Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία της πανδημίας και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Για την πορεία της πανδημίας καθώς και τις πρωτοβουλίες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του τέταρτου πανδημικού κύματος, θα απευθυνθεί στους πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Tα μηνύματα

Δύο μηνύματα θα επιχειρήσει να εμπεδώσει ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του.

Να καταστήσει σαφές στους ανεμβολίαστους πολίτες ότι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού συνιστά μονόδρομο καθώς και ότι η εορταστική περίοδος θα κυλήσει με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων πολιτών.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού θα έχει αναφορές στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, για κάθε ηλικιακή ομάδα και ιδίως για τις πλέον ευάλωτες του ηλικιακού χάρτη.

Ειδικά για τους άνω των 65, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα ώστε να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν τα προνόμια που απορρέουν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήδη κατέχουν, γεγονός που παραπέμπει στην πιθανότητα να τεθεί «ημερομηνία λήξης» στα έγγραφα αυτά.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο μήνυμα του πρωθυπουργού τοποθετείται χρονικά έναν μήνα περίπου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένει εναγωνίως ο εμπορικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος στο λιανεμπόριο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αποκτά μια επιπλέον διάσταση για την πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ώρες, με τις οποίες απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης νέων, περιοριστικών μέτρων.

Επιπλέον, η παρούσα, χρονική συγκυρία δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε χθες στα 6.682, με 561 ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι, τη στιγμή που ο αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό έφτασε το περασμένο εικοσιτετράωρο τους 87.

Στο μήνυμα του πρωθυπουργού θα αποτυπώνεται η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, περιγράφοντας τόσο τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φάσης της πανδημίας, όσο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα -και από πλευράς της Πολιτείας- για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί -κατά πληροφορίες- και στις συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που επί θύραις βρίσκεται και το ζήτημα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ιδίως σε περιοχές με σχεδόν καθολική πληρότητα σε μονάδες ΜΕΘ, όπως η Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, η σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης για «ανοιχτή» οικονομία και κοινωνία παρά τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα, μια ακόμη πτυχή του σημερινού, τηλεοπτικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη.

Απορρίπτεται το αυστριακό μοντέλο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέκλεισε την επιλογή του «lockdown σε ανεμβολίαστους». Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρήση των πιστοποιητικών COVID ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είναι αποτελεσματική.

Όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας για παράδειγμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια.

Και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πλήρους lockdown για ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» τόνισε.

Μ. Γκάγκα: Δεν σκεφτόμαστε νέα μέτρα 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που απέκλεισε την προοπτική νέων μέτρων: «Δεν σκεφτόμαστε για νέα μέτρα. Γενικά πρέπει να προσέξουμε, αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, τις επαφές μας. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά με έμφαση στους ανεμβολίαστους γιατί κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο», δήλωσε η κ. Γκάγκα.

Η ίδια απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο επιβολής κλιμακωτού ωραρίου στο δημόσιο: «Μπορεί να το συζητήσουμε αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα» είπε και πρόσθεσε: «Οι ‘επαφές’ που οδηγούν σε κρούσματα είναι κυρίως ‘επαφές’ που δεν τηρούν τα μέτρα. Όταν φοράμε τη μάσκα, τηρούμε τα μέτρα και δεν συγχρωτιζόμαστε, τότε τα κρούσματα είναι λίγα», τόνισε για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Και πρόσθεσε «τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης, να είμαστε εμβολιασμένοι».

Εμβολιασμός: 192.000 ραντεβού α’ δόσης σε δύο εβδομάδες

Τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά δεδομένα προδίδουν μία αναθέρμανση του εμβολιασμού.

Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε σήμερα ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Όπως είπε, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου κλείστηκαν 27.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και 105.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Παράλληλα, μιλώντας στο Action 24, υπογράμμισε ότι «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού».

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR

    

 

randomness