Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της φθιωτικής πρωτεύουσας Εκδήλωση για την ανεργία και την εργασία στη Φθιώτιδα χθες στη Λαμία

Ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση, με θέμα την ανεργία και την εργασία στο νομό Φθιώτιδας, διοργάνωσαν από κοινού χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Φθιώτιδας στη Λαμία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας.

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Νίκος Μπέτσιος, Σπύρος Λάμπου, Μάνος Γέμελος, ο πρώην βουλευτής Νικ. Τσώνης, ο Αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μπαζιάνας και αρκετός κόσμος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συζητήθηκαν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας στην απασχόληση τα τελευταία 12 χρόνια που υπήρξαν δραματικές και απέφεραν κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων, αδράνεια στις συλλογικές συμβάσεις, αύξηση στις απολύσεις αυξήθηκαν, ενώ παγιώθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στην εισήγησή της, η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Φθιώτιδας, Σοφία Ανεστοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας από το 2010 έως και σήμερα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν υποβαθμιστεί δραματικά εργασιακές σχέσεις - μισθοί και συντάξεις.

Ξεκινώντας από το 2013 με το προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση, με αυξήσεις ψίχουλα και με την μεγάλη απώλεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την εργατική τάξη … χάνονται οι τριετίες … παγώνουν οι κλαδικές συμβάσεις και έρχεται η τεράστια πτώση εισοδήματος στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Χάνονται εργασιακά δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί με αγώνες χρόνων στο όνομα των μνημονίων. Κατόπιν έρχεται η πανδημία …. που πλήττει για μία ακόμη φορά τους εργαζόμενους με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και μείωση πάνω από 50% του εισοδήματος…. Με ψευδώς δηλωμένους εργαζόμενους σε αναστολή που αναγκάζονται όμως να δουλεύουν πίσω από κλειστά ρολά με το φόβο της απόλυσης… και βέβαια τότε ο υπουργός εργασίας δίνει ένα ακόμη χτύπημα, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και με νόμο διευκολύνει τις απολύσεις!

Και ερχόμαστε στους τελευταίους μήνες… οπού ζούμε ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας σε ηλεκτρισμό, θέρμανση, μεταφορές και σε βασικά είδη διατροφής…. αυξήσεις που μειώνουν δραματικά την ήδη μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων».

Παράλληλα, η κα Ανεστοπούλου, αναφέρθηκε διεξοδικά και στην αδήλωτη εργασία: «Ούτε τα “μεγάλα πρόστιμα”, ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αρκούν για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Δεν υπάρχει άλλη χώρα, με 10δις ετησίως εισφοροδιαφυγή! Με ανέλεγκτες επιχειρήσεις! Με χιλιάδες αδήλωτους- ανασφάλιστους εργαζόμενους! Με υποστελεχομένες επιθεωρήσεις εργασίας!

Δυστυχώς ούτε τα νόμιμα δεν τηρούνται. Πλήθος νέων νόμων ενισχύουν τη φτηνή και αδήλωτη εργασία. Εργολαβίες, μερική απασχόληση, μπλοκάκια, εργόσημο, νόμιμη παρανομία παράκαμψης της νομοθεσίας και της ασφάλισης!!

Κάπως έτσι λοιπόν η “μερική απασχόληση” συνιστά τον ποιο δημοφιλή - νομιμοφανή τρόπο κλοπής. Με την άρση των περιορισμών, εξελίσσεται με ανησυχητικά φαινόμενα, αφού το 60% των προσλήψεων είναι στο καθεστώς αυτό, ενώ και η πλήρη εργασία (παρανόμως) μετατρέπεται σε “μερική”. Έτσι σπεύδουν οι εργοδότες, ο ένας μετά τον άλλο να δηλώνουν τους μισθωτούς για λίγες ώρες! Και να τους χρησιμοποιούν όσο θέλουν!! Μισθός θεωρείται (πλέον) το δηλωμένο ωρομίσθιο και όχι εργάσιμος! Συνεπώς οι τρεις μισθοί (Άδεια, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα –επίδομα άδειας) είναι κατά 50-70% μειωμένοι!!».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Φθιώτιδας, κατέθεσε πέντε προτάσεις: «Στην Ελλάδα, η απόδειξη για την μη καταβολή δεδουλευμένων, βαραίνει τους μισθωτούς και όχι τους εργοδότες!! Αλλά και για τεκμηριωμένα ποσά, πάλι η εργοδοσία έχει το πάνω χέρι!! Παρά το γεγονός, ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων εντάσσεται στα ποινικά αδικήματα αυτό δεν τηρείται!! Μόνο, όταν και εφόσον, και εγγράφως το απαιτήσει ο εργαζόμενος!! Ωστόσο, για να δικαιωθεί, θα πρέπει να προσφύγει και σε αστικά δικαστήρια!!

Πρωτιά στην εργασία οι Έλληνες, με 2.042 ώρες τον χρόνο έναντι 1.371 των Γερμανών!! Κατά 5,5 ώρες περισσότερο την εβδομάδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εργάζονται οι Έλληνες!! Πρακτικά, το σαραντάωρο είναι παρελθόν. Κοινό μυστικό για αρκετά επαγγέλματα…. το 8ωρο έγινε 12ωρο!!

Και ενώ οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες η αμοιβή τους για κάθε ώρα εργασίας είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη! Αρνητική πρωτιά σε όλα λοιπόν εμείς οι Έλληνες!

Έχοντας ως βασικό σκοπό της οικονομίας να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία καταθέτουμε εκ μέρους της εργατικής τάξης του νομού Φθιώτιδας τις εξής προτάσεις:

1. Ποινικές ευθύνες. Η αδήλωτη εργασία για επιχειρήσεις, συνιστά αξιόποινη πράξη… οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Κατά την αποκάλυψη συνεπώς, θα πρέπει να ενεργοποιείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη (βάση του Ν. 2336/1995) αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης 3 – 6 μήνες και χρηματικά ποσά ανάλογα με το ύψος της παράβασης.

2. Αστικές ευθύνες. Κατά τη αποκάλυψη συνεπώς, η επιχείρηση θα πρέπει να επωμίζεται όλα τα βάρη του ανασφάλιστου χρόνου έως τον τελευταίο προηγούμενο εργοδότη…..και με το βάρος της απόδειξης στον εργοδότη.

3. Δημιουργία αντικινήτρων για τη χρήση εργολαβιών. Όλοι οι μισθωτοί, σε εργολαβίες, να εξισωθούν με τους εργαζομένους της επιχείρησης και οι παραβάσεις των ενδιάμεσων εργοδοτών (εργολάβων) να βαραίνουν και τον κύριο εργοδότη.

4. Δημιουργία αντικινήτρων για την μερική απασχόληση. Να γίνει 25% ακριβότερη, με σταθερά ωράρια, χωρίς υπερωρίες, και περιορισμό στο 10% ανά επιχείρηση.

5. Αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του καθορισμού του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που θα ωθήσει όλους τους εργαζόμενους να εγγραφούν σε εργατικά σωματεία καθώς το 55% των εργαζομένων δεν καλύπτεται από κανένα σωματείο.

Ζητούμενο λοιπόν, άλλες πολιτικές, που θα βλέπουν την εργασία, τους μισθούς και τις συντάξεις, ως εργαλεία ανάπτυξης και όχι ως κόστος και ως εχθρό. Ζητούμενο η αξιοπρεπής αμοιβή της εργασίας Ζητούμενο η μείωση της ανεργίας».

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness