Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Συνέντευξη Αποστόλη Καραναστάση στον “ΛΤ”: Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - Στη Φθιώτιδα κάναμε έργα που αλλάζουν την εικόνα του νομού

“Η λύση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που έχει αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να κυβερνήσει στη βάση ισότιμων, προγραμματικών συνεργασιών, υποστηρίζει με συνέντευξή του στον “ΛΤ” ο υποψήφιος βουλευτής Αποστόλης Καραναστάσης, προσθέτοντας ότι δεν φοβάται τη σύγκριση με την Νέα Δημοκρατία γιατί το κόμμα του έχει καταθέσει στον Ελληνικό Λαό ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μετάβασης της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με στόχο, το 2022, να έχουν ανακτηθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα και όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, χωρίς «αν» και «εφ’ όσον». 

Αξιολογώντας ως προς τη σημασία τους, κάποιες από τις δικές του παρεμβάσεις, που βοήθησαν αναπτυξιακά το νομό Φθιώτιδας στέκεται ιδιαίτερα στον σιδηρόδρομο, τον Ε65, τα αρδευτικά Βίστριζας και Σμοκόβου και τα αντιπλημμυρικά του κάμπου της Λαμίας. “Είναι έργα που αλλάζουν την εικόνα και την οικονομία ολόκληρου του νομού” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραναστάσης.

Ο ίδιος θεωρεί ωστόσο κορυφαία την πρωτοβουλία για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, εν όψει και των εμβληματικών επετείων που θα γιορτάσουμε τα επόμενα χρόνια (το 2020 τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, το 2021 τα 200 χρόνια από τη μάχη της Αλαμάνας και το 2022 τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “ήδη αποσπάσαμε από το υπουργείο Υποδομών τη δέσμευσή του να δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση πρόσβασης στον χώρο των Θερμοπυλών και από τον κλάδο Θεσσαλονίκη - Αθήνα του ΠΑΘΕ και δρομολογούμε την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Αλαμάνας, στο σημείο της μάχης”.


Συνέντευξη στον Χρήστο Αλεξανδρή

Ερώτηση : Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θέλω να σημειώσω ένα πολιτικό παράδοξο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες με τη χώρα να βρίσκεται ακόμη στα μνημόνια και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές, την ώρα που η χώρα είχε βγεί από τα μνημόνια. Που αποδίδετε κατ’ αρχήν, κύριε Καραναστάση, αυτή την εικόνα και δεύτερον αν πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η εικόνα να αναστραφεί στις εκλογές της Κυριακής ;

Κύριε Αλεξανδρή, προσωπικά, το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δεν το εισέπραξα ως αποδοκιμασία. Κατ’ αρχάς, να θυμίσω ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι διαφορετικό από αυτό των εθνικών εκλογών, όπως και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους (χαλαρή ψήφος, κλπ.) και, συνεπώς, η σύγκριση πρέπει να γίνεται με αποτελέσματα αντίστοιχων εκλογών. Σε σχέση, λοιπόν, με τις ευρωεκλογές του 2014 συγκρατήσαμε το 90% της δύναμής μας, τη στιγμή που, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, τα κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν συντριβή. Η δική μου αίσθηση είναι ότι οι πολίτες δήλωσαν την κόπωσή τους από την 10χρονη κρίση και την ενδεχόμενη δυσαρέσκειά τους για καθυστερήσεις ή και λάθη που έγιναν, έδωσαν, αν θέλετε, μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, είχαν, όμως, και έχουν κατά νου ότι εμείς οδηγήσαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι την προσεχή Κυριακή θα έχουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον συσχετισμό δυνάμεων των κομμάτων, σαφώς θετική για μας.

Ερώτηση : Συνήθως το κόμμα που κερδίζει τις ευρωεκλογές αυξάνει τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές. Αυτό έχει συμβεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα ... Η ανατροπή αυτής της εκλογικής αλληλουχίας, πιστεύετε πως είναι ένας εφικτός στόχος και δεν μιλάμε για κάποιο θαύμα ;

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το πρωΐ της Κυριακής η κάλπη θα είναι άδεια. Πρώτος στόχος μας είναι η κάλπη αυτή, το βράδυ να είναι γεμάτη και να μην έχουμε το φαινόμενο της μεγάλης αποχής, που πέρα από την μικροκομματικά οπτική, βλάπτει, πρώτιστα, τη δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν φοβόμαστε τη σύγκριση. Έχουμε καταθέσει στον Ελληνικό Λαό ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μετάβασης της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με στόχο, το 2022, να έχουν ανακτηθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα και όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, χωρίς «αν» και «εφ’ όσον».

Για παράδειγμα, λέμε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί 7,5 % το 2020 και το 2021, ώστε να φτάσει τα 750 €, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα αυξηθεί σε 700 € «αν» και «εφ’ όσον» έχουμε ανάπτυξη 4%, αποκρύπτοντας ότι τέτοια ανάπτυξη δεν έχει και δεν θα έχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Έτσι, καλούμε τον λαό να σκεφτεί ότι τώρα – και όχι στις ευρωεκλογές – ψηφίζουμε για τη ζωή μας, να συγκρίνει και να αποφασίσει. Σ’ αυτή τη βάση, πιστεύω ότι η αλληλουχία που αναφέρατε στην ερώτησή σας θα ανατραπεί πλήρως.

Ερώτηση : Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε πριν λίγες ημέρες ένα δίλημμα : Ζήτησε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, διαφορετικά εκλογές τον Αύγουστο με απλή αναλογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εκβιαστικό το δίλημμα αυτό.

Πιστεύετε, κύριε Καραναστάση, ότι σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές ;

Πρώτα – πρώτα, να ξεκαθαρίσουμε ότι, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα (μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), που με ευθύνη του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού δεν άλλαξε το 2017, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς το πρώτο κόμμα.

Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι – που θα είναι – πρώτο κόμμα, σας διαβεβαιώ ότι θα καταφέρει να πετύχει τις συνεργασίες που θα απαιτηθούν. Ο κ. Μητσοτάκης, «βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο», προεξοφλεί ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα και με το πρόσχημα της ακυβερνησίας – γιατί δεν έχει κουλτούρα προγραμματικών συνεργασιών – πιέζει το ΚΙΝ.ΑΛ. για να του αποσπάσει ψήφους. Το ΚΙΝ.ΑΛ. δίκαια πληρώνει την επιλογή που έκανε το 2017 – όπως την πλήρωσε και το Ποτάμι – οι πολίτες όμως δεν πρέπει να φοβηθούν, ούτε να υποκύψουν σε εκβιαστικά διλήμματα. Η λύση είναι η στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που έχει αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να κυβερνήσει στη βάση ισότιμων, προγραμματικών συνεργασιών.

Ερώτηση : Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις σας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στη Φθιώτιδα.

Θα θέλαμε να μας πείτε ποιά ήταν η εικόνα των μεγάλων έργων στο νομό, όταν αναλάβατε την διακυβέρνηση της χώρας το 2015 και σε ποιό σημείο βρισκόμαστε σήμερα.

Πρώτα – πρώτα να σας πω ότι δεν είναι γνωστές όλες οι σχετικές παρεμβάσεις μου – από επιλογή μου. Πιστεύω ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα και όχι το ποιός έκανε την παρέμβαση. Για να έρθω, τώρα, στο ερώτημά σας, σας λέω, επιγραμματικά, ότι :

Το 2015 παραλάβαμε :

• Τον σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων να σέρνεται (όχι στις γραμμές – κυριολεκτικά) από τη δεκαετία του ’90. Τουλάχιστον 2 φορές παραβρέθηκα, ως πρόεδρος του ΤΕΕ στα εγκαίνια της «τρύπας» στο Καλλίδρομο, που είχε εξελιχθεί σε «μια τρύπα στο νερό».

• Τον Ε65 ακρωτηριασμένο, χωρίς νότιο και βόρειο τμήμα και με το μεσαίο σταματημένο.

• Το αρδευτικό της Βίστριζας σταματημένο, με προβλήματα στην εργολαβία, το αρδευτικό του Σμοκόβου με ανενεργή μελέτη εδώ και χρόνια.

• Κανένα αντιπλημμυρικό σχεδιασμό - ο Σπερχειός πλημμύριζε κάθε δεύτερο χρόνο.

• Όλα τα Ιαματικά στο ΤΑΪΠΕΔ, χωρίς σοβαρή προοπτική παραχώρησης, παρακμιακά, χωρίς κουλτούρα και πολιτική ιαματικού τουρισμού

• Το Φυσικό Αέριο με ανενεργό δίκτυο 17 km στη Λαμία, από το 2007, χωρίς προοπτική συνδέσεων και χωρίς σχεδιασμό για επέκταση του δικτύου.

• Το Κτηματολόγιο τυπικά ολοκληρωμένο μόνο στην Αταλάντη, με τεράστια προβλήματα, λάθη κλπ., στη Λαμία σταματημένο και με τον υπόλοιπο νομό εκτός κτηματογράφησης. Χωρίς δασικούς χάρτες.

Σήμερα, το ξέρετε κι εσείς και ο Φθιωτικός λαός, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Ο σιδηρόδρομος ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ήδη με ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα, είναι σε χρήση η παλαιά γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι.

Ολοκληρώθηκε το μεσαίο τμήμα του Ε65 και ήδη άρχισαν, με γρήγορους ρυθμούς, οι εργασίες στο νότιο τμήμα.

Το αρδευτικό έργο της Βίστριζας ξανάρχισε, και επικαιροποιήθηκε και δημοπρατείται η μελέτη για το Σμόκοβο.

Αντιμετωπίζουμε, με ολοκληρωμένη μελέτη, παράλληλα και σε σχέση με τα έργα του Ε65, τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου.

Ξεμπλοκάραμε και προχωρούμε τη διαδικασία παραχώρησης της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλες.

Για το Φυσικό Αέριο, δημιουργήσαμε τη ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας. Έγιναν ήδη πιλοτικές συνδέσεις στη Λαμία και στις Σέρρες, στο υπάρχον δίκτυο. Δημοπρατούμε άμεσα την επέκταση του δικτύου, τόσο στη Στερεά όσο και στις άλλες περιφέρειες που καλύπτει η ΔΕΔΑ.

Ξεκινήσαμε την κτηματογράφηση σε όλο τον νομό και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αντιμετωπίζουμε και τα λάθη στην κτηματογράφηση της Αταλάντης. Ξεκινήσαμε και προχωρούμε γρήγορα τη σύνταξη των δασικών χαρτών.

Ερώτηση : Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της κοινοβουλευτικής σας θητείας, ποιές παρεμβάσεις πιστεύετε ότι χαρακτηρίζουν το έργο σας και βοήθησαν πραγματικά το νομό οικονομικά και αναπτυξιακά ;

Όπως είπα και πριν, σημασία έχει το αποτέλεσμα της παρέμβασης και όχι ποιός την έκανε. Παρ’ όλα αυτά, αν πρέπει να αξιολογήσω, ως προς τη σημασία τους, κάποιες από τις δικές μου παρεμβάσεις, θα ήθελα, μεταξύ όσων προανέφερα, να σταθώ ιδιαίτερα στον σιδηρόδρομο, τον Ε65, τα αρδευτικά Βίστριζας και Σμοκόβου και τα αντιπλημμυρικά του κάμπου της Λαμίας.

Είναι έργα που αλλάζουν την εικόνα και την οικονομία ολόκληρου του νομού, όπως, εξ άλλου και η επανεκκίνηση των εργασιών του παραλιακού μετώπου Αγ. Κωνσταντίνου, η ανακατασκευή της γέφυρας της Αταλάντης και οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο από την Αμφίκλεια μέχρι τα όρια του νομού Βοιωτίας.

Σημειολογικά, όμως, θεωρώ κορυφαία την πρωτοβουλία για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, εν όψει και των εμβληματικών επετείων που θα γιορτάσουμε τα επόμενα χρόνια (το 2020 τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, το 2021 τα 200 χρόνια από τη μάχη της Αλαμάνας και το 2022 τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου).

Ήδη, αποσπάσαμε από τον ΥΠ.ΥΠΟ.ΜΕ. τη δέσμευσή του να δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση πρόσβασης στον χώρο των Θερμοπυλών και από τον κλάδο Θεσσαλονίκη - Αθήνα του ΠΑΘΕ και δρομολογούμε την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Αλαμάνας, στο σημείο της μάχης.

Ερώτηση : Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η Φθιώτιδα έχασε το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Φθιώτιδα έχασε το ΤΕΙ Στερεάς.

Δεν έχουν δίκαιο οι πολίτες να μιλούν για υποβάθμιση ;

Όχι κύριε Αλεξανδρή. Η υποβάθμιση ήταν διαρκής μέχρι πριν την πρόσφατη ρύθμιση, με κορυφαία, βέβαια, στιγμή, αυτή της κατάργησης του Πανεπιστημίου Στερεάς το 2013. Αυτή που άφησε τον νομό με δύο μόνο πανεπιστημιακά τμήματα (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και με κάποια Τ.Ε.Ι. χαμηλής επιλεξιμότητας (πλην εξαιρέσεων) και αντίστοιχα τόσο χαμηλής αξιολόγησης και μηδαμινής συμβολής στην έρευνα και καινοτομία, ώστε η Περιφέρεια Στερεάς να κατατάσσεται τελευταία στον τομέα αυτό.

Στη θέση τους, βάλαμε 5+1 πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής επιλεξιμότητας (Μαθηματικών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική, Φυσικής, Φυσικοθεραπείας και, από το ακαδ. έτος 2020 – 21 Λογοθεραπείας), υπό την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με φοιτητές που θα μένουν στη Λαμία και δεν θα είναι «τουρίστες» και τα προικίζουμε με τη δημιουργία πανεπιστημιούπολης στην ΠΑΒΥΠ, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί η λειτουργία κέντρου αποκατάστασης, σε συνέργεια με το νοσοκομείο, καθώς και πανεπιστημιακού κέντρου ασφάλειας συστημάτων και επιστήμης δεδομένων.

Οι πολίτες της Λαμίας, κ. Αλεξανδρή, ξέρουν τι γίνεται και δεν μιλούν για υποβάθμιση. Για υποβάθμιση και μιζέρια μίλησαν κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης, μοιράζοντας ευθύνες αλλά ξεχνώντας να κοιτάξουν στον καθρέφτη.

Πριν σας ευχαριστήσω, κ. Αλεξανδρή, για τη συνέντευξη, θα ήθελα να πω δυό ακόμη λέξεις :

Την Κυριακή, αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Διαλέγουμε με ποιούς θα πάμε και προς ποιά κατεύθυνση. Την απάντηση, που θα δώσει ο Λαός, επιτρέψτε μου να την προεξοφλήσω :

Ξανά ΜΑΖΙ, πάντα ΜΠΡΟΣΤΑ.

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness