Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παρέμβαση Γιώργου Κοτρωνιά με αφορμή τις φήμες περί ιδιωτικοποίησης του νερού

 

«Το νομοσχέδιο, σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ή δεν περιγράφει πρόθεση ή διάθεση της κυβέρνησης, για να ιδιωτικοποιήσουμε τους παρόχους ύδατος», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  κατά τη διάρκεια της  συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ στις υπηρεσίες ύδατος, στον τομέα διαχείρισης αστικών αποβλήτων και στην ενίσχυση της υδατικής πολιτικής. Με αυτό το σκεπτικό και τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η ΡΑΕ μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

 

Όπως  υπογράμμισε, ο κ. Σκρέκας, αυτό που προτείνει το νομοσχέδιο είναι μια οριζόντια αρχή να εποπτεύει τους φορείς που παρέχουν τις υπηρεσίες ύδατος, ενώ σήμερα στην εποπτεία αυτή εμπλέκονται περισσότερα από έξι υπουργεία. «Θέλουμε την εποπτεία και τον έλεγχο. Δεν στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης κάνουν καλά τη δουλειά τους, άλλες πολύ καλά, άλλες καλά. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε συστηματικά. Μόλις το 40% των επιχειρήσεων αυτών καταχωρούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην αντίστοιχη πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ο κ. Σκρέκας και εξήγησε:

«Υπάρχουν ΔΕΥΑ σήμερα, που τιμολογούν έως και 190% το κόστος του νερού. Δηλαδή, υπάρχουν πολίτες – δημότες που πληρώνουν 40% και 50% παραπάνω το νερό από ό,τι θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ της τιμολόγησης. Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι υπάρχει πλημμελής έλεγχος. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίει η δημόσια διοίκηση. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, θέλουμε να αλλάξουμε μια κακή λειτουργία. Ερχόμαστε και λέμε σε μία δημόσια Ανεξάρτητη Αρχή, ότι θα ασκεί έλεγχο και εποπτεία – τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο – ώστε μετά, μέσα από τις δράσεις που θα αναλάβουμε, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε στις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις του νομοσχεδίου , μετά από παρέμβαση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά  συντονισμένα με την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. 
 
Ο Υπουργός κατά τη συνάντηση  τόνισε ότι, δεν υπήρχε καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, το οποίο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ότι, με τις διευκρινίσεις και επισημάνσεις μέσα στο νομοσχέδιο δεν θα μείνει σε κανέναν ούτε η παραμικρή αμφιβολία περί αυτού.
 

Απο την πλευρά της ΚΕΔΕ τονίστηκε πως ''οι  ΔΕΥΑ, οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς και δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού. 

Η ΚΕΔΕ ζήτησε  περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αφού η συγκεκριμένη Αρχή δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να εισηγηθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία  τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικά μέτρα και τη χρηματοδότηση των παρόχων, που θα διαπιστώσει ότι απαιτούνται κατά την άσκηση του ρυθμιστικού και ελεγκτικού ρόλου της.

 

Επίσης για την  υφέρπουσα το τελευταίο διάστημα, πρόθεση του υπουργείου για συνενώσεις , θέμα που προκαλεί  εντονες αντιδράσεις στους  Δημάρχους , διευκρινίστηκε απο τον υπουργό οτι  θα είναι προαιρετικές και θα γίνονται μετά από εισήγηση της Κ.Ε.Δ.Ε. και Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

 ''Αν υπάρξουν συνενώσεις δεν πρόκειται να λύσουν προβλήματα. Τουναντίον θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα'' τονίζουν οι Δήμαρχοι επισημαίνοντας  πως τις αδυναμίες των μικρότερων ΔΕΥΑ δεν θεραπεύει η συνένωσή τους, αλλά οι κοινές υπηρεσίες και η διαδημοτική συνεργασία τους''. 

''Δηλώνουμε πως κανείς Δήμος και καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε έλεγχο. Επίσης καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετη με τη χάραξη κοινών πολιτικών με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Άλλωστε την ώρα αυτή μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης και του ΕΣΠΑ υλοποιούνται από Δήμους και ΔΕΥΑ έργα που αγγίζουν τα 500 εκ. ευρώ'' .

Είχαν προηγηθεί στην διαδικασία ακρόασης φορέων, οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ ( Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης) που δήλωσαν την ανησυχία τους ότι το νομοσχέδιο συνιστά έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού.

Παρέμβαση για το θέμα αυτό εκανε και η  παράταξη του Δημήτρη Αναγνωστάκη  στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού  συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θήβα . Στην τοποθετησή του   ο κ. Αναγνωστάκης μίλησε  για  επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Νερού . 
''Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί τα παιδιά της, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητά πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας φέρνει πολυνομοσχέδιο, με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης και άρθρα με σημαντικότατες ρυθμίσεις, που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, του ΝΕΡΟΥ! 
Η περιφερειακή παράταξη “Στερεά Υπεροχής” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις να τοποθετηθούν επί του θέματος, με την ελπίδα να εκφραστεί ομόφωνη αντίρρηση, στον επικείμενο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης του Νερού. 
Φτάνει πια με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων, κοινωνικών αγαθών.''

 

    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.