Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα ''Μπάνια του Λαού'' δεν μπορεί να περιμένουν ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα την σημερινή  ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Αν και η συζήτηση αφορά την κοινωνική πολιτική εντούτοις το ενδιαφέρον των βουλευτών αλλά και των πολιτών είναι βέβαιο ότι θα επικεντρωθεί στην εκλογολογία των ημερών. Όλοι περιμένουν από τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Παρακολουθώντας κανείς την επικαιρότητα της τελευταίας εβδομάδας διαπιστώνει ότι η χώρα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο ενα στρατόπεδο αυτοί  που θεωρούν ότι είναι ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο και στο αλλο οσοι εξακολουθούν  να πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τη δέσμευσή του, κάνοντας εκλογές την άνοιξη του '23.
Αυτό που έχει σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ότι όλοι,πολιτικοί  αναλυτές και δημοσιογράφοι προσπαθούν να μαντέψουν τη σκέψη του πρωθυπουργού για το θέμα των εκλογών, σπορ ιδιαιτέρως...επικίνδυνο  στην πολιτική, η οποία παρεπιπτόντως παραμένει σε κάθε περίπτωση απρόβλεπτη!  
Και επειδή οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι  το όπλο του  απόλυτου αιφνιδιασμού που διαθέτει  ενας  πρωθυπουργός, θέλουμε να πούμε στους ''μετά Χριστόν προφήτες''  ότι με το να προβλέπουν με σιγουριά πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες, κινδυνεύουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα στον κόσμο που τους ακούει και τους διαβάζει. Αν ήταν τις πρόωρες εκλογές να της προβλέπουν και να τις προαναγγέλλουν οι δημοσκόποι και οι δημοσιογράφοι, αυτό θα είχε συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ποτέ άλλοτε όμως  δεν ζούσαμε με τη ''σιγουριά'' που ζούμε σήμερα ότι ''το Φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές''.
Ειλικρινά δεν μπορώ να μαντέψω  πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η σημερινή  συζήτηση στη Βουλή, αλλά είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να εμμείνει στη στάση του για εκλογές την άνοιξη του '23 και συνεπώς να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων ολα τα σενάρια,  τις φήμες και τις εικασίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Επομένως θέλουμε να συστήσουμε στους πάσης φύσεως εκλογολόγους  να μην προτρέχουν,  προσπαθώντας να μαντέψουν τα γεγονότα γιατί  πάντα οι...προφητείες έχουν μία μεγάλη αδυναμία. Τις διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα!
Στην Ελλάδα όλοι μιλούν για τις εκλογές, εκτός από τον πρωθυπουργό πού είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος να τις προκηρύξει. Σε αυτό το κλίμα κινείται  τελευταία η πολιτική ζωή του τόπου. Ακούμε από διάφορους κυβερνητικούς βουλευτές  κάθε πρωί στα πρωινάδικα, οτι  ''ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει την τετραετία αλλά μπορεί και να μην το κάνει γιατί αντιδρά η  αντιπολίτευση''. Την ίδια ώρα βουλευτές της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την πρόθεση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας και δίνουν ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Από κοντά και οι δημοσιογράφοι στα δελτία ειδήσεων των καναλιών δηλώνουν  σίγουροι  για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο αλλά αφήνουν και ένα ανοιχτό παράθυρο για εξάντληση της τετραετίας. Το βέβαιο είναι οτι  οι πολίτες μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αντιφατικών δηλώσεων αδυνατούν να βγάλουν κάποια άκρη.
Για πρώτη φορά ζούμε μία απολύτως σουρεαλιστική κατάσταση που  ομως αφορά μία κορυφαία διαδικασία για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Τις εκλογές. Εγιναν κι αυτές ''κλωτσοσκούφι'' των Μίντια. Τελικά δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και θέλει να παραδώσει την εξουσία όπως ισχυρίζεται η  αντιπολίτευση ή οι εκλογές θα γίνουν γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι το Φθινόπωρο είναι το κατάλληλο timing για να τις κάνει και να τις κερδίσει; Ας αποφασίσουν ομως εγκαιρα οσοι ασκούνται στις...προφητείες γιατί ''τα μπάνια του λαού'' δεν μπορεί να περιμένουν!

Χρήστος Αλεξανδρής