Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στα "Διάκεια 2022" ο Υπουργός Οικονομικών - "Οι τωρινές γενιές των Ελλήνων έχουμε συνείδηση του εθνικού χρέους και των ευθυνών μας"

Στον Αθανάσιο Διάκο, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων "Διάκεια 2022", βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (31/7) ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Τις συγκεκριμένες εορταστικές εκδηλώσεις, συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο ο Δήμος Δελφών και η Τοπικής Κοινότητα Αθανασίου Διάκου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, αποτίοντας έτσι, φόρο τιμής στο μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, τον Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του, σημείωσε:

"Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, εδώ, στη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, την ιστορική Μουσουνίτσα, υποκλινόμαστε και με ιδιαίτερη συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής στον κορυφαίο αγωνιστή, τον εμβληματικό Εθνομάρτυρα της Εθνεγερσίας του 1821.

Ο Αθανάσιος Διάκος, πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά, με την ακλόνητη πίστη στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας, το φρόνημα, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία, στα 33 χρόνια του, έδωσε, για την Ελευθερία της Πατρίδας, φωτεινό παράδειγμα, οδηγό στους επαναστατημένους Έλληνες.

Έγραψε στην Αλαμάνα, δίπλα στις Θερμοπύλες του Λεωνίδα, λαμπρή σελίδα στην ελληνική ιστορία, με πράξεις που δήλωναν βαθιά πίστη στον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό, με απαράμιλλο ηρωισμό και αυταπάρνηση.

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζω την αναγνώριση, τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλων μας προς τον Αθανάσιο Διάκο και τους άξιους συμπολεμιστές του, που αγωνίστηκαν στο πλευρό του, αψηφώντας την τεράστια αριθμητική υπεροχή του εχθρού.

Ταυτόχρονα, εκφράζω αισθήματα αναγνώρισης της προσφοράς προς όλους τους ηρωικούς συνεχιστές του Αθανασίου Διάκου, κατοίκους της γενέθλιας γης του, οι οποίοι, πριν από 100 χρόνια, μετείχαν στο ξακουστό 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων του Νικόλαου Πλαστήρα, το οποίο πολέμησε με απαράμιλλο θάρρος στη Μικρά Ασία, γι’ αυτό και ονομάστηκε από τους Τούρκους «σεϊτάν ασκέρ», δηλαδή «στρατός του διαβόλου».

Άλλωστε, η προτομή του Διάκου που δεσπόζει εδώ και έναν αιώνα στην πλατεία του χωριού, ανάμεσα στους δύο αιωνόβιους πλατάνους, τοποθετήθηκε από τον Πλαστήρα, τόσο προς τιμήν του ήρωα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όσο και για να τιμηθούν οι κάτοικοι της τότε Άνω Μουσουνίτσας που ήταν μέλη του Συντάγματος Ευζώνων.

...

Η θυσία του Διάκου τον κατέταξε σε ιδιαίτερη θέση, στο πάνθεον των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, ενέπνευσε τη λαϊκή μούσα και τους μεγάλους ποιητές μας και έγινε αντικείμενο θαυμασμού των Ευρωπαίων.

Επίσης, στο στρατιωτικό πεδίο, καθυστέρησε την πορεία των Τούρκων, δίνοντας στον Οδυσσέα Ανδρούτσο χρόνο ώστε να οργανώσει την αντίσταση στο Χάνι της Γραβιάς, στις 8 Μαΐου 1821.

Δηλαδή, ο Αθανάσιος Διάκος, με τη δράση και την ηρωική στάση του, συνέβαλε αποφασιστικά στη δυναμική και την εδραίωση της Επανάστασης, που συνιστά, αναμφίβολα, τομή στην ιστορία του ελληνισμού, καθώς βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ως ιδρυτική πράξη του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Στους δύο αιώνες που πέρασαν από τον ξεσηκωμό του Γένους και την ηρωική μάχη της Αλαμάνας, γνωρίσαμε, ως Έθνος, νίκες και ήττες, στιγμές θριάμβου αλλά και καταστροφής.

Πράξαμε σωστά, κάναμε όμως και λάθη.

Προχωρήσαμε μπροστά, κάναμε όμως και βήματα σημειωτόν ή και προς τα πίσω.

Ωστόσο, καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, μέλος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινότητας, και κατακτήσαμε αρκετά καλό επίπεδο ευημερίας.

Η πρόοδος αυτή συντελέστηκε μέσα από σκληρή δουλειά και συνεχείς αγώνες.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ποτέ δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε.

Το ίδιο πράττουμε και σήμερα, έχοντας απέναντί μας πολλαπλές, πρωτοφανείς, εξωγενούς προέλευσης προκλήσεις, στα πεδία της γεωπολιτικής, της ενέργειας και της υγείας, που όλες έχουν συνέπειες και στο πεδίο της οικονομίας.

Προκλήσεις που απαιτείται να αντιμετωπιστούν όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συμπεριλαμβανομένης της κοινής, ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των τάσεων αναθεωρητισμού, από όπου και αν αυτές εκδηλώνονται.

Ειδικά, η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται και έμπρακτα να αναγνωρίζει ότι η πατρίδα μας, όπως φύλαξε τις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα, έτσι και τώρα και στο μέλλον, αν απαιτηθεί, θα είναι έγκαιρα συνεπής στα ραντεβού της με την ιστορία.

Σήμερα, από εδώ, τη γενέτειρα του μεγάλου Αθανασίου Διάκου, εκπέμπουμε ισχυρό μήνυμα ότι και οι τωρινές γενιές των Ελλήνων έχουμε συνείδηση του εθνικού χρέους και των ευθυνών μας.

Την Ελλάδα, που έρχεται από πολύ μακριά, με βαρύ ιστορικό φορτίο και μεγάλη προσφορά στην Ευρώπη και την ανθρωπότητα, όλοι μαζί, με σύμπνοια, ενότητα, συνέχεια και ισχυρή βούληση, θα την πάμε πολύ μακριά, όπως της αρμόζει, με εθνική αξιοπρέπεια, εθνικό κύρος, συνολική ισχύ, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή".

 

 

Φωτογραφίες