Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θύμιος Καραΐσκος προς ΔΕΔΑ: “Οι εκβιασμοί έχουν και όρια”

• ΔΕΔΑ: “Συνεργαστείτε, αν επιθυμείτε φυσικό αέριο στην πόλη σας” - Την ίδια ώρα ο βουλευτής Θέμης Χειμάρας ευχαριστεί τη Διοίκηση της ΔΕΔΑ


Δημόσια αντιπαράθεση με ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων ξέσπασε ανάμεσα στο Δήμο και την Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για τα έργα φυσικού αερίου στη Λαμία. 

Την δική της απάντηση δίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΔΑ σχετικά με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων για «..άναρχες παρεμβάσεις σε δρόμους της πόλης στο πλαίσιο των εργασιών διανομής του φυσικού αερίου…».

Αβάσιμους χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου η Δημόσια Επιχείρηση και καλεί τον Δήμαρχο “εάν επιθυμεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πόλης να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, να συνεργαστεί για την πρόοδο του έργου”.

Με δελτίο τύπου ο Δήμος Λαμιέων επιστρέφει στην ΔΕΔΑ “τους λεκτικούς ακροβατισμούς και τους ανούσιους χαρακτηρισμούς, απαιτώντας και αξιώνοντας τα αυτονόητα. Την τάχιστη ολοκλήρωση των έργων με την ελάχιστη όχληση και την πόλη μας, χωρίς ανεπανόρθωτα τραύματα…”.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Θέμης Χειμάρας εκφράζει “πολλές ευχαριστίες στη σημερινή Διοίκηση της ΔΕΔΑ και προσωπικά στο Διευθύνοντα Σύμβουλο
κ. Μάριο Τσάκα, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης, το έργο το οποίο μέχρι πριν ένα έτος κινδύνευε να χάσει τη χρηματοδότησή του”.

Ας παρακολουθήσουμε όμως με χρονολογική σειρά τα γεγονότα.


Η Ανακοίνωση της ΔΕΔΑ
την Τρίτη το μεσημέρι


«Αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτήματα, ως προς τη σκοπιμότητά τους, προκαλούν οι ισχυρισμοί του Δημάρχου Λαμιέων, Θ. Καραΐσκου περί δήθεν άναρχων παρεμβάσεων σε δρόμους της πόλης στο πλαίσιο εργασιών για την έλευση του φυσικού αερίου.

Με σκοπό την ορθή ενημέρωση των πολιτών και προς αποφυγήν δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) αποσαφηνίζει τα ακόλουθα:

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται, αυτό το διάστημα, στην πόλη της Λαμίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών επί του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου, καθώς το μεγάλο έργο επέκτασης του δικτύου, που προβλέπει την κατασκευή 100 νέων χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο των εργασιών για συνδέσεις καταναλωτών, αναφέρθηκαν στη ΔΕΔΑ μόνο δύο περιστατικά περιορισμένης έκτασης (το πρώτο αφορούσε στην αποκατάσταση οδοστρώματος μετά τις εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση αγωγού και το δεύτερο στην αποκατάσταση μικρής ζημιάς σε κατάστημα) τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Αναφέρθηκαν δηλαδή δύο περιστατικά περιορισμένης όχλησης στις διακόσιες πενήντα (!) συνδέσεις που υλοποιήθηκαν.

Όπως πιστοποιείται και από έγγραφα του αναδόχου του έργου, κατά την εκτέλεση των εργασιών για τις συνδέσεις καταναλωτών τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και ακολουθείται η απαιτούμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, διαδικασία ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων με σκοπό τον έγκαιρο προγραμματισμό του έργου και την αποφυγή πρόκλησης οχλήσεων στους κατοίκους της πόλης.

Σε ό, τι αφορά τον προγραμματισμό του μεγάλου έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τους δρόμους στους οποίους θα γίνουν εργασίες, είναι αυτονόητο ότι η ΔΕΔΑ θα ενημερώσει εγκαίρως - στον βαθμό που προβλέπεται- την τοπική κοινωνία της Λαμίας και τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος, όπως ήδη το κάνει σε όλες τις Περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται.

Ωστόσο, ο Δήμος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΕΔΑ να παρέχει ενημέρωση για τα ακριβή σημεία όπου γίνονται συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, αφού οφείλει να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών οι οποίοι συμβάλλονται με την εταιρεία για τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Η ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του αναπτυξιακού της προγράμματος, εφαρμόζει τις αυστηρότερες προδιαγραφές που προβλέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Επίσης, βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο και διαρκή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργιών.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι για το δήθεν θέμα ο Δήμαρχος Λαμιέων θα ερχόταν σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ (όπως κάνουν οι Δήμαρχοι σε δεκάδες πόλεις που υλοποιούνται έργα των εταιρειών διανομής αερίου) προκειμένου να ενημερωθεί καταλλήλως. Αυτό ουδέποτε συνέβη. Ο Δήμαρχος είχε μόνο μία σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος της εταιρείας, με αποτέλεσμα η ΔΕΔΑ να ενημερωθεί για το ζήτημα μέσω των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο στόχος της ΔΕΔΑ να φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας, μέσα από μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν πολλαπλασιαστικές ωφέλειες για το σύνολο της κοινωνίας, το περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία, παραμένει αταλάντευτος.

Καλούμε τον Δήμαρχο Λαμιέων εάν επιθυμεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πόλης να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, να συνεργαστεί για την πρόοδο του έργου αντί να προβαίνει σε επικοινωνιακές φιέστες. Διαφορετικά, θα πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες της Λαμίας για τα αποτελέσματα της πολιτικής του.»


Η απάντηση του Δήμου Λαμιέων
την Τρίτη το απόγευμα


“Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΔΕΔΑ Α.Ε., αναφέρουμε τα παρακάτω :

Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τους χαρακτηρισμούς στους οποίους καταφεύγει μία «δημόσια» επιχείρηση, για να αντιμετωπίσει αυτά τα οποία βιώνει και η πόλη και οι πολίτες της Λαμίας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι και κυρίως δεν είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε με τις ορέξεις τους, το θράσος τους και την προκλητικότητα τους.

Να κρατήσουν τα ερωτήματα για τους εαυτούς τους, πολύ δε περισσότερο να κρατήσουν τις εντυπώσεις τους, για ιδία κατανάλωση.

Τους δηλώνουμε ότι στη Λαμία, «κράτος εν κράτει» δεν υπάρχει.

Κουραστήκαμε πλέον να τους παρακαλούμε για τα αυτονόητα. Όσο κι αν τους ενόχλησε η δικαστική προσφυγή, θα συνεχίσουμε μέχρι να συμμορφωθούν.

Βεβαίως και οι εκβιασμοί τους έχουν και όρια.

Αλήθεια από πού αντλούν το δικαίωμα του εκβιασμού; Από τους χρηματοδότες τους; Από τους πολίτες της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας που συγχρηματοδοτούν το έργο;

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις πενιχρές πιστώσεις τους, πληρώνουν για να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.

Το φυσικό αέριο έπρεπε να το είχαν φέρει χρόνια τώρα στη Λαμία. Την ανάγκη για δίκτυα φυσικού αερίου και για συνδέσεις με νοικοκυριά, την έχουμε διαπιστωμένη την τελευταία επταετία πολλές φορές και δώσαμε μάχες για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και να περιμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα.

Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να ξεκαθαρίζουμε στους κάθε λογής «γραφειοκράτες των Αθηνών» ότι δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να εκβιάζουν με τα έργα, ούτε να θέτουν ψευτοδιλήμματα στο Δήμαρχο.

Είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τα έργα και μάλιστα έγκαιρα και δεν μας «κάνουν καμία χάρη» γι’ αυτό.

Εκείνοι θα πρέπει να συνεργαστούν με το Δήμο και το Δήμαρχο και αντί να συνεργαστούν, προσπαθούν να καλυφτούν με διάφορα ψεύδη.

Ούτε ο Δήμαρχος ούτε η δημοτική αρχή είχε ανάγκη να παίρνει αναφορές από τον οποιοδήποτε ανάδοχο, για το τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη. Ζει και βιώνει τα προβλήματα κάθε μέρα.

Και απολογείται κάθε μέρα στους δημότες και δεν χρειάζεται η δική τους υπενθύμιση.

Ο Δήμος διαχρονικά, οι δημοτικές αρχές και οι πολίτες, πάλεψαν, μάτωσαν και ματώνουν για να συνδεθεί η πόλη με φυσικό αέριο. Πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά το μάρμαρο.

Απαιτούμε τουλάχιστον σεβασμό, προγραμματισμό, συνεργασία, την ελάχιστη δυνατή όχληση και αποκατάσταση των υποδομών, έτσι όπως ήταν πριν. Το διεκδικούμε με κάθε θεσμικό τρόπο και δυνατότητα. Η προσφυγή στην δικαιοσύνη είναι η αρχή. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε έτσι.

Επιστρέφουμε λοιπόν τους λεκτικούς ακροβατισμούς και τους ανούσιους χαρακτηρισμούς, απαιτώντας και αξιώνοντας σε κάθε περίπτωση τα αυτονόητα: Την τάχιστη ολοκλήρωση των έργων με την ελάχιστη όχληση και την πόλη μας, χωρίς ανεπανόρθωτα τραύματα”.


Η παρέμβαση του Θέμη Χειμάρα σχετικά
με τις εξελίξεις που αφορούν στο έργο 


«Η ημέρα ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Σύμβασης για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στη Λαμία, σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης του έργου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ξεκινήσαμε το 2015 στις Βρυξέλλες, το τολμηρό και φιλόδοξο αυτό εγχείρημά, το οποίο πέρασε στην κυριολεξία από 40 κύματα.
Χρειάστηκαν πολλές, επίμονες και επίπονες προσπάθειες, αμέτρητες εργατοώρες μέσα στα 6 αυτά χρόνια, για να φτάσουμε σήμερα επιτέλους, στη φάση της ολοκλήρωσης.

Είμαι όμως βέβαιος ότι τα πολλαπλά οικονομικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και εργασιακά οφέλη που συνεπάγεται το έργο του Φυσικού Αερίου, θα μας αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

Πολλές ευχαριστίες στη σημερινή Διοίκηση της ΔΕΔΑ και προσωπικά στο Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μάριο Τσάκα, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης, το έργο το οποίο μέχρι πριν ένα έτος κινδύνευε να χάσει τη χρηματοδότησή του».