Σημαντική διημερίδα στη Λαμία για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
• Το διήμερο (16-17/1) στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος
Μια πολύ σημαντική διημερίδα που αφορά την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών/τριών στο διαδίκτυο, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, πραγματοποιείται αυτό το διήμερο (16-17 Ιανουαρίου) στη Λαμία.
Τη διημερίδα, συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος, ο Δήμος Λαμιέων, η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδος και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Παρόντες στην έναρξη της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Ευαγγελία Μαντζούκα-Χάψα, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας, Ταξίαρχος Αθανάσιος Κωστορίζος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συντοπίτης μας Βασίλειος Μπερτάνος, ο οποίος συνοδευόταν και από άλλα μέλη της Δίωξης, που αποτελούσαν και το πάνελ της εκδήλωσης, αρκετοί ακόμη αστυνομικοί και καθηγητές και μαθητές.
Η διημερίδα ξεκίνησε χθες το πρωί, παρουσία μαθητών του 2ου Γυμνασίου, του 7ου Γυμνασίου, του 9ου Γυμνασίου και του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας ενώ σήμερα το πρωί θα την παρακολουθήσουν μαθητές από το 5ο, 6ο και 2ο ΓΕΛ όπως και από το 8ο Γυμνάσιο Λαμίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, τη διημερίδα παρακολούθησαν και γονείς οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για να γνωρίζουν και οι ίδιοι τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο για τα παιδιά τους αλλά ακόμη και για τους ίδιους.
Η θεματολογία που αναπτύχθηκε, αφορούσε τα φαινόμενα διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκφοβισμού, της διαδικτυακής παραπλάνησης μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών, τους ψεύτικους διαδικτυακούς λογαριασμούς, τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τον εθισμό όπως και τις διαδικτυακές απάτες.
Σκοπός της διημερίδας, είναι να μάθουν οι χρήστες του διαδικτύου και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής τους, ν’ αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, σε περιπτώσεις αποπλάνησης ή εξαπάτησης συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς (report) και του αποκλεισμού (block), να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο όπως και να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
Στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της διημερίδας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας μίλησε στα παιδιά για το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και στον κυβερνοχώρο, τονίζοντάς τους: «Το θέμα της διημερίδας δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά αφορά όλους μας και τους ενηλίκους. Άρα καλείστε να γίνετε… αναμεταδότες και για τους μεγάλους, τους γονείς σας, τους δικούς σας και τους οικείους σας. Μη σας περάσει από το μυαλό ότι ερχόμαστε εδώ, εμείς οι μεγάλοι, να σας κάνουμε μάθημα. Όσα θα ειπωθούν εδώ, λέγονται πρώτα και για εμάς τους ίδιους. Άλλωστε τα πιο κοντινά αυτιά στο στόμα μας είναι τα δικά μας. Δεύτερον φαντάζομαι και από τη δική μου εμπειρία, ότι υπάρχουν τρεις παράμετροι. Υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι απορρέουν από δική μας συμπεριφορά, είτε από πράξη είτε από παράλειψη είτε από απροσεξία είτε από επιπολαιότητα. Υπάρχουν και κίνδυνοι που δεν οφείλονται σ’ εμάς. Οφείλονται σε σκοπιμότητες άλλων προσώπων. Και υπάρχουν και εγγενείς κίνδυνοι που έχει η τεχνολογία και η πρόοδός της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αγαπάμε την τεχνολογία ή την εξέλιξη της επιστήμης. Άλλωστε και τους τρεις κινδύνους, σε μεγάλο βαθμό τους αντιμετωπίζουμε πάλι με τη χρήση της τεχνολογίας και με τη χρήση των εργαλείων τα οποία μας δίνει. Άρα λοιπόν σημαίνει ότι μας δίνεται μια ευκαιρία ωρίμανσης προσωπικής μέσα από έναν κίνδυνο και μέσα από αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει όπως έχει και ένα φάρμακο το οποίο λαμβάνουμε για μια πάθηση που έχουμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία της προσωπικότητας μας, του σώματός μας και της προσωπικότητάς μας γενικότερα και της κοινωνίας. Άρα λοιπόν είναι πάρα πολύ ωφέλιμα αυτά τα οποία ανοίγονται μπροστά μας και πολύ περισσότερο όταν εισερχόμαστε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και σε άλλες εφαρμογές, οι οποίες, όπως όλα τα πράγματα μπορεί να είναι ευλογία, μπορεί να είναι και κατάρα. Εξαρτάται από εμάς, από τη γνώση μας, την επιστήμη μας και από τη μεταξύ μας επικοινωνία και σχέση. Γιατί τελικά, το αντίδοτο και το φάρμακο σε όλες τις παθογένειες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις! Και σήμερα, οικοδομείται μια σχέση. Ένα “λιθαράκι” για μία ακόμη φορά. Ποια είναι αυτή; Η σχέση Αστυνομίας-Εκπαίδευσης-Κοινωνίας. Αν αυτή η σχέση είναι δυνατή, τότε σημαίνει ότι και όλα τα θέματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις παθογένειες. Είτε μιλάμε για ενδοσχολική βία είτε για κακοποίηση είτε για έγκλημα είτε για κοινωνική αταξία είτε για οτιδήποτε άλλο. Άρα, λοιπόν, ενδυναμώστε τις σχέσεις, να έχετε εμπιστοσύνη και πάντα, το πρώτο το οποίο θα πρέπει να κάνετε, είναι να απευθύνεστε σε αυτούς που έχουν την ευθύνη να μας προστατεύουν».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, επισήμανε στο δικό του χαιρετισμό: «Είναι δεδομένο ότι το διαδίκτυο παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές μας πλέον καθώς μέσω αυτού ενημερωνόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, κοινωνικοποιούμαστε ενέχει όμως και σημαντικούς κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη σωματική υγεία των νέων ανθρώπων και των νέων παιδιών αλλά και την ψυχοσυναισθηματική τους ευημερία. Προ ολίγων ημερών, διάβασα μια άκρως ανησυχητική καθώς μετά από μία έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στη συμμετοχή νέων παιδιών, της ηλικίας των 16 ετών στον διαδικτυακό τζόγο και τον εθισμό τους. Άρα και υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται άκρως σημαντική αυτή η εκδήλωση προκειμένου να εστιάσουμε στην ευαισθητοποίηση, στην εκπαίδευση των νέων αλλά και των οικογενειών τους, στους κινδύνους που ενέχει το διαδίκτυο».
Με τη σειρά της, η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Λαμίας, Ευαγγελία Μαντζούκα-Χάψα, τόνισε για τη διημερίδα: «Ο Δήμος Λαμιέων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά, συμμετέχει στη διημερίδα με θέμα: “Διαδικτυακές προκλήσεις και πρακτικές αντιμετώπισης”. Ένα ζήτημα που απασχολεί όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή εμπειρίας στο διαδίκτυο. Γνωρίζετε ότι η χρήση του διαδικτύου έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας και μας προσφέρει πολλές δυνατότητες για επικοινωνία, μάθηση, ψυχαγωγία και εργασία. Όσες ευκολίες παρέχει, όσο προκλητικό είναι άλλους τόσους κινδύνους κρύβει που μπορεί να επηρεάσουν την προσωπική μας ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων μας. “Κλικάροντας”, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να συνομιλήσουν και να βρουν αρχεία κάθε λογής. Όμως πολλοί ανήλικοι στέλνουν φωτογραφίες χωρίς να ξέρουν που ακριβώς τα προωθούν. Στη διημερίδα αυτή, θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από συζητήσεις και παρουσιάσεις, να κατανοήσουμε τους κινδύνους καλύτερα, να δούμε πρακτικές και εργαλεία, να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας όταν πλοηγούμαστε στον ψηφιακό κόσμο».
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας, Ταξίαρχος, Αθανάσιος Κωστορίζος, είπε για τη σημαντική αυτή εκδήλωση: «Ζούμε σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Παρέχει απεριόριστες δυνατότητες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης. Ωστόσο, όπως κάθε ισχυρό εργαλείο ενέχει κινδύνους που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Η Ελληνική Αστυνομία, μέσα από το έργο της και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της εργάζεται καθημερινά για την προστασία των πολιτών από εγκληματικές ενέργειες που συντελούνται στο διαδίκτυο. Όμως η πρόληψη, παραμένει η πιο αποτελεσματική μορφή προστασίας. Γι’ αυτό το λόγο, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, θα εξετάσουμε τις πιο συχνές απειλές και θα δώσουμε πρακτικές συμβουλές προστασίας. Θα μάθουμε επίσης, πώς να αναγνωρίζουμε ύποπτες ενέργειες και πώς να αντιδρούμε σε πιθανές διαδικτυακές απάτες ή επιθέσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Με τη σωστή ενημέρωση, τη συνεργασία και την ατομική ευθύνη, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο με ασφάλεια και σιγουριά».
Κλείνοντας, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, υπογράμμισε: «Αυτό το διήμερο, σε αυτό τον πολύ όμορφο χώρο, θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό “μάθημα” από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να σας ενημερώσει γι’ όλα αυτά τα οποία κάθε μέρα βλέπετε, διαβάζετε, δέχεστε την επιρροή τους από την άσκοπη πολλές φορές χρήση τους, μέσα από το κινητό, κυρίως, το τάμπλετ ή τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται σε μια εξέλιξη και δη ο τεχνολογικός πολιτισμός ο οποίος είναι πραγματικά προς όφελος της ανθρώπινης υπόστασης μέσα στο χρόνο, όμως όταν αυτά τα εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με ορθό τρόπο μπορούν να γίνουν από… φάρμακο φαρμάκι για τη ζωή μας και δηλητήριο πικρό που μπορεί να μας οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της!
Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουμε πως πραγματικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και για πιο λόγο το διαδίκτυο, ποιους κινδύνους ελλοχεύει και πως θα πρέπει να προφυλασσόμαστε. Το ότι σ’ αυτή τη διημερίδα επιμορφώνονται τα παιδιά από τα σχολεία απ’ όλο το Νότιο Τομέα του Δήμου Λαμιέων είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για την πόλη μας και την Άνοιξη να μπορέσουμε να κάνουμε την ενημέρωση στα παιδιά των σχολείων του Βόρειου Τομέα της πόλης μας, για να προσφέρουμε την ασφαλή πληροφόρηση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου».