Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο Γύθειο με τη συμμετοχή και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας για την Ελιά Καλαμών

 

Με αφορμή τις εξελίξεις στον τομέα εμπορίας ελιάς, τύπου Καλαμών, και συγκεκριμένα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία διασφαλίζεται η συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, τα Επιμελητήρια Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας πραγματοποίησαν συνάντηση,το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Γύθειο, με θέμα τη θωράκιση του προϊόντος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στη συνάντηση αυτή οπρόεδρος του Επιμελητηρίου  Φθιώτιδας Θανάσης μίλησε  για μια ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε έναν διάλογο, προκειμένου να τεθεί η στρατηγική για την προστασία του προϊόντος, καθώς και η δράση για την προώθηση και την προβολή του.

''Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την αναγνώριση της ελιάς Καλαμών ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική της στήριξη για τη δική της ταυτότητα'' ανεφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης . Στη συνάντηση ηταν παρόν και τοποθετήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Παναγιώτης Αρβανίτης .

Οπως αναφερθηκε απο τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων  Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας εχει δημιουργηθεί σύγχυση στις αγορές και αυτή προήλθε, σύμφωνα με τους φορείς, από αστοχίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Για το λόγο αυτό οι φορείς ενημερώνουν οτι η  απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, απέρριψε την Αίτηση Ακύρωσης φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας κατά της υπουργικής απόφασης του πρώην υπουργού .

Μετά την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, για να μην υπάρχει καμία σύγχυση στους εκτός Ελλάδας πελάτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, επισημαίνεται ότι όλοι οι εμπορικοί τύποι των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας συνεχίζουν να διακινούνται/εξάγονται με την ονομασία «Kalamata olives»

-Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα προερχόμενες (προέλευση) από την οριοθετημένη ζώνη του προϊόντος ΠΟΠ της ΠΕ Μεσσηνίας, παρασκευαζόμενες σύμφωνα με την πιστοποιημένη συνταγή του προϊόντος ΠΟΠ και προσφερόμενες στην αγορά με τις οριζόμενες συσκευασίες (ΥΑ 440304/11.11.93), κυκλοφορούν υποχρεωτικά με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Οι αστοχίες από τη Διοίκηση δε θωρακίζουν το προϊόν. Δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς και την ίδια τη χώρα» τόνισαν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων στη συνάντηση που είχαν στο Γύθειο .

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να καταρτισθεί ένας κοινά αποδεκτός οδικός χάρτης για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με τον οποίο να θωρακίζονται οριστικά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, ανέδειξε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, από το βήμα της εκδήλωσης-συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο το απόγευμα του Σαββάτου και συνδιοργάνωσαν τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας.

Κατά τη τοποθέτησή του ο κ. Μαντάς τόνισε ότι ο βασικός λόγος που το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζει να αποτελεί σημείο έντονου προβληματισμού είναι το γεγονός ότι παρά τις υπουργικές αποφάσεις Αποστόλου και Γεωργαντά που διαχειρίστηκαν το θέμα της ονομασίας, επιτρέποντας τη χρήση του όρου «Καλαμάτα» από κάθε προϊόν της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, καθώς και παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της μεσσηνιακής πλευράς κατά της απόφασης Γεωργαντά, οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι σε θέση να κάνουν αποκλειστική χρήση της ονομασίας «Καλαμάτα», αλλά αντίθετα ο όρος είναι διαθέσιμος προς χρήση από κάθε παραγωγό Καλαμών σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό το ζήτημα παραμένει ανοικτό, αφού οι Έλληνες παραγωγοί συνεχίζουν να μένουν εκτεθειμένοι χωρίς να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τη φήμη της ονομασίας, ούτε να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις παραγωγούς και τυποποιητές από χώρες εκτός Ευρώπης με πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής.

 

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Σπυρίδων Αλ.  Ρίζος Αξιότιμε υπουργέ κύριε Γεώργιε Φλωρίδη, καλές είναι οι συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και...
randomness