Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στη συζήτηση για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο στη Βουλή τοποθετήθηκαν Θ. Χειμάρας, Γ. Κοτρωνιάς και Γ. Σαρακιώτης

Τις θέσεις τους για τον αναπτυξιακό νόμο που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέπτυξαν με τις ομιλίες τους στην Ολομέλεια οι βουλευτές Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας, Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης. 

Στην ομιλία του στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Yπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας ανέφερε στην ομιλία του: «Η εικόνα της Ελλάδας που κυριαρχούσε τα τελευταία έτη στο εξωτερικό, είναι μιας χώρας που εμποδίζει τις επενδύσεις, εχθρεύεται το επιχειρηματικό περιβάλλον και θέτει διαρκώς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Δεν υπήρχε συγκροτημένη στρατηγική, κάτι που αλλάζει με τον νέο Νόμο "ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ". Γίνεται συστημένη και συγκροτημένη προσπάθεια προς την αναπτυξιακή επιχειρηματική κατεύθυνση και την θεραπεία του άκαμπτου γραφειοκρατικού μοντέλου. Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επιτυγχάνονται ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων.

• Αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία μέσω της:

· σύντμησης του χρόνου ανταπόκρισης των υπηρεσιών στα υποβαλλόμενα αιτήματα,

· συμμετοχής ιδιωτών, ορκωτών ελεγκτών, μηχανικών κλπ, στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου,

· εισαγωγής ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, δομημένο, με σύγχρονη τεχνολογία που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών.

• Σημαντική αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Από 45, 35 και 25%, την νέα περίοδο διαμορφώνονται σε 60, 50 και 40%, για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

• Παραμένει το πρόβλημα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών. Θα πρέπει να ενισχυθεί με μεγαλύτερη ένταση η πίεση της Κυβέρνησης, για την ουσιαστική διοχέτευση των δανείων προς τις επιχειρήσεις.»

«…Κεντρικός πολιτικός στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, γιατί αυτές αποτελούν το βασικό μέσο αύξησης του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στη χώρα μας που είναι τελικά και το ζητούμενο» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς.

«Οι προβλεπόμενες επενδύσεις, ωστόσο, πρέπει να είναι στοχευμένες και εναρμονισμένες με τη νέα επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δίνει έμφαση:

1) στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων,

2) στην πράσινη μετάβαση,

3) στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας

4) στη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων,

5) στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και στην ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό,

6) στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και

7) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Προκειμένου να προσελκύσουμε νέους επενδυτές και να ενισχύσουμε την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, το κατάλληλο περιβάλλον ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αποτελεσματικού και κυρίως διαυγούς αναπτυξιακού περιβάλλοντος».

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε στη Βουλή, επί του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ότι: «Εφαρμόζετε κατά γράμμα ό,τι επίτασσε το Σχέδιο Πισσαρίδη όταν ανέφερε αυτολεξεί: “Η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί προβληματικό χαρακτηριστικό”

Και το ερώτημα είναι εύλογο: Σε ποιους απευθύνεστε; Για ποιους νομοθετείτε; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε φέρει έναν – κατά γενική ομολογία, το παραδεχτήκατε και εσείς άλλωστε – επιτυχημένο «Αναπτυξιακό Νόμο», στον οποίο υπήχθησαν πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 42,08%, μικρές 28,79%, μεσαίες 18,95% και μεγάλες 10,18%.

Ο εν λόγω νόμος απέδωσε: 2.258 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 45,8% και 17.308 νέες θέσεις εργασίας.

Να θυμίσω τι είχε αποδώσει ο προηγούμενος, αυτός του 2011, ο οποίος ήταν ουσιαστικά “συνταγή ΔΝΤ”, την οποία επαναφέρετε σήμερα; 1.276 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 15% και 6.167 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μόλις το 4,2% των επενδυτικών σχεδίων προσέλκυσαν το 43,6% των συνολικών επιχορηγήσεων.

Οι διαφορές είναι πασιφανείς. Μάλιστα, στο τέλος του 2018, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε να μειώσει τον αριθμό των ανολοκλήρωτων επενδυτικών σχεδίων από τα 6.000, που παρέλαβε, στα 2.400 και τις οφειλές από τα 5 στα 2,5 δισ. ευρώ».

Όπως πρόσθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας πρότειναν εγκαίρως και κοστολογημένα η διαδικασία επιλογής για ένταξη να πραγματοποιείται βάσει της διάχυσης του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, της αποφυγής κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, της αύξησης της εγχώριας παραγόμενης αξίας, της ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας και της δυναμικής μετασχηματισμού.

Αντιθέτως, εσείς εισάγετε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με τον Υπουργό να καθίσταται ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας στα πρότυπα του επιτελικού συγκεντρωτικού κράτους».

Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι “Πρωταθλήτρια” πανευρωπαϊκά στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, 1 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ είμαστε «Πρωταθλητές» στην ανεργία των νέων με ποσοστά 38,2%».

Αναφερόμενος δε στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, στον οποίο γίνεται μνεία εντός του «Αναπτυξιακού Νόμου».

• Η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.  Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Κλείνοντας την συζήτηση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος του κράτους, θα αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για πολλά χρόνια.

«Αν στην πορεία της εφαρμογής του νόμου διαπιστώσουμε ότι κάποιες διατάξεις φέρνουν πράγματι εμπόδια, θα τις διορθώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες καλόπιστες παρατηρήσεις που έγιναν», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις Νίκος Παπαθανάσης, έδωσαν έμφαση στον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που ζήτησαν και πήραν το λόγο, μια πρωτοφανή συμμετοχή που αντιστοιχεί με τις συζητήσεις του προϋπολογισμού και της πρότασης δυσπιστίας.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Θανάσης Μπούρας, κατά την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, «μίλησαν με άνεση 120 βουλευτές, έξι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και δύο πολιτικοί αρχηγοί.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης Φθινόπωρο και τον καιρόΤον βάψαν πάλι γκρίζοΚαι με της πένας το φακόΣας τον φωτογραφίζω.Τα φύλλα δέστε πλένονταιΜε τ’ ουρανού το δάκρυΣαν...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων