Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση εργασίας στο ΕΒΕ Φθιώτιδας για τη βρώσιμη ελιά - Συζητήθηκαν ζητήματα της μεταποίησης και εμπορίας

Συνάντηση εργασίας και ανοικτό διάλογο για τις εξελίξεις στον τομέα μεταποίησης και εμπορίας της βρώσιμης ελιάς, διοργάνωσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας το απόγευμα της Τετάρτης (19/6) στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ.




Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Αποστολόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αλίκη Λιάσκα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, ο Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γεώργιος Ζακυνθινός, Πρόεδροι και μέλη Ελαιουργικών Συνεταιρισμών από τη Φθιώτιδα.




Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθεί η στρατηγική κατεύθυνση για την προστασία του προϊόντος, καθώς και η ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση και την προβολή του προϊόντος και κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που απασχολούν τους μεταποιητές της περιοχής μας, θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης, οι πρόσφατες εξελίξεις για την ελιά Καλαμών και οι κινήσεις που έχει κάνει το Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Λακωνίας για την προστασία και θωράκιση του προϊόντος.




Κάνοντας αναφορά στο θέμα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, τόνισε: «Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε και θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις, είναι η διαδικασία για την ελιά καλαμών και τις πρωτοβουλίες που πήραμε για να προστατέψουμε το προϊόν. Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ σε μια δικαστική διαμάχη που υπήρχε, έγινε μια συνάντηση στο Γύθειο όπου ήμασταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο θέμα γιατί η απόφαση που πάρθηκε μετά από εκείνη τη συνάντηση, ήταν κοινή και ομόφωνη, το πως δηλαδή θα προστατεύσουμε και πως θα θωρακίσουμε, το προϊόν αυτό το οποίο και στη Φθιώτιδα, έχουμε σε μεγάλες ποσότητες και καλλιέργειες. Πέρα απ’ αυτό πάντως, είμαστε ένας Νομός, που η καλλιέργεια της ελιάς είναι και μονοκαλλιέργεια. Άρα πρέπει να δούμε κι εμείς πως θα θωρακίσουμε, πως θα καταφέρουμε να αποκτήσει το προϊόν το οποίο παράγουμε, μεταποιούμε και εξάγουμε καλύτερη υπεραξία. Θέλουμε κι εμείς σαν Επιμελητήρια να ξέρουμε, στην επιτροπή αυτή που θα δημιουργηθεί υπό την εποπτεία των Επιμελητηρίων, έτσι ώστε να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για τη θωράκιση του προϊόντος για να δούμε που θα καταλήξει αυτό για να μπορέσει να υπάρξει μια καλύτερη διαδικασία για την εκμετάλλευση του προϊόντος».




Παράλληλα ο κ. Κυρίτσης γνωστοποίησε: «Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο κομμάτι της εκπαίδευσης, γιατί η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, και θέλουμε να ιδρύσουμε στην περιοχή μας μια Ακαδημία Ελιάς και Ελαιολάδου. Το λέμε Ακαδημία, για να δείξουμε την κατεύθυνση και το πως μπορούμε μέσα απ’ αυτή την “ομπρέλα” να πάρουμε διάφορες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε και τους παραγωγούς και να βοηθήσουμε και το προϊόν».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής, Κώστας Αποστολόπουλος, σημείωσε: «Ένας είναι ο εχθρός και είναι η παγκόσμια αγορά η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει έθνος. Είμαστε μικροί κι αν δεν ενωθούμε, στην παγκόσμια αγορά θα χαθούμε. Αυτό πρέπει να δούμε και ενωμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση και να πάμε ενωμένοι απέναντι στην παγκόσμια αγορά. Ο Συνεταιρισμός Λιβανατών, ο Συνεταιρισμός Στυλίδας, θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν και να πάρουν πρωτοβουλίες».




Από την πλευρά του, ο Καθηγητής, Γιώργος Ζακυνθινός, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι: «… η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις πυλώνες και συγκεκριμένα την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.




Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, τέθηκε στη συζήτηση και το πρόβλημα του δάκου, με τους παριστάμενους να τονίζουν ότι είναι ο βασικός τους εχθρός, γεγονός που τους ανησυχεί για το τι θα γίνει στο μέλλον αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα. Σε αυτό το σημείο, ο Κώστας Αποστολόπουλος, ανακοίνωσε πως από πλευράς Περιφέρειας, η δακοκτονία θα αρχίσει σήμερα, Παρασκευή (21/6) ενώ συζητώντας για τον «οδικό χάρτη» που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο το προϊόν, σημείωσαν πως το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση των παραγωγών ενώ θα λειτουργούσε θετικά αν γινόταν μια αποτύπωση της περιοχής όσον αφορά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.