Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στη Βοιωτία

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Στερεά Ελλάδα, αποτίμηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αποκατάσταση των ζημιών και λήψη άμεσων μέτρων έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. 
Το θέμα ήρθε για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο με αφορμή εισήγηση του επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» Γιώργου Αγγελόπουλου. 
Στο θέμα των πυρκαγιών είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, για να προσθέσει ότι φέτος ήταν η σειρά της Βοιωτίας για να ζήσει την καταστροφική μανία των πυρκαγιών. «Μπορεί η Περιφέρεια να μην έχει την άμεση ευθύνη για την πολιτική προστασία, αλλά έχει ευθύνες για τον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια και τις ενέργειες που γίνονται για την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, αν αναλογιστούμε ότι στο ζήτημα των πυρκαγιών έχουμε ξεπεράσει ακόμη και την Πελοπόννησο», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και ζήτησε έναν απολογισμό των έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει κάνει η Περιφέρεια Στερεάς.
Ζητήθηκε η αποτίμηση του κατά πόσο λειτούργησαν αποτελεσματικά οι μηχανισμοί πρόληψης και κατάσβεσης, ενώ στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών τέθηκε επί τάπητος η πορεία στήριξης των πληγέντων και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδομών.
 Στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Πνευματικός, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια είχε θέσει από την πρώτη στιγμή στη διάθεση της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία το σύνολο των μέσων πυρόσβεσης. «Προτεραιότητά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην έχουμε απώλειες, μεταφέροντας με ασφάλεια όλους τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Με τη συνεργασία του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας δώσαμε έναν αγώνα για να προστατευτούν οι άνθρωποι από την καταστροφική επέλαση της πυρκαγιάς», υπογράμμισε ο κ. Πνευματικός.
Στους ισχυρούς ανέμους εστίασε στην τοποθέτησή του και ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, με τη συνδρομή υδροφόρων, μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας και του Δήμου, καθώς και εθελοντικών ομάδων. 
«Η συνεργασία όλων των δυνάμεων ήταν καθοριστική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και δεν θα πρέπει να αδικούμε με την κριτική που κάνουμε τους ανθρώπους που δίνουν πραγματικά μάχη για να προστατέψουν τους ανθρώπους και να σώσουν, όπου αυτό είναι δυνατόν, τις περιουσίες των ανθρώπων». 
«Μαζί με τον Περιφερειάρχη και την Πολιτική Προστασία, στηρίξαμε το έργο της Πυροσβεστικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου και, κυρίως, συμβάλλαμε στην ασφαλή απομάκρυνση ανθρώπων από τις περιοχές που κινδύνευαν», σημείωσε ο κ. Ντασιώτης. Αναφερόμενος στη δύσκολη μάχη της επόμενης ημέρας, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «οι ζημιές καταγράφηκαν και η διαδικασία των δηλώσεων των πυρόπληκτων έχει ήδη ξεκινήσει».
 «Διαμορφώνουμε και διεκδικούμε, μαζί με τους πληγέντες, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης, πέρα και πάνω από τα επιμέρους μέτρα που ανακοινώνονται. Ακούμε τις ανάγκες τους και διεκδικούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στην πραγματική έκταση της καταστροφής», τόνισε ο κ. Ντασιώτης.
«Όσο η πολιτική προστασία θα θεωρείται από τους κρατούντες κόστος, για την προστασία των περιουσιών του λαού θα βλέπουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών, γιατί αντικειμενικά μειώνεται η στήριξη των δυνάμεων πυρόσβεσης», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπασδέκης. «Η επίσημη Πολιτεία αναγνωρίζει από τη μια ότι υπάρχει κλιματική κρίση, αλλά την ίδια ώρα αρνείται να πάρει περισσότερα μέτρα πολιτικής προστασίας και αυτό αποδεικνύεται από τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική και τα Δασαρχεία», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness