική  η ιδέα του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραίσκου , να συνδυάσει τη συμμετοχή του Δήμου στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών  από την Επανάσταση και την ανεξαρτησία του εθνους-κράτους , με  ενα σπουδαίο εργο , την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Αλαμάνας και τη  δημιουργία  Κτιρίου Ιστορικής Ενημέρωσης .

Ενα εργο με εντονους συμβολισμούς , υψηλή προστιθέμενη αξία και ευρεία αποδοχή στην κοινωνία που θα είναι επισκέψιμο απ'ολο  τον κόσμο , Ελληνες και ξένους  .

Και αυτό γιατί οι  εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν , ερχονται και περνάνε . Τα εργα ομως μένουν και είναι αυτά που μετράνε σε τελική ανάλυση . Επομένως είναι ευκαιρία να συνδέσουμε την επέτειο της ανεξαρτησίας με  ενα μεγάλο εργο . Και η υλοποίηση της φιλόδοξης πρότασης της Δημοτικής Αρχής , είναι βέβαιο οτι θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον !

 

                                                                                                                                                                                                  Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                                         Δημοσιογράφος

    

randomness